7 פעילי התנועה האסלאמית ו-2 תאגידים הורשעו בבית המשפט
ביהמ"ש המחוזי בירושלים הרשיע שבעה פעילים בפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, ושני תאגידים המזוהים עם התנועה בקשירת קשר לביצוע פשע וחברות בהתאגדות אסורה. הנאשמים הם סלימאן אגבריה, פואז אגבריה, מוסטפא אגבריה, מחמוד ג'בארין, מוחמד מחאג'נה, עומר גריפאת, מוסא סלאמה, עמותת "אמאן ללאנאסאן ואלבניאן" וחברת "מואססת אלחדאחיק אלמדסייה" בע"מ.
מוסטפא אגבריה, מוסא סלאמה, עמותת "אמאן ללאנאסאן ואלבניאן" וחברת "מואססת אלחדאחיק אלמדסייה" בע"מ הורשעו גם באיסור פעולה ברכוש למטרות טרור. בנוסף, סלאמה הורשע גם בהחזקה ושימוש בסמים.
כזכור, בנובמבר 2015 הכריז שר הביטחון על "התנועה האסלאמית" כהתאחדות בלתי מותרת, לפי תקנות ההגנה (שעת חירום) 1945. בהכרזה צוין כי היא תחול על כל גוף, עמותה, תאגיד, אגודה או מרכז המשתייכים לתנועה. בנובמבר 2016 נכנסו לתוקף הוראות חוק המאבק בטרור שלפיהן התנועה האסלאמית, מכוח היותה התאחדות בלתי מותרת בעת חקיקת החוק, הוגדרה כארגון טרור כמובנו על פי החוק החדש.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הנאשמים הודו בכתב האישום המתוקן במסגרת הסדר טיעון, ובסיומו של הליך גישור ממושך, במהלכו המליץ בית המשפט, נוכח קשיים בתיק, להגיע להסדר שהושג. הנאשמים הודו בכך שפעלו באמצעות חברה בע"מ ועמותה רשומה, יזמו, תכננו והוציאו אל הפועל פעולות "דעווה" – פעולות צדקה שונות, מטעמה של התנועה האסלאמית – לאחר שזו הוצאה אל מחוץ לחוק במטרה להמשיך את פעילותה.
עוד על פי כתב האישום המתוקן, הנאשמים הקימו מבעוד מועד, זמן מה טרם הכרזתה של התנועה כבלתי חוקית, עמותה ששימשה כ"עמותת מדף" אשר המתינה לשעת הצורך, ולאחר הכרזתה של התנועה כבלתי חוקית החלו לפעול באמצעותה, והוציאו דרכה אל הפועל ברחבי ישראל כ-20 מיזמי "דעווה" (צדקה) שונים מטעמה של התנועה האסלאמית, כגון רכישת ילקוטים לתלמידים, ארוחות לנזקקים ושיפוץ מסגדים. גם פעולות צדקה אלה אסורות על פי החוק, שכן הן מבוצעות בשמה ומטעמה של התאחדות בלתי מותרת.
בכתב האישום המתוקן מפורט גם האופן שבו השיגו הנאשמים כספים כדי להוציא אל הפועל את המיזמים האסורים, ומתואר בו כי המימון לפעילות האסורה, בסך של כמה מיליוני שקלים, הגיע מעמותות שונות בטורקיה ובבריטניה, שהעבירו לישראל כספים למימון פרויקטים של התנועה האסלאמית, אף אחרי שהוצאה מחוץ לחוק.
העברת הכספים נעשתה בהסתר ותוך נקיטה בשיטת פעולה שהסוותה את הקשר בין הכספים לבין הנאשמים או לתנועה האסלאמית. כמו כן, חלק מהנאשמים נטלו לעצמם 'עמלות' מאותם כספים, שהועברו לרשותם בדרך כלל במזומן.
על פי הסדר הטיעון, בעניינו של סלימאן אגבריה הוסכם כי הפרקליטות תטען לחצי שנת מאסר בפועל וההגנה תהיה חופשית בטיעוניה. עוד הוסכם כי על יתר הנאשמים יוטלו עונשי מאסר בפועל שינועו בין ארבעה וחצי חודשים למספר שבועות, מהם ינוכו ימי מעצרם של הנאשמים כמקובל. עוד הוסכם כי כספים של חלק מן הנאשמים שנתפסו במהלך ההליך יחולטו לקופת המדינה וכי כל הנאשמים יישאו גם בקנסות ממשיים. סך כל החילוטים והקנסות שעליהם הוסכם עומד על למעלה מ- 750,000 ₪.
השיקולים להגעה להסדר הטיעון הינם קשיים שונים הנוגעים לראיות בתיק; רצון להגן על מידע רגיש; הודאת הנאשמים ונטילת האחריות מצידם; העובדה כי מדובר בתיק ראשון מסוגו, בו מורשעים נאשמים בחברות בארגון "התנועה האסלאמית – הפלג הצפוני"; העובדה שהעבירות בוצעו בתקופת התפר שסמוכה להכרזה על התנועה האסלאמית כהתאחדות בלתי מותרת.