היועמ"ש: להגביר האכיפה המשמעתית של התנהגות גזענית מצד עובדי מדינה
היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, פנה היום לנציב שירות המדינה (בפועל), אהוד פראוור, בבקשה לחדד לכל עובדי השירות הציבורי כי התנהגות או התבטאות גזענית של עובד מדינה עלולה להוות עבירת משמעת, וכן לשקול להגביר את האכיפה המשמעתית ביחס אליה במקרים המתאימים, לצד נקיטת הליכים מינהליים נוספים. זאת, כחלק מיישום המלצות דו"ח פלמור למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה.
ועדות שרים בראשן עמד ראש הממשלה אימצו את עיקרי מסקנות דו"ח הצוות הבין-משרדי בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, ובכלל זה הצורך בבחינת אפשרות לגיבוש הנחייה המפרשת את עבירת המשמעת של "התנהגות שאינה הולמת" בדיני המשמעת, באופן הכולל במקרים המתאימים התנהגות פיזית או מילולית של עובד או משרת ציבור שיש בה משום גזענות או אפליה, במטרה לעשות שימוש במערך הדין המשמעתי, בנוסף לטיפול מינהלי.
במכתבו לנציב שירות המדינה, מבהיר היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט כי עמדתו היא שעבירת המשמעת "התנהגות שאינה הולמת" בחוק שירות המדינה (משמעת), כוללת כבר כיום את ההתנהגויות האמורות. "דומה כי אין חולק שתפקידו ומעמדו של עובד ציבור אינו יכול להלום כל התבטאות מפלה או גזענית, וכי התנהגויות או התבטאויות מסוג זה פוגעות בצורה חמורה בתדמיתו של השירות הציבורי ובאמון הציבור בו", כותב היועץ המשפטי לממשלה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עוד כותב מנדלבליט, כי "הגם שהדברים הם בבחינת מושכלות יסוד, אני רואה תועלת רבה, ולו מבחינה ציבורית, בחידוד הדברים על ידך לכלל עובדי השירות הציבורי. בנוסף, אציע לשקול את הגברת האכיפה המשמעתית ביחס להתנהגויות או התבטאויות אלו במקרים המתאימים לכך, וזאת לצד נקיטת צעדים מינהליים נוספים המתחייבים לפי העניין".
היועץ המשפטי לממשלה מציין, כי הוא "רואה חשיבות גדולה במאבק נחוש ובלתי מתפשר בתופעת הגזענות והאפליה בחברה הישראלית. בהקשר זה, ראוי לו לשירות הציבורי להיות 'נושא הדגל' ו'ראש המחנה' במאבק האמור".
ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, עו"ד אווקה (קובי) זנה, מסר: "דו"ח פלמור היווה אבן דרך במאבק בגזענות בכלל ובגזענות הממסדית בפרט, ויישום ההמלצות שאומצו בהחלטת ממשלה, מוביל לשינוי משמעותי בקידום זכויות החברה הישראלית. אני מברך את היועץ המשפטי לממשלה על החלטתו להוביל ולשאת את דגל המאבק בגזענות ללא פשרה. מהלך זה, לצד יישום המלצות נוספות של דו"ח פלמור, כגון הנחיית המשנה לפרקליט המדינה לתובעים ופרקליטים לדווח לו על חשד להתנהלות על רקע גזעני בפעילות שיטור ואכיפה מול אזרחים, מתווסף ליצירת תשתית חשובה להתמודדות עם התנהגויות פסולות של עובדי השירות הציבורי. נמשיך לפעול ליישום מלא של החלטת הממשלה בנושא זה ולמגר את הגזענות הממסדית״.