חדשות הארץמבזקים

פרויקט חדשני ומהפכני של מד"א מציל חיים במקרה של התקף אלרגיה

מי שהתנסה פעם בהתקף אלרגיה חריף יודע היטב עד כמה מזרק אפיפן נדרש בדקות הראשונות בו נמצא החולה בין חיים ומוות. בישראל כ- 40,000 בני אדם סובלים מאלרגיה מסכנת חיים, ובהם כ- 7,000 ילדים שעבורם התקף אלרגיה חריף יכול לגרום למוות בתוך דקות ספורות, רוב חולים אלו נושאים עמם מזרק אפיפן באופן קבוע. במד"א יזמו פרויקט חדש ומהפכני שיאפשר למחבר את המזרקים לחולים. ובכך כל אזרח הנושא מזרק אפיפן יוכל לקחת חלק בהצלת חיים במקרה של התקף אלרגיה חריף. הפרויקט נחשף אתמול (רביעי) במסגרת כנס של עמותת יה"ל (העמותה לאלרגיות מזון) שהתקיים במחלקה למנהל עסקים באוניברסיטת בר אילן אשר מלווה את הפרוייקט במחקר הערכה בראשות פרופ' דיויד שוורץ.

אפיפן הינו מזרק האוטומטי המכיל אדרנלין אשר הוכח כיעיל ומציל חיים כטיפול ראשוני במקרים של תגובה אלרגית חריפה (אנאפילקסיס). הזרקת האפיפן מתבצעת לירך וגורמת להרפיית שרירי הנשימה וכיווץ כלי הדם באופן מיידי, עקב התרחבותם ונפילת לחץ הדם. פעולת המזרק מאפשרת שהות מספקת עד להגעת צוות מד"א לאירוע וכיום חולים שאובחנו כסובלים מאלרגיה חריפה נושאים עמם את המזרק באופן קבוע.

הפרויקט הינו חדשני בעולם בו משתלבת חכמת ההמונים של קבוצה יחודית שכל חבריה סובלים מבעיה רפואית דומה. הצורך בפרוייקט עלה משום שבעלי אלרגיות רבים אשר צריכים לשאת את מזרק האפיפן אינם עושים זאת באופן קבוע. כחלק מהפרויקט החדש, כאשר תתקבל קריאה במוקד החירום 101 של מד"א על מקרה אלרגיה חריף (אנאפילקסיס), מערכת השליטה והבקרה של מד"א תאתר באמצעות אפליקציית "מגן דוד אדום" את נושאי המזרק שנמצאים במרחק של דקות בודדות ממקום האירוע ותזניק אותם במקביל להזנקת צוותי מגן דוד אדום. במקביל תינתן הדרכה טלפונית על ידי החובשים והפאראמדיקים במוקדי מד"א, זאת עד להגעת כונני מד"א וניידת טיפול נמרץ למקום האירוע.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

כחלק מההרשמה לפרויקט האזרח יציין האם יש לו מזרק לטיפול במבוגרים או ילדים בשל השוני במינוני תרופות והמערכת תדע להזניק את מחזיק המזרק בהתאם לאופי המטופל. על מנת שלא להשאיר את האזרח שסייע לאדם במצוקה ללא מזרק, צוות מד"א שמחזיק באופן קבוע מזרקי אפיפן כחלק מהציוד הרפואי מציל החיים באמבולנסים של מד"א יספק לאזרח שסייע מזרק חליפי כנגד זה שבוצע בו שימוש.

שלומית רדר, מנכ"לית עמותת יה"ל העמותה לאלרגיות מזון: "הידיעה שבמקרה חירום יוזעקו כל האנשים מסביב ויוכלו לתת מענה מציל חיים, מאפשרת לנו, האלרגים והמשפחות להרגיש בטוחים בכל מקום בו אנו נמצאים. בשם כל הקהילה האלרגית, אנו מבקשים להודות לכל השותפים להקמת והצלחת המיזם החשוב הזה"

ד"ר אלי יפה, סמנכ"ל קהילה ומוביל הפרויקט במד"א: "הפרויקט, שיזם מד"א בשיתוף פעולה עם הבי"ס למנהל עסקים של אוניברסיטת בר אילן ויפורסם לקהילת האלרגים בסיוע עמותות האלרגיה מהווה פריצת דרך בתחום הצלת החיים. חדשנותו של הפרוייקט בחיבור בין בעלי יכולת מתנדבים הסובלים מאותה בעיה ממנה סובלים הנזקקים בשילוב טכנולוגיה מתקדמת. בזכות ההתנדבות בפרוייקט נוכל לצמצם עוד יותר את זמן ההגעה לחולה ובכך להפחית משמעותית את הנזק אשר עלול לקרות במהלך התקפי אלרגיה חריפים."

מנכ"ל מד"א, אלי בין: " מחקרים רבים הוכיחו כי במקרים רבים של הצלת חיים, לזמן התגובה הראשוני ותחילת הטיפול בחולה עשויות להיות משמעויות גורליות באשר לסיכוי ההישרדות של החולה. אני קורא לכל נושאי מזרק האפיפן להצטרף לפרויקט ולקחת חלק במשימה חשובה זו של הצלת החיים. יש בידכם את הכוח לעזור לנו להמשיך ולהציל חיים יום יום, שעה שעה בכל פינה ברחבי ישראל."

מזרקי אפיפן - צילום: דוברות מד"א
מזרקי אפיפן – צילום: דוברות מד"א

Back to top button