חדשות הארץמבזקים

האוויר בחדרה נקי יותר

היום (חמישי) התקיים טקס סיום פרויקט סביבתי-אסטרטגי , הפחתת הפליטות, באתר תחנת הכוח "אורות רבין"

  •       יחידות הייצור  5,6 של תחנת הכוח "אורות רבין" פועלות באופן מלא עם מערכות הסולקנים להפחתת של כ- 90% בפליטות המזהמות.
  •       "הפלומה הלבנה" מהארובה הצפונית הינה אדי מים המעידה על פעילות תקינה של המערכת.
  •       נתוני חברת החשמל מעידים על ירידה הדרגתית בשימוש בפחם על רקע הגדלת השימוש בגז טבעי, בהתאם להנחיית שר האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה. לצורך השוואה, בחודשים אפריל עד יוני 2015 השימוש בפחם עמד על כ 49% ואילו בחודשים אפריל עד יוני 2017 הוא עמד על כ- 28%.

ח"כ דר' יובל שטייניץ, שר האנרגיה אמר כי "חברת חשמל היא נכס למדינת ישראל. אני שמח לחנוך פה היום את הפרויקט החשוב של התקנת הסולקנים להורדת זיהום האוויר, וביחד עם הפחתת השימוש בפחם שקבענו, ננקה את האוויר.

ב 3 השנים האחרונות אנחנו מובילים עיקרון של שמירה על בריאות הציבור תוך שמירה על הביטחון האנרגטי שלנו. אני רוצה לברך את ההנהלה והעובדים על השלמת הפרויקט המוצלח והחשוב למען כלל אזרחי ישראל.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה ציין כי " כל שנה מדינת ישראל מאבדת 2200 איש מזיהום האוויר. מאנרגיה, מתעשייה ותחבורה. לפרוייקט הזה של הסולקנים וסגירת היחידות 1-4 תוך החלפתם בגז תהיה משמעות רבה בהורדת הסטטיסטיקה ותוכל להציל את חייהם של לפחות 150 בני אדם בשנה רק כאן באיזור חדרה.

בפנינו עוד שתי משימות חשובות שעלינו להשלים. הראשונה הגדולה היא הורדת השימוש בפחם, אנחנו בירידה של 50 אחוז ב5 שנים האחרונות, ורק השבוע קיבלנו החלטה עם שר האנרגיה על הורדה נוספת, ונמשיך עד לירידה ל0 ב2030 .

המשימה השניה, שהיא חלק חשוב של הראשונה, עד 2022 לסגור את היחידות הפחמיות 1-4 בחדרה. נדע להשלים את שתיהן!"

אלוף במי'ל יפתח רון- טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל הדגיש כי "חברת החשמל מובילה את מהפיכת הייצור של החשמל הירוק. אנחנו הבאנו את הגז לישראל, הפחתנו בצורה משמעותית את השימוש בפחם, וכעת אנחנו גם בהפחתה דרמטית של הפליטות כתוצאה משימוש מחוייב המציאות בפחם.  השלב שהושלם לאחרונה הינו חלק מפרויקט רחב היקף בעלות כוללת של כ-8 מיליארד ש"ח שחברת החשמל מובילה בשנים האחרונות. אנו גאים על כך שהחברה ועובדיה מבצעים אותו במסירות ומקצועיות שכן מדובר בפרויקט חסר תקדים בהיקפו, המהווה נדבך משמעותי בתרומה של חברת החשמל לאוויר הנקי יותר של ישראל.  אני שמח לבשר, שתושבי חדרה נושמים אוויר נקי יותר בזכות השקעה חסרת תקדים בפרוייקט מהגדולים והמורכבים בתעשייה הישראלית".

סגן השר להגנת הסביבה ח״כ ירון מזוז אמר כי "פרויקט הפחתת פליטות הגופרית והחנקן בתחנות הכוח הפיחמיות ׳אורות רבין׳ בחדרה הוא פרויקט מורכב וחשוב והמשרד להגנת הסביבה, שחרט על דגלו את בריאות הציבור, מברך עליו. יש להוקיר ולמנף את הפרויקט הזה, שיוצא לדרך בהובלת משרד האנרגיה והשר יובל שטייניץ, ובתמיכת ועידוד המשרד להגנת הסביבה בהובלת השר, זאב אלקין".

