נתניהו: אנו עושים את הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות בהסכם חסר תקדים
מדינת ישראל ונציבות האו"ם לפליטים הגיעו להבנות משותפות באשר לסוגיית המהגרים. נציבות האו"ם לפליטים תפעל ליציאת אוכלוסיות אלה למדינות מערביות, ומדינת ישראל תסדיר את מעמד חלק מהאוכלוסיות שתישארנה.
במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל. הבנות אלו יאפשרו יציאת מספר גדול יותר של מהגרים מישראל מאשר במתווה הקודם, וכל זאת בחסות האו"ם והקהילה הבינלאומית. המתווה מחולק ל-3 שלבים ומתפרש על פני 5 שנים, אשר בסיומן תשתפר באופן משמעותי מציאות החיים בדרום ת"א ובשכונות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב (שני) בנושא המתווה החדש להוצאת המהגרים מישראל שהושג עם האו"ם ואמר כי "זהו יום חשוב היום. רק לפני שמונה שנים, הגבול שלנו עם אפריקה היה פרוץ לחלוטין. לפי כל ההערכות היינו מגיעים לקצב כניסה של כ-100 אלף מסתננים בלתי חוקיים בשנה, תוך עשור היינו מגיעים למיליון. הסיבה לכך היא שישראל היא מדינה מפותחת מאוד, והיא המדינה המפותחת היחידה שאתה יכול ללכת אליה ברגל מאפריקה, בלי להסתכן בחציית הים התיכון עם כל הסכנות המוכרות והטרגדיות המוכרות לכם, ולכן, ישראל כאבן שואבת הייתה סופחת כמיליון איש. המשמעות של הדבר הזה עבור מדינת ישראל כולה ולעתיד שלנו כמדינה יהודית ודמוקרטית, הוא קשה ביותר."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"מול הסכנה הגדולה הזאת" אמר נתניהו "אני הוריתי על בניית גדר וליוויתי את הקמתה, הייתי יורד בערך כל שלושה-ארבעה חודשים לשטח לוודא שהגדר הזאת מוקמת. אני חייב להגיד לכם שזה נעשה חרף ביקורת אדירה, ספקנות אדירה. הסבירו לי שזה לא יעבוד, זה ברכה לבטלה, אנשים יכנסו בלאו הכי, ימצאו דרכים אחרות להיכנס, ואל לנו לבזבז את המאמצים הכבירים שלנו בבניית מכשול שלא יעבוד. אני לא קיבלתי את ההסברים הללו, והמכשול הוקם."
"המכשול אכן מנע את כניסתם, את תרחיש האימים, של מיליון מסתננים שהיו נכנסים למדינת ישראל. עד השלמת הגדר, קצת פחות מ-60 אלף הצליחו להיכנס. ממיליון ירדנו לקצת פחות מ-60 אלף שנכנסו ורבים מהם השתכנו בשכונות של דרום תל אביב ובמקומות אחרים. אנחנו לא ויתרנו, נקטנו במדיניות נחושה מאוד והוצאנו למעלה מ-20 אלף ונשארו כ-35 אלף, אפשר להוסיף איזה אלף או שניים, רובם בדרום תל אביב ובשכונות. הלכתי לשכונות, ראיתי את הסבל של האנשים, ביקרתי בבתים, שוחחתי עם האנשים, ביקרתי בלילות. אריה דרעי ואני עשינו אפילו סיור סמוי בלילות, ראינו את מלוא הבעיה, ואמרנו שאנחנו חייבים להוציא את היתרה שנמצאים שם. כדי להוציא אותם הייתה בעיה, משום שבית המשפט, הלכה למעשה, אסר עלינו להוציא אותם למדינה שאינה מוכנה לקבל אותם, ללא הסכמתם." אמר נתניהו.
