חדשות חוץמבזקיםפוליטי / מדיני

ריבלין: ספרד היא מהכלכלות החזקות בעולם וישראל היא מעצמת היי טק

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, פתח את הסמינר הכלכלי שנערך במעון התאחדות התעשיינים הספרדית היום, יום שלישי, י"ח בחשון, 7 בנובמבר. עוד נשאו דברים באירוע נשיא התאחדות התעשיינים בישראל שרגא ברוש, ראש התאחדות התעשיינים הספרדית Juan Rosell, ראש לשכת המסחר הספרדית Jose Luis Bonet, ויושב ראש מכון הייצוא, רמזי גבאי. עוד השתתפו בסמינר שר החוץ הספרדי Alfonso Dastis.

״אנחנו בישראל יודעים כמה קשה זה להיות מדינה שאינה עשירה באוצרות טבע, כמה חשוב למצוא דרך להתגבר על המחסור במשאבים הטבעיים," אמר הנשיא בפתיחת הכנס והוסיף: "כמו ספרד, גם ישראל ענייה באוצרות טבע. הייתי אומר שכמו ספרד, אנחנו יושבים בצד הלא מוצלח של הים התיכון, וכמו ספרד, גם אנחנו הפכנו למומחים במציאת תחליפים לאוצרות שחסרים לנו."

עוד אמר הנשיא: "ישראל היא מדינה קטנה, אבל היא מעצמה עולמית בכל הנוגע לחדשנות טכנולוגית וליזמות. רק בחודש שעבר, דורגה במקום השלישי בעולם במדד החדשנות. מדינה של 8 מיליון תושבים, השלישית בעולם. ישראל גם מדורגת במקום הראשון בעולם במספר הפטנטים לנפש ובמספר המהנדסים לנפש. בישראל כיום יש מעל 5,000 חברות הזנק, ולמעשה בכל 8 שעות נולדת חברה חדשה שיזמיה חולמים לשנות את העולם ולהפוך אותו למקום טוב יותר." הנשיא המשיך ואמר: "ספרד היא מהכלכלות החזקות בעולם, וישראל היא מעצמת היי טק וחדשנות, מרכז מצוינות עולמי בתחומי המים, ביוטכנולוגיה, סייבר, וחקלאות. מקום שעולים אליו לרגל כדי למצוא פתרונות לאתגרים טכנולוגיים. מי שראה בנו כלכלות מתחרות, טעה. הכלכלות שלנו משלימות זו את זו, מפרות זו את זו ומחזקות זו את זו."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

"נדמה לי שהיום אנחנו בשלים לחשוב על השלב הבא בקשר ביננו," אמר הנשיא והוסיף: "ב-2016 עמד סך המסחר הבילטראלי בינינו על יותר מ-2 מיליארד יורו. בשבע השנים האחרונות הייצוא הספרדי לישראל הכפיל את עצמו. אפילו את פרויקט הרכבת החשמלית בין שתי הערים החשובות ביותר בישראל, ירושלים ותל אביב, בונה עכשיו חברת 'SEMI' הספרדית. השנה ציינו עשור להסכם בין הרשות לקידום החדשנות בישראל לבין המרכז לפיתוח טכנולוגי ותעשייתי, 'CDTI' בספרד, במסגרת תכנית 'EUREKA'. בזכות ההסכם, נבנו ומומנו בשנים האחרונות פרויקטים בילטרליים מוצלחים של מחקר ופיתוח. בביקור הזה, אנחנו מתכוונים להרחיב ולהעמיק את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות שלנו."

הנשיא ציין עוד: "אנו מעודדים שיתופי פעולה בינלאומיים ומזמינים חברות רב לאומיות להתממשק לתעשייה הישראלית ולפתוח מרכזי פיתוח ומצוינות בישראל. אנחנו מחכים לחברת הענק הספרדית הראשונה שתצטרף אליהן, אלינו, ותקים מרכז מחקר ופיתוח בישראל."

בסיום דבריו אמר הנשיא: "הגיע הזמן לעשות עוד. אני מציע לכם, לכולנו היום, בואו נחלום יחד. בואו נשלב כוחות ומוחות כדי ליצור דברים חדשים, יחד. הכנס הזה הוא הזדמנות נפלאה להכיר את המוחות והלבבות שמאחורי הרעיונות והטכנולוגיות הישראליים. מי יודע, אולי מכאן ייצא שיתוף הפעולה הגדול הבא שיביא אל העולם בשורה ספרדית-ישראלית. זה יהיה טוב לספרד, טוב לישראל ולא פחות מזה, טוב לעולם."

