ישראל במועצת זכויות האדם של האו"ם: "אנחנו כאן כי באמת אכפת לנו"
המשלחת הישראלית למועצת זכויות האדם של האו"ם הופיעה הבוקר (שלישי) במטה האו"ם בז'נבה, לדיווח תקופתי המתקיים אחת ל-4 שנים במסגרת מנגנון הביקורת האוניברסלית התקופתית של האו"ם (UPR- Universal Period Review) כדי להציג את פעילות הממשלה בשנים האחרונות בכל הקשור לחיזוק, קידום והגנה על זכויות אדם בישראל.
ראש המשלחת, מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור לא המתינה לקריאות הביניים העוינות הצפויות כלפי המשלחת הישראלית, ופתחה את נאומה ב- "בליץ דיפלומטי": "אני באה לכאן היום כדי להציג בפניכם, בגישה מקצועית ועניינית, את פעילותה של מדינת ישראל בתחום זכויות האדם בתקופה האחרונה. אנחנו כאן כי באמת אכפת לנו מזכויות אדם, ואני שואלת, האם גם לכם אכפת? ", אמרה פלמור במליאה. "אני יודעת שחלק גדול מהנוכחים כאן לא יקשיב למה שאני אומרת ולא יתעניין בניהול דו שיח מעשי ובונה, אלא יושב כאן מתוך מטרה לנגח ולגנות באופן אוטומטי כל דבר שאומר או אציג, רק משום שאעשה זאת מטעם מדינת ישראל. כידוע לכם היטב, הבית הזה לא קנה לו את פרסומו העולמי ביחסו האובייקטיבי לישראל".
פלמור, בת לניצולי שואה, הוסיפה גם ממד אישי לנאומה ואמרה: "הורי נולדו בעולם נטול זכויות אדם ובארץ שבה זכויות אדם לא היו קיימות. הם חיפשו מקלט במקום שיכבד את אנושיותם ואת זכויותיהם האינדיבידואליות והלאומיות, והם מצאו אותו במדינת ישראל. דווקא משום שאני מחוברת באופן עמוק לסיפורם של הורי, אני מבינה היטב את אחריותנו לשמור על כבודם וזכויותיהם של כל אזרחי המדינה ותושביה".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בסיכום דבריה, נקבה מנכ"לית משרד המשפטים בשמותיהם של החיילים והאזרחים הישראלים המוחזקים ברצועת עזה ואמרה: "אני לא יכולה לסיים את דברי מבלי להתייחס לישראלים המוחזקים בעזה, תוך הפרת זכויות האדם שלהם ושל משפחותיהם".
במהלך הדיון נשמעו קריאות חמורות מצד חלק מהמדינות כלפי המשלחת הישראלית. בין היתר, כינה נציג המשלחת מדרום אפריקה את ישראל "מדינת אפרטהייד", ולבקשת המשלחת הישראלית ננזף על כך על ידי נשיא האסיפה שדרש להימנע מפוליטיזציה של הדיון ולשמור על שפה מקצועית. יחד עם זאת, לצד הביקורת הפוליטית שנשמעה כלפי המשלחת הישראלית, המועצה ונציגי חלק מהמדינות שיבחו את ישראל על ההישגים שהציגה, בפרט בתחום זכויות אנשים עם מוגבלות ושוויון מגדרי, וכן על מאמציה בהכנה לקראת ההופעה. חלק מנציגי המדינות אף ציינו לחיוב את הטיפול הרפואי שמעניקה ישראל לילדים פלסטיניים בבתי החולים בישראל.
המשלחת כללה נציגי ממשלה בכירים האמונים על קידום זכויות אדם בהיבטים שונים: מרים כבהא, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, אווה מדז'יבוז, מנהלת הרשות לקידום מעמד האישה מהמשרד לשוויון חברתי, ונציגי משרד המשפטים: אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, עו"ד אווקה זנה מנהל היחידה לתיאום המאבק בגזענות, ועו"ד דינה דומיניץ, מתאמת המאבק בסחר בבני אדם.
הדיווח התקופתי בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם מתקיים מדי ארבע שנים, ומהווה חלק מתהליך מרכזי בעל חשיבות רבה במישור הבינלאומי בכלל, ובזירת גופי האו"ם והמועצה לזכויות אדם בז'נבה בפרט. זוהי הזדמנות למשרדי הממשלה השונים להציג בפני האו"ם והמדינות החברות בו את ההישגים של מדינת ישראל, תוך שימת דגש על עשייה חיובית בתחום זכויות האדם. במסגרת זו, כאמור, הציגה מנכ"לית משרד המשפטים את ההישגים הרבים שנעשו בתחום בשנים האחרונות, בין היתר הקמת היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, הקמת הצוות הבין-משרדי להתמודדות עם תופעת הפוליגמיה, הקמת הצוות הבין משרדי לצמצום צריכת הזנות, הקמת בתי משפט קהילתיים, הקמת שלוחת הסיוע המשפטי ברהט וכן תיקוני חקיקה משמעותיים דוגמת מתן סיוע משפטי לקורבנות עבירות מין, הארכת חופשת הלידה, ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות ועוד.