ביום ראשון שביתה כללית בכל מערך מקצועות הבריאות ברחבי הארץ
ביום ראשון הקרוב (27/5) החל מהשעה 07:00 בבוקר, תחל שביתה כללית של כל עובדי מערך מקצועות הבריאות ברחבי הארץ, בהם: פיזיותרפיסטים, תזונאיות, קלינאיות תקשורת, מרפאים בעיסוק, שינניות, יועצים גנטיים ומטפלים ביצירה ובאומנות. השביתה תקיף כ-5,000 עובדים בבתי החולים ובקהילה, המועסקים על ידי משרד הבריאות, שירותי בריאות כללית, קופת חולים מאוחדת, בית החולים הדסה, בית החולים שערי צדק, מרכזים לבריאות הנפש ומוסדות נוספים. הרקע לשביתה נעוץ בין היתר, במחסור חמור בתקנים להעסקת עובדים בסקטור הפארא-רפואי – דבר שהביא לעומס עבודה חריג ולהתרחבות של צורות העסקה פוגעניות, תוך פגיעה חמורה הן בעובדים והן באיכות השירות שניתן למטופלים.
ההחלטה לפתוח בצעדים ארגוניים הגיעה לאחר תקופה ארוכה שבה איגוד עובדי מקצועות הבריאות בראשות אלי גבאי, שב והתריע בפני נציגי המדינה על קריסת המערכת ועל ההשלכות החמורות שנובעות בשל הקצאת החסר של תקנים בתחום. יצוין כי לאחר שכל פניותיו החוזרות והנשנות של האיגוד למדינה, הושבו ריקם, הכריזה ההסתדרות סכסוך עבודה בנושא בינואר 2018. מאמצי איגוד עובדי מקצועות הבריאות לפתור את המשבר באמצעות מו"מ לא זכו להתייחסות רצינית מהצד השני, ועל רקע זה הוחלט על השביתה. בין העילות לסכסוך: שימוש מאסיבי בצורות העסקה שנועדו לעקוף העסקה ישירה ואת הוראות ההסכמים הקיבוציים, תוך פגיעה חמורה בכוחם הארגוני של העובדים. כמו כן, נציגות העובדים מלינה על עומס עבודה חמור, עד כדי סיכון לפגיעה בבריאותם הפיזית והנפשית של העובדים, וחשיפת העובדים לאיומים מצד חולים שאינם מקבלים טיפול הולם, בשל האילוצים הנכפים על העובדים מצד המערכת. העובדים השובתים קוראים להסדיר במו"מ רציני וענייני את הסוגיות שהובילו למשבר.
יו"ר איגוד עובדי מקצועות הבריאות בהסתדרות, אלי גבאי, מסר היום: "לצערנו, המאמצים הרבים שהשקענו על מנת לגשר על הפערים מול נציגי משרד האוצר, משרד הבריאות והנהלת שירותי בריאות כללית, העלו חרס. אורך הרוח והאחריות שגילינו בפגישות המו"מ, נוצלו על ידי הצד השני וההתעלמות והסחבת ממשיכות בזמן שהמשבר הולך ומחריף. אנשי מקצועות הבריאות נמצאים היום במצב בלתי אפשרי שמעמת אותם לא רק עם עומס עבודה חריג ודפוסי העסקה נצלניים, אלא גם עם דילמות אתיות ומוסריות קשות. עקב המחסור המשווע בתקנים, מאות חולים לא מקבלים היום את הטיפול שלהם במועד ועובדים מצוינים נאלצים לעזוב את המערכת רק כדי שיוכלו לסגור את החודש. לא יעלה על הדעת שאחוז כל כך גבוה מהעובדים שנותנים היום שירות במערכת הבריאות הציבורית, מועסקים בצורה עצמאית, כעובדי קבלן או כעובדי קרנות מחקר. עד עכשיו עשינו הכול כדי להימנע מצעדים ארגוניים אך לא ניתן להמשיך כך יותר. המערכת הגיעה למצב קריסה".