כמה דבש אנחנו צורכים בחגי הפסח והמימונה ? וכיצד מכינים מופלטה?
במוצאי הפסח, (מוצ"ש 7.4), יחגגו ברחבי הארץ את חג המימונה המסורתי, עם מוזיקה, שמחה, מבחר מתוקים, מופלטות, ריבות, עוגיות והרבה הרבה דבש!
על פי הערכות מועצת הדבש, עומדת השנה כמות צריכת הדבש למימונה וחג הפסח על כ- 800 טון דבש, המהווים כ- 20% מצריכת הדבש השנתית בישראל.
מנכ"ל מועצת הדבש זאב מידן אומר, כי צריכת הדבש בחג הפסח והמימונה, נמצאת בעלייה זה מספר שנים: "הביקוש לדבש עולה בהתמדה, עקב המודעות הבינלאומית לתחלואה בשימוש מוגזם בסוכר, כך שהדבש נצרך כיום כממתיק הטבעי, המחליף את הסוכר. כמו כן, במימונה, שהפך לחג לאומי, קיים שימוש רב בדבש, המוגש עם המופלטות ולהמתקת העוגיות המסורתיות".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במועצת הדבש מדווחים, כי כמות המשקעים שירדו בעונת החורף, הייתה נמוכה מהממוצע השנתי בישראל, בנוסף, עצירתם של הגשמים כבר בחודש מרץ, הביאה להקדמת פריחות האביב בפרדסים, במטעים, בשטחי פרחי הבר בגליל, ברמת הגולן ובאזור הדרום. הפריחה שהוקדמה גרמה להתעוררות אביבית מוקדמת של הדבורים בפעילותן בכוורות, דבר זה יבטיח את תפוקת הדבש האביבי הצפויה להיות ממוצעת השנה ולעמוד על כ- 3,000 טון דבש. "החשש הינו מהעדר משקעים נוספים שיפגעו בפריחה העתידית במהלך הקיץ, או חמסינים שיפגעו בפריחה הקיימת, דבר העלול לתת אותותיו גם בכמות אגירת הדבש בקיץ. עם זאת חשוב לציין, כי לא יהיה מחסור בדבש ולא תהיה עלייה במחירי הדבש לאורך השנה, מאחר ומתקיים ייבוא דבש ללא מכס, על פי הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי, ארה"ב ודרום אמריקה" מוסיף מידן.
לא רק שינויי מזג האוויר משפיעים על תפוקת הדבש, אלא גם תופעת היעלמות הדבורים המתגברת משנה לשנה. הסיבה העיקרית הנחקרת, הינה התמעטות מקורות הצוף לדבורים. מומחים בארץ ובעולם נערכים וחוקרים את סיבת ההיעלמות וכן דרכים חלופיות וכן מעודדים נטיעות צופניות כמזון לדבורים, שכן דבורת הדבש הינה המאביקה המרכזית בטבע שאחראית להאבקת 80% מהיקף הגידולים החקלאיים.
מנתוני מועצת הדבש: בארץ תורמת דבורת הדבש באמצעות האבקת הגידולים לתל"ג החקלאי בישראל כ- 3 מיליארד שקלים בשנה. כיום, ישנם בישראל 510 דבוראים המטפלים ב- 110,000 כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ וכ- 80,000 כוורות המשמשות להאבקת גידולים חקלאיים של פירות וירקות.
מימונה הוא החג של העדה המרוקאית, אבל נחגג כבר על ידי רוב הישראלים, כאשר רוב המאכלים מבוססים על מעדנים מתוקים ושימוש בדבש. המאכל המסורתי המזוהה ביותר עם החג, הוא המופלטה שהינה בצק דק וחם עם חמאה ודבש. אין תחליף לדבש במנה המסורתית הזו! הממתיק הטבעי.
כיצד מכינים מופלטה? (מתכון ל- 20 יחידות)
חומרים
• 500 גרם קמח רגיל
• כפית שמרים יבשים
• 1 כפית סוכר
• קורט מלח
• כוס וחצי מים פושרים
• חצי כוס שמן (לטיגון)
הכנה
• לעבד כל המצרכים מלבד השמן- לבצק שיוצא קצת דביק
• לקמח משטח עבודה ללוש עוד דקה שתיים
• להניח את הבצק בקערה משומנת כחמש דקות
• לחתוך הבצק ל- 15 יחידות שוות מהם ליצור כדורים (לעגל בעשיית הכדורים כלפי מטה) להניח את כדורי הבצק על משטח משומן ולהבריש אותם בשמן
• עובדים עם ידיים משומנות היטב לאורך כל התהליך, בכדי שהבצק לא ידבק וגם יספוג שמן
• לשטח כל כדור בצק, למתוח עם כף היד לצורת עיגול דק מאוד, בגודל המחבת שלכם
• לחמם מחבת, להניח את המופלטה, להמתין כדקה ולטגן משני הצדדים
• כשהמופלטה במחבת להתחיל להכין את הבאה. כשהופכים הראשונה, מניחים עליה את המופלטה הנוספת. כשהחלק התחתון מוכן, הופכים את כל הערימה, כלומר שהמופלטה שהייתה למטה עכשיו למעלה ושוב מניחים עוד אחת, ממתינים ואז הופכים את כל הערימה
• אחרי 6-7 יחידות אפשר לשים בצד ולהתחיל שוב עד לסיום הבצק
• לאכול מופלטות רק כשהן חמות.
• למרוח בחמאה ודבש ולאכול.
בתיאבון ותרבחו ותסעדו