מר צבי גנדלמן, ראש העיר חדרה אמר כי "הפחתת הפליטות היא פרויקט מורכב. הנתונים כפי שהם מוצגים לנו, מעודדים, הכוונה שמאחוריו חיובית ונכונה. אני מאמין שנכון בחשיבה משותפת ובצורה אחראית, למצוא כמה שיותר דרכים, נוסף על הדרך הזו, להפחית למינימום האפשרי את השימוש בפחם עד כדי צמצומו לחלוטין. זה העתיד של כולנו."

מר יעקב אדרי, ראש העיר אור עקיבא ויו"ר איגוד ערים שרון כרמל ציין כי "הפרויקט להתקנת הסולקנים מוכיח כי ניתן לצמצם את זיהום האוויר באופן ניכר באמצעות טכנולוגיה מתקדמת.חוות הדעת המקצועיות של האיגוד קבעו זאת כבר לפני למעלה מעשור ופרצו את הדרך לפרויקט חשוב זה".

הקמת הסולקנים בשני אתרים, "אורות רבין" בחדרה ואתר תחנת הכוח "רוטנברג" באשקלון, הינם חלק מפרויקט להפחתת פליטות בתחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל, שיכולת ייצור החשמל בהן מסתכמת בכ- 5,000 מגוואט. מדובר בפרויקט  רחב היקף שעלותו  מסתכמת בכ- 8 מיליארד ש"ח, הכולל הקמת מתקני הפחתת פליטות בשש יחידות ייצור של החברה  :סולקני גופרית (FGD)  ) להפחתת תחמוצות גופרית, שדרוג מערכות השריפה בדודי הקיטור ואמצעים שניוניים (SCR) להפחתת פליטות תחמוצות חנקן.

הסולקנים המותקנים מפחיתים כ – 90% מהגופרית הדו-חמצנית הנוצרת ביחידת ייצור חשמל אחת. תחמוצות החנקן מופחתות במעל 80% בכל יחידת ייצור.

סולקנים(F.G.D – Flue Gas Desulphurization)  הינם מתקנים אשר באמצעותם מסלקים את  הגופרית הדו-חמצנית, הנפלטת מתהליך שריפת הפחם. פעולת הסולקן מבוססת על תהליך ספיחה של הגופרית הדו-חמצנית על אבן גיר מומסת במים.  בשל תהליך הספיגה "הרטובה", הגזים הנותרים רוויים באדי מים ולכן נצפה בפלומה לבנה מפתח הארובה, הנובעת מרטיבות גזי הפליטה ומהטמפרטורה הנמוכה (באופן יחסי). בשונה מהתפישה הרווחת, פלומה זו אינה עשן והיא עדות להצלחת התהליך ועבודתם התקינה של הסולקנים.

טכנולוגיה זהה קיימת כבר מספר שנים בשתי יחידות באתר "רוטנברג" באשקלון ושנים רבות בעולם. בחברת החשמל הצטבר ניסיון רב וטוב בתפעול טכנולוגיה זו. שיקול מרכזי בבחירת הטכנולוגיה היה מציאת פתרון טכנולוגי מיטבי שלא יפגע בתפקוד תחנת הכוח ובכושר ייצור החשמל.

תצורת היחידות באתר אורות רבין חייבה מתן מענה מתאים גם למיקומן של מערכות נלוות. לפיכך, לראשונה בעולם כפתרון ייחודי למגבלות אתר זה, הוקם  בתחתית הארובה עד לגובה 62 מטרים, מפעל לאחסנה, הכנה וטיפול באבן גיר וגבס.  יש לציין, כי הגבס הנוצר בתהליך הטיפול בגזי השרפה מפונה ונימכר במלואו לתעשייה.

Back to top button