בכל יום מתים בישראל 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון
ב -31 במאי, תציין בישראל האגודה למלחמה בסרטן את היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון במקביל לארגון הבריאות העולמי ה – WHO אשר מציין בכל העולם את ה – World No Tobacco Day. יום זה נערך במטרה להדגיש את הסיכונים הבריאותיים הקשורים לעישון ואת צעדי המדיניות היעילים להפחתת מספר המעשנים.
מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מסרה כי: "היסטוריית החקיקה בתחום הגבלת העישון בארץ ובעולם הוכחה כמצילת חיים אך עבודה רבה עוד לפנינו. על מדינת ישראל להמשיך ולקדם בחקיקה את השוואת המיסים על כל סוגי הטבק, להרחיב את חוק איסור העישון במקומות ציבוריים וכן להשלים את חוק הגבלת הפרסום והשיווק של הסיגריות כמתחייב מאמנת הפיקוח על הטבק. רק כך נוכל להגן על הדור הצעיר מפני נגע העישון הממית והממכר, לשנות את הנורמה החברתית בנושא העישון בישראל ולגדל פה דור של אזרחים חופשי מהתמכרות לטבק וניקוטין"
השנה מתמקד ארגון הבריאות העולמי בקשר בין עישון ומחלות לב ומדווח כי מחלות לב וכלי דם הנגרמות מעישון, הורגות יותר אנשים מכל גורם מוות אחר בעולם, ושימוש בטבק וחשיפה לעישון פסיבי גורמים לכ -12% מכל מקרי המוות ממחלות לב. מגפת העישון הורגת יותר מ -7 מיליון בני אדם בכל שנה, מתוכם קרוב ל -900 אלף שאינם מעשנים שמתים כתוצאה מעישון פסיבי. המשמעות היא שבכל יום מתים בעולם כ – 19 אלף בני אדם ממחלות הקשורות בעישון.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
באגודה למלחמה בסרטן הפועלת כל השנה למניעת תמותה ותחלואה ממחלות סרטן הנגרמות מעישון, מדגישים לרגל יום זה את הדרכים המוכחות למיגור נגע העישון הממכר והממית. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בכל יום מתים בישראל 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון כמו סרטן ריאות, סרטן הגרון, מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD התקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי. בסך הכל, בכל שנה מתים בישראל כ -8,000 איש מעישון מהם כ – 800 מעישון פסיבי, אשר נחשפים אליו בבתים, משרדים, מסעדות ובמקומות נוספים. מחקרים מדעיים הוכיחו, כי בגוף המעשן הפסיבי נספגים חומרים מסרטנים, בדומה לאלו הנספגים בגופם של המעשנים האקטיביים וגורמים למחלות לב וכלי דם, מחלות נשימה, סרטן הריאה, סרטן הלוע, סרטן הגרון, סרטן המעי הגס,סרטן שלפוחית השתן, סרטן הכליה, סרטן הלבלב וסרטן צוואר הרחם. בקרב תינוקות, עישון פסיבי עלול לגרום למוות פתאומי ובקרב נשים הרות, לסיכון מוגבר ללידת תינוק במשקל נמוך. בין יתר נזקיו, עישון פסיבי עלול להאיץ צמיחה של גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול ולכן הוא מסוכן פי כמה וכמה לחולי סרטן. על פי הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה EPA (US Environmental Protection Agency ) מדובר בגורם המוות הסביבתי הגדול ביותר הניתן למניעה. מידע נרחב אודות נזקי העישון הפסיבי ניתן לקרוא באתר האגודה למלחמה בסרטן בקישור הבא.
תשדירים נגד עישון
לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, יעלו בעמוד הפייסבוק של האגודה למלחמה בסרטן, במסגרת פרויקט רטרו, סרטי הסברה ותשדירי שירות מהעבר, העוסקים במאבק בנגע העישון, שהופקו ביוזמת האגודה החל משנות ה – 70 ועד היום. בין היתר יפורסמו סרטונים כמו, סיגריות זה מגעיל אותי, דרך תשדיר שירות של יול ברינר ועד הביישנים שהופק על ידי גיתם BBDO המלווה את האגודה בהתנדבות. עמוד הפייסבוק של האגודה, נמצא בקישור הזה.
