חדשות הארץמבזקיםפוליטי / מדיני

סקר "ישראל 2028": 48% מהציבור מאמינים שהשחיתות רק תלך ותגדל

לקראת כנס שדרות שיתקיים מחר ומחרתיים (5-6 במרץ) במכללה האקדמית ספיר ובסינמטק שדרות, זו הפעם ה-15, והשנה בסימן "ישראל 2028" – נערך לראשונה סקר 'מדד העתיד'. הסקר שנערך על ידי מכון רותם-AR בהנהלתו של ד"ר אריה רותם, בקרב 624 משיבים יהודים וערבים (טעות דגימה 3.92+/-) בחן את הערכות הציבור לגבי דמותה של מדינת ישראל בשנת 2028 בהתייחס למגוון נושאים ביטחוניים-פוליטיים וכלכליים-חברתיים. הסקר כלל גם מספר שאלות אומניבוס אקטואליות סביב סוגיות בוערות על סדר היום החברתי-פוליטי במדינה.

בין הממצאים שעולים מן הסקר: מרבית הציבור 63% מאמינים שגוש הימין ימשיך לשלוט במדינה גם בעוד 10 שנים וכי ממדי השחיתות רק יגדלו, וכך גם המתחים בין מרבית קבוצות באוכלוסייה, כאשר במקביל אין אופטימיות רבה לגבי כינונו של הסכם שלום בינינו לבין הפלסטינים וכן קיים חשש שאירן תשיג פצצה גרעינית.

אחוז היהודים שמעריכים שהימין ישלוט גדול יותר באופן מובהק לעומת אחוז הערבים – 66% בקרב יהודים לעומת 50% בקרב האוכלוסייה הערבית. כמעט ממחצית הציבור הכללי (ערבים ויהודים) מעריך כי המתחים בין יהודים וערבים יתגברו, אולם דווקא באוכלוסייה הערבית יש טיפה יותר אופטימיות בנושא – 23% מהערבים לעומת 18% בלבד מיהודים חושבים שהמתחים בין שתי קבוצות האוכלוסייה דווקא ילכו ויפחתו. עם זאת, הערבים משמעותית יותר פסימיים מהיהודים בהתייחס לגידול הצפוי בממדי השחיתות – 64% מהערבים מאמינים שהשחיתות תגדל לעומת 45% בלבד בקרב היהודים, כאשר בכל מקרה מרבית הציבור 48% (ערבים ויהודים יחדיו) מאמינים שהשחיתות רק תלך ותגדל.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

כאמור 60% מהציבור לא מאמין שיהיה הסכם קבע עם הרשות הפלסטינית גם בעוד 10 שנים, כאשר המשיבים היהודים יותר פסימיים מאלו הערביים באשר לסיכוי להסכם כזה – 63% החושבים שאין לכך סיכוי לעומת 45% בלבד בקרב ערבי ישראל. ביחס לסיכוי של ישראל לכנן הסכם שלום עם עוד מדינות ערביות הדעות בקרב הציבור הכללי (ערבים ויהודים) יחסית חלוקות – 39% מאמינים שאין סיכוי להסכמי שלום כאלו לעומת 33% שחושבים שיש סבירות כזו. אולם כשבוחנים זאת לפי משיבים יהודים ומשיבים ערבים – 45% מהערבים דווקא חושבים שעוד 10 שנים יהיו לישראל הסכמי שלום עם מדינות ערביות נוספות, לעומת רק 30% מהיהודים שמאמינים שזה יקרה. מנגד, מעניין לגלות כי אחוז הערבים המעריכים כי המצב הביטחוני יורע גדול יותר באופן מובהק לעומת היהודים המעריכים שהמצב יורע – 35% מהערבים לעומת 20% מהיהודים.

כן עולה מן הסקר כי 53% מהציבור הכללי מאמין כי יחסי ישראל-ארה"ב ישתפרו, לעומת 10% בלבד שמאמינים כי היחסים יחמירו. כאשר ביחס ליחסי ישראל והאיחוד האירופי – 39% חושבים שהיחסים ישתפרו לעומת 27% שחושבים שהיחסים יורעו.

