יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר נאם היום (שלישי) בכנס פינטק של הקריה האקדמית אונו והתייחס למטבעות הדיגיטליים. "הסיכונים העיקריים שאני רואה לנגד עיניי בביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים כוללים: ממה נגזר הערך הכלכלי? המחיר בועתי, בעיות נזילות, ואפשרות להונאות. ומול כל הסיכונים האלה אנחנו שומעים על "ההוא" שקנה מזמן ועכשיו הוא בטח מיליונר.
אינני נגד המטבעות הדיגיטליים אבל אני בעד שהמדינה תגלה מידה של פטרנליזם בהגנה על הציבור. אזהרות לא מספיקות. חייבים ליצור סמכות רגולטורית לטובת משקיעים תמימים שאינם מבינים שהם חשופים לאפשרות שיפסידו ממיטב כספם. צריכים מבוגר אחראי. הם צריכים כתובת." אמר פרופ' האוזר.
"בהקשר של רשות ניירות ערך" הוסיף פרופ' האוזר" נצטרך ליצור מסגרת רגולטורית ייעודית שתאפשר לחברות כאלה להיסחר בבורסה, או בבורסה הייעודית שתוקם. אנחנו פועלים בשני מישורים.
– הראשון, כדי לשמור על המסחר התקין וההוגן בבורסה, הצענו לתקן את תקנון הבורסה בהוראת שעה לתקופה מוגבלת לפיה חברה שעיקר פעילותה הוא במטבעות דיגיטליים לא תיכלל במדדי הבורסה; ועד שלא תמצא מסגרת רגולטורית מתאימה לא יירשמו למסחר בבורסה ניירות ערך של חברה שעיקר פעילותה הוא במטבעות דיגיטליים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
– השני, בניגוד למקובל ברוב שוקי ההון בעולם, לגבי חברות שמנפיקות מטבעות (ICOs) אנחנו ממליצים ליצור וודאות רגולטורית ברורה ככל שניתן, במסגרת החקיקה הקיימת, ומציעים לבנות מסגרת רגולטורית אחרת מתאימה מהר ככל שניתן. בהתאם לכך, הוועדה בחנה מה הם התנאים שיגדירו בוודאות ש-ICO הוא ני"ע; מהם הם התנאים שיגדירו בוודאות מתי ICO אינו ני"ע; ומה הם התנאים שלא ניתן יהיה לקבוע בוודאות, מלכתחילה, האם מטבע דיגיטלי הוא ני"ע או שאינו כזה. לגבי האחרון, המשמעות היא שיהיה צריך לקבוע האם זה ני"ע או לא, case by case."
"לגבי העתיד, כדי ליצור וודאות, הוועדה ממליצה לשנות חקיקה שתגדיר בעתיד גם תנאים נוספים אחרים לגבי השאלה מתי טוקן דיגיטלי אינו ני"ע. לדוגמא, להגדיר מטבעות דיגיטליים כ-"מוצר השקעה" ולהחיל עליהם את החקיקה הנוגעת למתווכים: יועצים ומנהלי תיקים; ברוקר-דילר; זירות ובורסות; קרנות;. כמו כן, הוועדה ממליצה לשנות חקיקה שתגדיר מסגרת רגולטורית בחוק ני"ע שמתאימה למקרים בהם הטוקן הדיגיטלי מוגדר ני"ע, כגון: הקלות דוגמת REG A+ שהן דרישות גילוי מצומצמות. הוועדה גם ממליצה לשקול "ארגז חול רגולטורי" (sandbox) שמאפשר מסגרת מבוקרת לליווי רגולטורי ומתן הקלות ועוד. אני רואה חשיבות לבחון את הסוגיות הללו, בזהירות ובראש פתוח, עד שתמצא מסגרת רגולטורית מתאימה לכך. ההמלצות יועברו להערות הציבור לפני שיוחלט על הצעדים הנדרשים." סיכם פרופ' האוזר.