אשקלון הצטרפה לפורום ה-15 – פורום הערים העצמאיות
אשקלון חתמה על ברית ערים לאיכות חיים וסביבה. התכנית תציב סטנדרט אחיד לקידום קיימות עירונית ותספק כלים להתמודדות עם מגוון האתגרים הסביבתיים, החברתיים והכלכליים שמציבות מגמות גידול האוכלוסייה, העלייה בצפיפות, בגודש ובזיהום האוויר.
ראש העיר אשקלון בפועל, תומר גלאם, חתם אמש (ראשון) על הצטרפותה של אשקלון לתוכנית 'ברית ערים לאיכות חיים וסביבה' של פורום ה-15 (פורום הערים העצמאיות בישראל). לתוכנית שותפות גם הערים תל אביב, רמת גן, ראשון לציון, באר שבע, רעננה, רחובות, אשדוד, גבעתיים, הרצליה, חדרה, חולון, חיפה, כפר-סבא, נתניה ופתח תקוה.
טקס החתימה נערך בנוכחות סגן ראש העיר הממונה על איכות הסביבה, יורם שפר, השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, סגן שר הפנים, משולם נהרי, יו"ר פורום ה-15 וראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי, יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס ואורחים נוספים.
התכנית מבוססת על חזון הקיימות העירונית – קידום איכות החיים והסביבה בעיר, באופן שעונה על צורכי ההווה, בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צרכיהם. מטרת התכנית היא להציב סטנדרט אחיד לקידום קיימות עירונית ולספק בידיהן כלים להתמודדות עם מגוון האתגרים הסביבתיים, החברתיים והכלכליים שמציבות בפניהן מגמות גידול האוכלוסייה, העלייה בצפיפות, בגודש ובזיהום האוויר. התכנית תתרום לטיפוח עירוניות חיה ומשגשגת, שתעצים את הקהילה העירונית ותעודד את התושבים לצאת לרחובות ולגנים, להיפגש אלו עם אלו וליהנות מחיי פנאי איכותיים בעיר.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין אמר באירוע: "בשלוש השנים האחרונות, המשרד להגנת הסביבה השקיע יחד עם שותפינו מעל מיליארד שקל בפרויקטים של השלטון המקומי ובין היתר בעיריות החברות בפורום ה-15. כ-1,100 איש מתים בכל שנה מתחבורה – רק הבוקר חתמתי על תקנות לצמצום זיהום מרכבי דיזל ישנים, כאשר אנו הולכים להוריד תוך פרק זמן קצר כשליש מהרכבים המזהמים ולהציל חיים דה פקטו. המדיניות שלנו היא לשתף פעולה עם השלטון המקומי למען סביבה בריאה וטובה לאזרחי מדינת ישראל".
רון חולדאי, יו"ר פורום ה-15 וראש עיריית תל אביב-יפו: "בישראל, בה למעלה מ-90% מהאוכלוסייה מתגוררת ביישובים עירוניים, הערים עומדות בחזית ההתמודדות עם האתגרים החברתיים, הסביבתיים והכלכליים. אתגרים אלה רק ילכו ויתגברו עם הגידול חסר התקדים באוכלוסיית ישראל, שצפויה להכפיל את עצמה ב-30 השנים הקרובות. לאור זאת, מוטלת על ראשי הערים ומנהלי המנגנון העירוני החובה לפעול ביעילות ובאחריות למען שיפור איכות החיים ואיכות סביבת המגורים של התושבים. זהו החזון של תכנית ברית ערים לאיכות חיים וסביבה של פורום ה-15, שתעמיד את ערי ישראל בשורה אחת עם הערים המובילות בעולם".
עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15: "תכנית ברית ערים לאיכות חיים וסביבה תציג סטנדרט אחיד לערים הגדולות בישראל לקידום קיימות עירונית. התכנית תספק בידי העיריות כלים להתמודדות עם מגוון האתגרים הסביבתיים, החברתיים והכלכליים שמציבות בפניהן מגמות גידול האוכלוסייה, העלייה בצפיפות, בגודש ובזיהום האוויר."
העיריות שהצטרפו לתכנית מתחייבות לשורה ארוכה של צעדים שמטרתן לקדם עירוניות, קיימות ואיכות סביבה בששה תחומי פעילות: אנרגיה ובנייה, תחבורה בעיר, פסולת וצריכה, המרחב העירוני, ניהול בר-קיימא של העירייה וכן חיזוק הקהילה והכלכלה המקומית והנעת שינוי בקרב התושבים.
כחלק ממימוש התכנית יתחייבו העיריות לקדם מדיניות של התייעלות אנרגטית במתקני העירייה, הטמעת בנייה ירוקה בכל המבנים בעיר, הפחתת השימוש ברכב פרטי בעיר ועידוד השימוש באמצעי תחבורה בני-קיימא, צמצום פסולת, עידוד צריכה מקומית, אימוץ עקרונות של תכנון בר-קיימא במרחב העירוני וחיזוק הכלכלה המקומית.
במסגרת זו מתחייבות העיריות לקדם מגוון פרויקטים, כגון נטיעת עצים והצללת המרחב הציבורי, שימור וטיפוח הטבע העירוני, הקמת גינות קהילתיות, ייעול השימוש במים וניהול מי הנגר בעיר, סלילת שבילי אופניים, הפקת שווקי יד שנייה, הקמת פלטפורמות עירוניות לשיתוף ושימוש חוזר בחפצים, ייצור אנרגיה בעיר ועוד.
שיקולי סביבה וקיימות יוטמעו גם בעבודת העירייה – דרישות סביבתיות יוטמעו במכרזי העירייה, צי הרכב ישודרג בהדרגה לכלי רכב מעוטי זיהום, מבני העירייה ינוהלו תוך חשיבה סביבתית ועוד. התכנית כוללת גם שיתוף התושבים בפעילות העירונית ובתהליכי קבלת החלטות, כך שיותר ויותר פעולות תכנוניות, תקציביות וביצועיות יתקיימו בשיתוף עם התושבים.
הפעולות הכלולות בתכנית צפויות לתרום לחיזוק הרחוב העירוני, העצמת הקהילה בעיר, הקטנת טביעת הרגל האקולוגית של העיר ושיפור החוסן העירוני. כזכור, כבר ב-2008 השיק פורום ה-15 אמנת אקלים במסגרתה חברות הפורום פעלו וממשיכות לפעול להפחתת פליטת גזי חממה וזיהום אוויר בעיר. כחלק מיישום אמנת האקלים על ידי עיריות פורום ה-15, הוקמו מחלקות סביבתיות, אומץ התקן הישראלי לבנייה ירוקה כדרישה מחייבת בהקמת במבנים חדשים, קודמו פרויקטים של מחזור והפרדת פסולת ועוד.