עוד ממצאים שעולים מהסקר: 53% מהישראלים מאמינים שאחוז העניים רק ילך ויגדל, עם זאת 53% מהמשיבים דווקא גם מאמינים שרמת חייהם האישית תשתפר לעומת 14% בלבד שחושבים כי רמת חייהם תרד, יתר על כן 48% מאמינים שהמצב הכלכלי של מדינת ישראל ילך וישתפר לעומת 23% בלבד שחושבים כי הוא יורע. במגזר הערבי אחוז המעריכים שהמצב הכלכלי של ישראל ישתפר זהה לאחוז המעריכים כי הוא יורע, אולם באופן מעניין נראה כי דווקא הערבים אופטימיים יותר בקשר לעתיד מצבם הכלכלי האישי מאשר המצב הכלכלי של ישראל.

56% מהציבור מאמינים שיהיה יותר קשה לזוג צעיר להשיג דירה, ו-41% מאמינים שהפערים בין המרכז לפריפריה ילכו ויגדלו. אולם דווקא בנושאי התחבורה הציבורית והחינוך ישנה אופטימיות מסוימת, כאשר 64% מאמינים שמצב התחבורה הציבורית ישתפר ו-44% מאמינים שגם החינוך בארץ ילך וישתפר לעומת 27% שחושבים שהוא יורע. כמוכן, יותר ממחצית הציבור, כ-55%, מאמינים שאחוז החרדים שישרתו בצה"ל יגדל בשנים הקרובות (שאלה שהופנתה רק לציבור היהודי, שכן היא פחות רלוונטית לציבור הערבי).

יש חילוקי דעות בקרב הציבור בשאלה איזו תרבות תהיה התרבות הדומיננטית בשנת 2028, כאשר 32% מעריכים כי זו תהיה התרבות המזרחית לעומת 29% שחושבים שזו תהיה התרבות המערבית. לבסוף קיימת הסכמה גורפת על כך שמעמד האישה ילך ויתחזק עד 2028 – רוב מוחלט של המשיבים 69% (יהודים וערבים כאחד) מעריכים כי מעמד האישה יתחזק. מבין כל הנושאים שנבדקו זהו הנושא שלגביו האופטימיות היא הגדולה ביותר בקרב כלל הציבור.

סקר אומניבוס סוגיות אקטואליות:

• יותר משני שליש מהיהודים מוכנים שילדיהם או נכדיהם ישרתו ביחידה לוחמת מעורבת נשים וגברים – 67% לעומת 18% בלבד המתנגדים לאפשרות זו

• קרוב ל – 70% מהיהודים תומכים בחקיקת עונש מוות למחבלים שרצחו אזרחים – 68% מהציבור היהודי תומך בעונש מוות למחבלים, לעומת 15% בלבד המתנגדים להחלת עונש זה

• 51% מהציבור הכללי תומכים בגירושם של עובדים זרים – כאשר עושים הפרדה בין יהודים לערבים ניתן לראות כי 58% מהיהודים תומכים בסילוק לעומת 24% בלבד מהערבים

• 54% מהציבור היהודי בישראל תומך בנישואים אזרחיים, לעומת רבע בלבד (24.2%) שמתנגדים לכך באופן פעיל

• 72% תומכים בהנהגת סוף שבוע ארוך בישראל לעומת 8% שמתנגדים לעניין, 48% מהציבור הכללי יהודים וערבים כאחד מעדיפים שהסופ"ש הארוך ייפול על שישי-שבת לעומת 39% שמעדיפים שזה יהיה בשבת-ראשון. המשיבים היהודים חלוקים בדעתם מה עדיף "שישי-שבת" או "שבת-ראשון" – 45% לעומת 43%, בעוד שהמשיבים הערבים מגלים העדפה ברורה (63%) ל"שישי-שבת"

