מבזקיםמומלצים

לקראת ל"ג בעומר: מה לא ידענו על תפוח האדמה?

לקראת ל"ג בעומר משרד החקלאות גייס את מיטב המומחים כדי לענות על מספר שאלות שיעזרו לנו להכיר את תפוח האדמה טוב יותר. מהם ערכיו התזונתיים של תפוח האדמה? איזה זן הישראלים מעדיפים? איפה אנחנו ביחס לאירופה? ועל מה עלינו לשים לב בסופר לקראת הקומזיץ ומסביב למדורה?

תפוחי האדמה מצטיינים כמקור לפחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחלבון. תפוחי האדמה גדלים במרבית ארצות העולם ונחשבים לגידול השלישי בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי אורז וחיטה.

הייצור העולמי של תפוחי האדמה, עומד כיום על כ-380 מיליון טון בשנה. סין, הנחשבת למובילה בענף, מייצרת כ-100 מיליון טון. לעומת מדינת ישראל, המייצרת כ-570 אלף טון תפוחי אדמה. תפוחי האדמה מהווים כ- 40% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל. בתוך כך, כ-280 אלף טון מתוך התוצרת המקומית, הם לצריכה מקומית, כ-70 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, וכ-220 אלפי טון הם לייצוא.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בעוד שבמדינות האיחוד האירופי סך הצריכה לנפש בשנה נאמד בממוצע של כ- 70 ק"ג, הישראלי הממוצע צורך בשנה כ-40 ק"ג תפוחי אדמה בלבד. בחלק ממדינות אירופה כגון פולין, בריטניה, הולנד ובלגיה הצריכה לנפש אף מגיעה לכ- 100 ק"ג בשנה. מחירם של תפוחי האדמה נאמדים בממוצע על כ-4 שקלים לק"ג, תלוי בצבע תפוח האדמה וכן בזן שלו.

בדרך כלל, את תפוחי האדמה, בהם ניתקל בסופר, נחלק לשני סוגים: תפוחי האדמה הלבנים והאדומים. אולם, מומחים במשרד החקלאות מחלקים את הענף ל- 10 זנים השכיחים ביותר ברשתות השיווק, 5 זנים בעלי קליפה אדומה: דזירה, קנברה, רודאו, מוצארט ורוזנה; ו-5 זנים בעלי קליפה לבנה: סיפרה, מונדיאל, ווינסטון, ואלור, ויואלדי. בישראל, רבים מהצרכנים מעדיפים דווקא את תפוח האדמה האדום.

אז בין כל הסוגים והזנים, קיבצנו מספר טיפים של מומחים ומגדלי תפוחי האדמה בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות, שייעצו וימליצו על ה"קומזיץ" הטעים ביותר:

• בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים וללא סדקי גידול. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים שערכיהם הגבוהים מקנים לו טעם מר. על כן, אלו אינם ראויים למאכל.
• בחרו את תפוחי האדמה הגדולים והאחידים, כדי שיהיה יותר ממה ליהנות ושכולם יהיו מוכנים בו זמנית.
• את תפוחי האדמה מומלץ לעטוף בנייר אלומיניום שישמור על הלחות, ולהניחם לפחות כשעה בגחלים הבוערים. החום הגבוה מרכך את תפוח האדמה והופך אותו לטעים ומשביע.

וכיצד עלינו לאחסנם עד הערב?

• יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק.
• רצוי לכסות את תפוחי האדמה במגבת בד, בכדי שלא יפתחו עליהם כתמים ירוקים.
• מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.

קרדיט: pixabay.com

Back to top button