מי יכול לייצג אותנו במס הכנסה
ייצוג עצמאיים אל מול רשויות המס במדינת ישראל מיושם על ידי אנשי מקצוע שונים שתחום עיסוקם והתמחותם הינו ייצוג וטיפול שוטף בצרכי המיסוי של הלקוח אל מול רשות המסים. ענייני מיסים וניהול כספים אל מול רשויות המס במדינת ישראל מנוהלים על ידי שלושה גורמים מקצועיים עיקריים: מנהל חשבונות, יועץ מס רשום ורואה חשבון, כאשר מנהל החשבונות רשאי לייצג את הלקוח רק אל מול המוסד לביטוח לאומי ואילו יועץ או רואה חשבון רשאים לייצג את הלקוח גם אל מול מע"מ ומס הכנסה. (יועץ מס איננו רשאי לייצג את הלקוח אל מול המוסד לביטוח לאומי).
במקרים מסוימים, הנישום נדרש לשירותי ייעוץ וייצוג משפטיים אל מול רשויות המס ולצורך כך הוא שוכר עו"ד המתמחה בדיני מיסים.
ייצוג במס הכנסה באמצעות רואה חשבון ויועצי מס
על פי פקודת מס הכנסה, הרשות עבור ייצוג במס הכנסה לנישומים ניתנת ל: רואה חשבון, יחיד הראוי לערוך ביקורת על פנקסי אגודה שיתופית ויועץ מס רשום בפנקס היועצים. כמו כן, על פי פקודת מס הכנסה, ניתנת רשאיות לייצוג נישומים גם לעורכי דין. בפקודה מעוגנים גם התנאים לרישום יועצי מס, כאשר בין יתר התנאים: תושב ישראל מגיל 23 ואילך, בעל השכלה תיכונית או השכלה אחרת היכולה לספק את דעתו של הנציב, איננו מחזיק בהרשעה או איננו נשא עונש מאסר בגין עבירה שיש עמה קלון, וכמובן, עמידתו בבחינות ובתקפות הכשרה מקצועית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
יחד עם זאת, הנציב רשאי לרשום יחיד כיועץ מס גם במקרים בהם היחיד איננו עומד בכל התנאים המפורטים לעיל וזאת במידה והוא ייצג בשכר לפחות 25 נישומים בממוצע. הרישום כיועץ מס מתבצע על ידי נציב המוסד לביטוח לאומי ומתוקף תפקידו הוא אחראי לקיים פנקס יועצי מס לענייני רישום וכמו כן הוא אחראי להוציא לנרשמים בו תעודת רישום. על פי החוק, חל איסור על אדם להעניק שירותי ייעוץ וייצוג במס הכנסה ללא הרשאה וללא הופעתו בפנקס יועצי המס.
מי אינו רשאי לשמש כמייצג במס הכנסה?
מחיקת רישום בפנקס של יחיד הרשום כיועץ מס מתאפשרת במקרים בהם היועץ איננו ממלא תנאי מהתנאים המופיעים בחוק, במקרים בהם הוא הורשע בעבירה שיש עמה קלון, במקרים בהם לנציב יסוד סביר להניח כי היועץ נהג באופן בלתי הולם וכי הוא איננו רשאי לשמש כיועץ מס. מחיקת הרישום מפנקס יועצי המס יכולה להיעשות לצמיתות ו/או לחילופין לתקופה הנקבעת על ידי הנציב. יחד עם זאת חשוב לציין ולהבהיר שמחיקת רישומו של היועץ מהפנקס תעשה אך ורק לאחר תום התקופה העומדת לרשותו לצרכי הגשת ערר בכל הנוגע להחלטה להוביל למחיקתו מהפנקס ובמקרים בהם הוא פעל להגשת ערר המחיקה תעשה רק לאחר מתן החלטה בעניינו על ידי ועדת הערר.
ועדת הערר ממונה על ידי שר המשפטים בהיוועצות עם שר האוצר, כאשר בראש הועדה המונה שלושה אנשים עומד שופט. הועדה רשאית לאשר או לבטל את החלטת הנציב כאשר החלטת הועדה תהא סופית.
סייגים בחוק כוללים בין היתר את ביטול סמכויותיו של הנציב בכל אותם מקרים בהם הוגשה תביעה פלילית נגד יועץ המס. כמו כן, הנציב לא ישתמש בסמכותו אלא לאחר שהוא אפשר ליועץ המס להשמיע בפניו את טענותיו בכל הנוגע להחלטת הנציב.
הסטנדרטים לייצוג על ידי רואה חשבון
רואה חשבון יהא רשאי לייצג אדם אל מול רשות המסים במידה והוא השלים מסלול אקדמאי של 4 שנות לימוד במהלכן הוא רכש את כל הידע הנדרש בתחום המיסוי והחשבונאות ובמידה ולאחר תקופת לימודיו עבר את בחינות לשכת רואי החשבון ומייד לאחר מכן התמחה במשך שנתיים במשרד רואי חשבון.
המאמר נכתב בחסות מודי סנדל רואה חשבון – מומחה למיסים, מימון וביקורות