• 63% תומכים בהפעלתה של תחבורה ציבורית בשבתות באזורים חילוניים לעומת 19% המתנגדים לכך, ו-49% מהציבור היהודי תומכים בקיום משחקי כדורגל בשבת לעומת 24% שמתנגדים לכך

• 53% משוכנעים שראש הממשלה הבא יהיה מגוש הימין לעומת 5% שחושבים שהוא יגיע מגוש השמאל, ו-21% שחושבים שהוא יגיע מגוש המרכז. באופן בולט יותר יהודים משוכנעים שראש הממשלה הבא יגיע מהימין לעומת משיבים ערבים, 57% לעומת 39% בקרב הערבים

 

מייסד ונשיא הכנס האלוף מיל' עוזי דיין: "הישראלים מסתכלים לעשור הקרוב ישר בעיניים. חמושים באופטימיות מרקיעת שחקים וביטחון עצמי כמו שיש רק לישראלים. צופים לעתיד בפיכחות ודבקים בעמדותיהם בכל תחום – ביטחון, חברה ופוליטיקה. בקיצור, יהיה טוב, ונסתדר עם מה שלא, ואף אחד, כולל האחים שלי, לא יגיד לי מה לעשות! לציבור הישראלי, כדרכו, עמדות בוטות ונחרצות כלפי כל מי שנחשב אויב או יריב – ממחבלים רוצחים ועד פועלים זרים. לעומת זאת, בבית פנימה ניכרת תמיכה גורפת וברוכה ב'יחד שבטי ישראל' – נשרת יחד גם ביחידות מעורבות, נאפשר נישואים אזרחיים וכדורגל ותחבורה ציבורית בשבת ואף נרחיב סוף סוף את השבת לסוף שבוע ארוך. מי ייתן ותמשיך מגמה מלכדת זו".

נשיא המכללה האקדמית ספיר הפרופ' עמרי ידלין: "ממצאי הסקר מצביעים על כך שהציבור הישראלי מאמין שהכיוונים אליהם צעדה החברה הישראלית בעשור הקודם, לטוב ולרע, ימשיכו ואף יתחזקו בעשור הבא. בכנס השנה נדון בשאלות אלה ונבחן כיצד ניתן באמת להמשיך במגמות החיוביות ולהפוך כיוון במגמות השליליות. בכנס בעוד עשר שנים נביט אחורה ונראה מי צדק. מה שבטוח זה שיהיה מרתק."

כנס שדרות 2018 יתקיים בתאריכים 5-6 במרץ במכללה האקדמית ספיר ובסינמטק שדרות, השנה בסימן "ישראל 2028". בכנס ייקחו חלק בין היתר: המפכ"ל, אלוף פיקוד דרום, שרת התרבות והספורט, שר התחבורה, שר הכלכלה, מנכ"ל משרד האוצר ובכירים רבים נוספים במערכת הציבורית, במשק ובאקדמיה בישראל.

בהתאם לקו המנחה של הכנס החברתי הגדול בישראל, שמתקיים זו השנה ה-15, הכנס יכלול דיבייטים חריפים ומושבים אקטואליים תוך הסתכלות לישראל של העשור הבא.

בין מושבי הכנס השנה: מלחמת התרבות בישראל, מעמדה של מגילת העצמאות 70 שנה לאחר קום המדינה, הדרת נשים בישראל, נשים וביטחון לאומי, מה צפוי בבתי הסוהר שלנו בעוד 10 שנים, נישואין וגירושין – ברבנות או בחוץ?, המנהרות הביולוגיות – משבר המים והשפכים בעזה והשפעתו על ישראל, התיישבות צעירים והגשמה בפריפריה בעשור הבא, שירות לאומי חובה? ומהי הנוסחה לצבא ממלכתי בישראל, מצב החינוך, חדשנות אזורית, היחלצות מהעוני, תעסוקה בהיי-טק, מוסר כליות – השתלות בישראל, ביקורת בזמן אמת ואפקטיביות הביקורת במעמד מבקר המדינה, תפקיד מרכזי הספורט, הכל צפוי והרשות לא מוכנה לגשם ועוד.

Back to top button