מדבריו של נשיא התאחדות התעשיינים שרגע ברוש: ״הביקור החשוב הזה כולל גם משלחת של אנשי עסקים, ואנחנו בהחלט מצטרפים ותומכים בעמדתו של הנשיא, ששיתופי כלכלה כלכליים מחממים גם כשהיחסים חמים כמו היחסים בין ישראל לספרד, זה רק יכול לעשות יותר ואנחנו נשקיע בזה, כבוד הנשיא, כדי שהיקפי הסחר בין המדינות ילכו ויגדלו. אירופה היא שותפת סחר חשובה מאוד בישראל, 35% מהייצוא שלנו מגיע למדינות אירופה, ובתוך אירופה ספרד חשובה לנו ביותר, ולכן כשוחחתי לפני זמן קצר עם עמיתי יו"ר הארגונים העסקיים, שנינו הגענו למסקנה שיש לנו כר נרחב לפעילות גם פה בספרד, גם בישראל, ולא פחות חשוב מזה יחד במדינות שלישיות. חשוב שנביא את העובדות בתחילת היום הזה. הצמיחה בישראל היא גבוהה, 4% ומעלה, שיעור האבטלה נמוך מאוד, בסדר גודל של 4.4%. יחס חוב-תוצר נמוך, כלומר, כלכלה באמת חזקה ומתפתחת. כלכלה חזקה שמושתת על ייצור ושיתוף פעולה בינלאומי. נתוני המאקרו החזקים הם הפירות שאנחנו קוטפים לאחר שנים רבות של השקעה. והיה חשוב לנו מאוד לפתח תעשיות מתקדמות. תעשיות משותפות לתעשיות אחרות, גדולות בעולם. כמו למשל – ספרד. חברות גדולות כמו גוגל, מייקרוסופט, IBM, אינטל, HP, מחזיקות מרכזי פיתוח ומרכזי ייצור בישראל ואני מאוד מקווה ויש לי גם סיבה טובה להאמין שגם חברות גדולות ספרדיות ימצאו עניין רב, לשף פעולה עם עמיתיהם בישראל ואנחנו כרגע במשא ומתן ל-9 הסכמי סחר נוספים. בסופו של דבר כמו שאמרתי אנחנו מאמינים בשיתופי פעולה והסכמי הסחר האלה באמת סוללים את הדרך לשיתופי פעולה שמניבים תוצאות חיוביות לשני הצדדים. הסחר שלנו עם ספרד היום, 2.5 מיליארד דולר, ואנחנו רוצים להגדיל אותו. אנחנו נרצה להביא יותר השקעות ספרדיות לישראל ולהביא יותר ישראלים להשקיע פה בספרד, וביחד להשקיע בעולם כולו. לספרד יש תעשייה מפותחת מאוד. אנחנו לא בתחרות, אנחנו תעשיות שמשלימות אחת את השנייה. ולכן היות ואנחנו תעשיות משלימות אחת את השנייה, אז גם אין את החשש של ניגודי אינטרסים, בדיוק להפך ולכן יחד נוכל להתמודד טוב יותר. אנחנו נייצר את הפלטפורמה במסגרת הביקור הזה ואנחנו משוכנעים שאנשי העסקים, גם אלו שנמצאים פה היום וגם אלה שיפתחו ליחסים הטובים בעתיד, הם אלה בעצם שימלאו את החזון שלנו להגדיל את הסחר ואני חושב שב-5 שנים הקרובות, אדוני היו"ר, נשים לעצמנו את היעד להכפיל את הסחר בין המדינות, לא יוכלו לעצור אותנו ואנחנו נעשה את זה.״

מדבריו של רמזי גבאי, יו״ר מכון הייצוא: ״אני רוצה לומר שאני והמשלחת העסקית כולה שמלווה אותך אדוני הנשיא, חווינו אתמול גאווה גדולה מול קבלת הפנים שהמתינה לך כאן. אנחנו כאן מפני שישראל חייבת להמשיך ולייצב ולפתח שיתופי פעולה עסקיים. ספרד היא שותפה חשובה בייצוא הישראלי, בסחר הישראלי ובספרד יש לנו הרבה מה לעשות. שיתופי הפעולה הם בעצם בשני הצדדים. יש הרבה מאוד פרויקטים בישראל שמתנהלים עם חברות ספרדיות. בניהם מתקני התפלה וקו הרכבת הכחול בירושלים, שיתופי פעולה שהם בהחלט טובים. גם אנחנו מעורבים פה בהרבה מאוד פרויקטים בעיקר בתחומים הטכנולוגים שהם מנועי הצמיחה של התעשייה הישראלית. בתחום הרכב, בתחום הסייבר, במישור הרפואי, במים, בחקלאות, וכך בהרבה מאוד שיתופי פעולה של הרבה מאוד חברות ישראליות. כמו שכל החברות הרב-לאומיות פתחו מכרזי פיתוח בישראל, אנחנו שואפים לשיתופי פעולה כאלה גם עם חברות ספרדיות בשני היבטים, האחד הוא הגדלת הסחר בין ישראל לספרד והשני הוא שותפויות בין ישראלים וספרדים כדי להגיע למדינות עולם שלישי דוברות ספרדית, בעיקר בדרום אמריקה, שם ספרד מאוד דומיננטית בפעילות שלה. אני רוצה לברך את כל המשלחת העסקית הישראלית והחברות הספרדיות להרבה שיתופי פעולה והרבה הצלחה.״

צילום: חיים צח / לע"מ

Back to top button