"כדי להתגבר על הבעיה הזאת היינו צריכים לחפש מדינה, חיפשתי ועמלתי על כך קשה מאוד, שתסכים לקבל את האנשים הללו בלי שהם יסכימו לעבור אליה. זו הייתה פריצת דרך חשובה מאוד. נתנה לנו הרבה מאוד תקווה. התחלנו להוציא אנשים אליה, אבל מהר מאוד התברר שהמדינה השלישית הזאת איננה עומדת בתנאים, איננה עומדת בלחץ. ולכן מן הרגע שהתברר בשבועות האחרונים שהמדינה השלישית כאופציה לא קיימת, אנחנו למעשה נכנסו למלכודת שאומרת שכולם היו נשארים, זו המשמעות. היינו מחכים לתשעה בחודש לבג"ץ, והבג"ץ היה אומר לנו: 'אין לכם מדינה שלישית, ולפיכך, כולם, בלי יוצא מן הכלל, כ-35,000 איש, כולם נשארים, אתה לא יכול לעשות כלום'."
"לא ויתרנו שוב. וכאן אני חייב לשבח את הפעולה של ראש המל"ל מאיר בן שבת, שפעל בהנחייתי במהירות רבה מאוד, בנחישות רבה מאוד, להגיע להסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם. הסכם ייחודי עם מדינת ישראל שמוציא 16,250 איש החוצה, למדינות המתקדמות ביותר, כמו קנדה או גרמניה או איטליה. זו המחויבות של נציבות הפליטים של האו"ם להוציא אותם, לארגן את זה ואפילו למממן את ההוצאה הזו.
תחילה הם אמרו שעל כל אחד שייצא, יהיו ארבעה שיישארו כתושבים ארעים. לא הסכמנו לכך, והגענו בסוף להסכם שאומר: על כל אחד שיוצא, אחד יישאר. זאת אומרת, ההתחייבות ההדדית – אתם מוציאים 16,250, אנחנו משאירים כתושבים ארעיים 16,250. זה כמובן מאפשר להוציא אוכלוסייה גדולה מאוד, 6,000 איש כבר ב-18 החודשים הראשונים, שאותם אנחנו נוציא מדרום תל אביב ומהשכונות. אבל אנחנו לא מסתפקים בזה. אנחנו הולכים להשקיע במנהלת מיוחדת שאנחנו מקימים, בראשותו של אביגדור (יצחקי), שהקים השר אריה דרעי, לקחת מאות מיליוני שקלים שנחסכים ממתקן חולות וגם מעלות השיקום של אותן מדינות של אותם אנשים במדינה השלישית שהיינו צריכים להשקיע, לקחת מאות המיליונים הללו, ולהשקיע בשיקום דרום תל אביב ובדבר נוסף – בפיזור האוכלוסייה, שזוהי סמכותו של שר הפנים, בפיזור האוכלוסייה במקומות שונים בארץ כדי להקל על הסבל של תושבי השכונות. אנחנו עושים כאן מאמץ קשה מאוד, אני מבין שהציפייה הייתה, כפי שהייתה גם אצלי, שנוכל להוציא את כולם באמצעות המדינה השלישית, אבל מן הרגע שהדבר הזה אינו עומד על הפרק, אנחנו עושים את הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות בהסכם חסר תקדים, וגם במאמץ תקציבי וארגוני אדיר. להוציא את האנשים, לפזר את היתרה, לשקם את דרום תל אביב. זה יום חשוב, זה יום בשורה". סיכם ראש הממשלה.
ישיר: נתניהו מגיב לביטול הגירוש | ראש הממשלה ושר הפנים מכנסים מסיבת עיתונאים בעקבות המתווה החדש שהושג עם נציבות האו"ם לפליטים. לפי ההסכם, שנחשף לראשונה ב'החדשות Online', יגורשו 16 אלף מבקשי מקלט ואלפים אחרים יקבלו מעמד https://t.co/LrFEOlZXTv pic.twitter.com/OJAiJRGrWB
— החדשות (@NewsChannelIL) April 2, 2018