חדשות הארץמבזקיםפוליטי / מדיני

העלאת קצבאות הנכות אושרה לקריאה שנייה ושלישית

בתום דיון סוער, אישרה היום (שני) ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת את הצעת החוק הממשלתית להעלאת קצבאות הנכות. 7 ח"כים הצביעו בעד החוק, וח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) נמנעה.

עיקרי הצעת החוק שאושרה:

  • קצבת הנכות הבסיסית תעלה ב- 470 עד 770 שקלים לחודש לאדם, ותעמוד על 3,270 שקלים כבר בפעימה הראשונה. בחישוב זה נכלל מיזוג הקח"ן (קצבה חודשית נוספת שמקבלים נכים שנקבעה להם דרגת אי כושר):כלהנכים הזכאים לקצבת נכות כללית יקבלו קח"ן, ובסכום שווה של 452 שקלים בחודש.

עד כה ניתן קח"ן רק לבעלי נכות רפואית בדרגה 80% ומעלה (בעלי נכויות רפואיות בדרגות נמוכות יותר הסתפקו ב- 152-351 שקלים עד כה). מעתה, ככל שאדם קיבל קח"ן נמוך יותר, או לא קיבל קח"ן כלל, כך תגדל קצבתו הכללית. עלות תוספת זו: 240 מיליון ש"ח.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
  • הקצבה תעלה בפעימה אחת ולא שתיים, ב- 1 במרץ 2018, ללא רטרואקטיביות.
  • הדיסריגארד (סכום שאינו מובא בחשבון בחישוב הכנסת הנכה, על מנת לזכותו בקצבה) יעלה ל-3,700 ש"ח (במקום 2,800 ש"ח כיום).
  • תוספת של 200 ש"ח בחודש לקצבת השר"מ לשתי הרמות הגבוהות.
  • עד סוף שנת 2019 יהיו רשאים שרי האוצר והרווחה להגיש תקנות לאישור ועדת העבודה והרווחה, בהן תפורט הגדלה נוספת של הקצבאות  (לא תוקם ועדה לעניין כפי שתוכנן בתחילה). בכל מקרה נקבע בחוק כי עלות כלל הפעימות תעמוד על 4.34 מיליארד ש"ח בשנה.
  • נקבע כי קצבת הנכות הסופית, בתום כל הפעימות, לא תפחת מ-3,700 שקלים בחודש (על פי ההערכות תעמוד על כ-4,000 שקלים).
  • הקצבה תוצמד לשכר הממוצע במשק החל בשנת 2022
  • למימוש כל המהלכים שלעיל, יוסיף משרד האוצר עוד 100 מיליון שקלים, כך שעלות הפעימה הראשונה תעמוד על 2.24 מיליארד ש"ח בשנה, ועלות כלל הפעימות תגיע כאמור ל- 4.34 מיליארד ש"ח בשנה.

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בדיון: "הסכום לא מספיק כדי להשיג את מה שכולנו רוצים, עם זאת הגענו להישגים גדולים ולהעלאות משמעותיות בקצבה. העלינו את כלל הנכים מעל קו העוני, ונתנו תוספות משמעותיות לאלה שהיו ברף התחתון שלו. נמשיך את הדרך, והמאבק הזה לא יסתיים עד שהכנים יגיעו למלוא השירותים הנדרשים להם".

פעילי נכים שנכחו בדיון הביעו מורת רוח מהצעת החוק: "זה לא צודק ולא הגיוני, נמשיך עם כל המחאות שתכננו ועצרנו", אמר יהודה דורון. "לא העליתי בדעתי שממשלת ישראל תעשה לנו חצי היריון. אני מעריכה את המאמץ, אבל לא לתוצר הזה התכוונו", אמרה נעמי מורביה. "המאבק יעבור לבתים. אנחנו, אלפי נכים, לא נעצור", אמר אייל כהן. פעילה התפרצה לדברי חברי הכנסת וצעקה: "אם לא יהיו לנו חיים, גם לכם לא יהיו. גורמים לנו להתאבד". הפעיל עופר סופר הוצא מהדיון לאחר שצעק לעבר חברי הכנסת: "נאצים".

ח"כ דוד ביטן (הליכוד): "בהסכם עם ההסתדרות הסכומים לא היו מדויקים, חישוב מסודר של האוצר הראה זאת".

ח"כ אילן גילאון (מרצ), אשר לא השתתף בהצעה הסופית על הצעת החוק: "אני מבקש סליחה ומחילה מכל מי שיושב כאן. מילה היא לא מילה והסכמה היא לא הסכמה. ההחלטה הנוכחית גבוהה מאוד לעומת מה שהיה, אבל זה היה משא ומתן של עורמה. אנחנו לא מגיעים לסכומים שקבענו אפילו בפשרה השלישית שלנו. כל מיני פרופסורים נשכרו כדי לבלבל את כולם ולעשות הסחת דעת".

יו"ר עמותת מזור, שמחה בניטה: "נתתם לנו, הנכים הקשים, תוספת פחותה, והשוויתם את הנכים הקלים יותר אלינו. זה בא לדפוק אותנו". יו"ר הוועדה, ח"כ אלאלוף, בתגובה: "מדוע עינך צרה? הוספנו למי שהוזנח קשות עם השנים".

ביוזמת ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), נקבע בהצעת החוק כי גופים המייצגים מבקשי קצבת נכות יוגבלו בגביית שכר טרחה נוסף מהנכים, עקב העלאת קצבאותיהם. במהלך ויכוח עם נציגת לשכת עורכי הדין, ענת קאופמן, אמר לה ח"כ רוזנטל: "חצופים, אתם לא עושים עבודה נוספת. לא תגזרו על זה עוד קופון".

Back to top button