נולדה פעמיים באותו היום: "חשבנו שאין תקווה, התכוננו לגרוע מכול"
כשנעמה (30) ועידו (30) יקוטי ממושב דוב"ב נכנסו לפני כחודש לחדר הלידה באחד מבתי החולים שבצפון, הם ציפו לצאת משם עם אושר גדול ואחות קטנה לבנם הבכור. הדרמה שהחלה בחדר הניתוח עם הלידה, הסתיימה רק לאחרונה אחרי שבתם הפעוטה עדי – קיבלה את חייה פעמיים באותו היום.
במשך תשעה חודשים חיכו בני הזוג יקוטי לבתם הקטנה. אחרי היריון תקין, לפני כחודש חשה נעמה בצירים והשניים מיהרו להגיע אל בית החולים כשהם מצפים ללידה רגילה, שהייתה אמורה לעבור בהצלחה וללא כל סיבוכים. עם צאתה של הפעוטה אל אוויר העולם הבחין הצוות המיילד כי היא סובלת ממצוקה נשימתית, זאת בשל העובדה ששאפה "מים מקוניאליים" (מי שפיר צואתיים), סיבוך אותו לא ניתן למנוע מבעוד מועד. "חיכינו לשמוע אותה בוכה ולקבל אותה לידינו", משחזר עידו את האירועים, "אבל מהתגובות של הצוות הבנו שמשהו כאן לא כשורה והם התחילו מיד לטפל בה".
צוות חדר הלידה ורופאים נוספים שהוזעקו למקום ניסו לטפל בפעוטה שמצבה הלך והדרדר. לבסוף הצליחו לשאוב את המים מראותיה, אך למרות המאמצים ריאותיה נפגעו והיה קושי להנשים אותה. לאור הסכנה שנשקפה לחייה, החליט הצוות לפנות לפתרון היחיד שעוד נותר ולהזעיק את צוות ה-ECMO של רמב"ם – צוות המיומן בהפעלת מכשיר ייעודי המחליף את פעילות הלב והריאה לזמן ממושך.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
שעות ספורות בלבד לאחר לידתה של עדי הקטנה, כשמצבה הרפואי מוגדר קריטי, הגיע האמבולנס שיצא מרמב"ם אל בית החולים בו שהתה המשפחה ועליו מכשיר ה"אקמו" והצוות הרפואי שמתפעל אותו. על חברי הצוות נמנו ד"ר צבי אדלר, מנתח לב בכיר ומי שעומד בראש הצוות, ד"ר צבי פלד, מתמחה במחלקה, רמי הייזלר, ראש צוות טכנאי מכונת לב ריאה במחלקה וד"ר אמיר חדש, רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ ילדים ברמב"ם.
בשל מצבה של הפעוטה, נאלץ צוות רמב"ם לייצב אותה במקום לפני העברתה אל בית החולים בחיפה, תוך שהרופאים מחברים את התינוקת הקטנה אל מכשיר ה"אקמו". מדובר בהליך המצריך התערבות כירורגית ומיומנות גדולה בשל גילה הכה צעיר של הפעוטה (בת שעות ספורות בלבד), העובדה שכלי הדם שלה קטנים ונוכח מצבה הרפואי הלא פשוט. מיד עם החיבור למכשיר חל שיפור קל במצבה והיא הועברה להמשך טיפול במחלקת טיפול נמרץ ילדים בביה"ח "רות" שברמב"ם.
במשך תשעה ימים שכבה עדי הקטנה במחלקת טיפול נמרץ ילדים ברמב"ם, כשהיא מחוברת למכשיר האקמו ונאבקת על חייה. משהחלה להתאושש, נותקה מהמכשיר והונשמה, כשצוות המחלקה בראשותו של ד"ר יוסי בן-ארי עוקב אחר מצבה באדיקות. בתום שהות של שלושה שבועות במחלקה נגמלה הפעוטה מהנשמה והועברה למחלקת ילדים א' להמשך השגחה כשהיא חיונית ומתפקדת.
"אנו אסירי תודה", אומרים בני הזוג יקוטי בעודם מביטים בבתם הקטנה בחיוך, "אין ספק שהמכשיר והצוות ברמב"ם הצילו את חייה. בשעות שאחרי הלידה חשבנו שכבר אין תקווה וכבר התכוננו לגרוע מכול. ברגע אחד, בהחלטה להזעיק את הצוות ולחבר את עדי למכשיר, הכל התהפך. חשוב מאוד שבכל בית חולים ימצא פתרון כזה כדי שיוכלו לתת מענה לכל מי זקוק לטכנולוגיה הזו".
מכשיר ה"אקמו" הינו סוג של מכונת לב – ריאה, אותה ניתן להפעיל לפרק זמן ממושך. במכשיר נעשה שימוש במקרים ספציפיים, וברובם קיצוניים, כאשר יש צורך לתת לליבו של החולה, או לריאותיו, זמן החלמה לצורך התאוששות. בישראל ישנם כמה מכשירי אקמו בודדים, הניתנים להעברה ממרכז רפואי למשנהו, לפי הצורך. מחלקת ניתוחי לב ברמב"ם פועלת בשיתוף פעולה עם בתי חולים שונים בארץ, ומסייעת באמצעות צוות רפואי ייעודי למטופלים הזקוקים לטיפול במכשיר, כפי שהיה גם במקרה הזה. צוות האקמו ברמב"ם מטפל מידי שנה במספר מקרים המערבים ילדים צעירים ופעוטות, פעולות המצריכות, כאמור, מיומנות ויכולת להתמודד עם האתגרים הנובעים מגילם הצעיר של המטופלים הללו.