האגודה למלחמה בסרטן עושה 'טייסטי' עם נרגילה באמצעות ציבלין
האגודה למלחמה בסרטן ממנפת את גל סרטוני ה'טייסטי' שכובשים את הרשת ומציגים תהליך בישול מעורר תאבון ועולה עם גרסה מפחידה להכנת נרגילה באמצעות ציבלין, אשר הפיק את הסרטון בהתנדבות. הסרטון כולל זוג ידיים החותכות, מוסיפות ומערבבות, בהילוך מהיר, מתכון להכנת נרגילה הכולל בין היתר מרכיבים רעילים ומסוכנים, בדיוק כמו נרגילה במציאות. הסרטון עולה לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון שיצוין בישראל ובעולם ב – 31 במאי 2018 ומוגש באופן קצבי ומהיר בסגנון סרטוני האוכל שזוכים למיליוני צפיות ברשת בשנים האחרונות. המטרה היא להעביר לצעירים את המסר כי, למרות שהנרגילה קיימת בטעמים ובריחות של פירות שונים היא מכילה חומרים רעילים ומסרטנים ומזיקה לבריאות. כמו גם כי עישון נרגילה בדומה לעישון סיגריות מגביר את הסיכון לסרטן, למחלות ריאה, למחלות אחרות ולהתמכרות. הרציונל העומד מאחורי הכנת הסרטון הוא, לנפץ את המיתוס שעישון נרגילה היא תופעה חברתית בלתי מזיקה שכן ישנם מיתוסים רבים הכרוכים בעישון נרגילה וחשוב לאגודה למלחמה בסרטן ליידע את הצעירים וגם את ההורים, שעישון נרגילה אינה פעילות בלתי מזיקה אלא עישון לכל דבר ועניין ולכן גם בסוף הסרטון עולה הסיומת: "אל תחיו בבועה, נרגילה זה רעל".
מידע נרחב על נזקי הנרגילה בקישור הבא.
קמפיין נגד עישון בחברה הערבית
האגודה למלחמה בסרטן, עולה בקמפיין דיגיטלי בחברה הערבית, הפונה לצעירים באמצעות סרטון עם מובילי דעת קהל, על מנת לשנות את הנורמות החברתיות הקשורות בעישון. באמצעות פנייה ברשתות החברתיות לצעירים תעודד האגודה למלחמה בסרטן את הצעירים להימנע מהתחלת עישון תוך ניתוק הקשר בין הגבריות לעישון. הקמפיין עולה באמצעות משרד הפרסום Fekra Digitalבהובלת יוסף מזאוי ובליווי של פאתן ג'טאס, מנהל פעילות האגודה למלחמה בסרטן בחברה הערבית.
אזהרות על קופסאות הסיגריות
מנתוני אירגון הבריאות העולמי ה – WHO, עולה כי אזהרות גרפיות יכולות לשכנע מעשנים להימנע מעישון בבית וליד הילדים. מחקרים שבוצעו לאחר יישום האזהרות הכוללות תמונות, בברזיל, קנדה, סינגפור ותאילנד מראים באופן עקבי שאזהרות מצולמות מגדילות באופן משמעותי את המודעות של האנשים לנזקי העישון. ב -78 מדינות, המהוות 47% מאוכלוסיית העולם, מקיימים את הנוהג המומלץ לאזהרות מצולמות, הכוללות את האזהרות בשפה המקומית ומכסים בממוצע לפחות חצי מהחזית ומאחור של חבילות הסיגריות. אזהרות הבריאות המצולמות הכוללות תמונות, טרם יושמו בישראל והן מהוות חלק חשוב ומתמשך מהאמנה הבינלאומית נגד עישון עליה חתומה מדינת ישראל (FCTC). מידע מקיף נוסף ניתן למצוא באתר אירגון הבריאות העולמי, בקישורהבא.
מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף חיים שפירא, פרסם בראשית חודש מאי 2018 את הדוח השנתי אשר כלל בין היתר פרק אשר עסק באיכות חיים והסכנה לבריאות וביקורת על פעולות רשויות השלטון לצמצום העישון ונזקיו. ראויים לציון מדוח המבקר האיזכורים הבאים:
"ההתגייסות של הממשלה, ובראש ובראשונה של משרד הבריאות, למאבק בעישון היא תנאי הכרחי לצמצום התופעה ונזקיה. על משרדי הממשלה, ובפרט משרדי הבריאות, האוצר, החינוך והגנת הסביבה, להירתם במלוא המרץ למאבק בעישון ובנזקיו. עליהם לקדם פעולות חקיקה והסדרה, לבצע הסברה ולהגביר את פעולות האכיפה בתחום זה. על שר הבריאות ומנכ"ל משרדו להוביל בנחרצות את יישום המדיניות לצמצום תופעת העישון, לרבות את יישום החלטת הממשלה בנושא ואת יישום הוראות האמנה. על משרד הבריאות להוביל עבודת מטה בין משרדית, לגיבוש תכנית לאומית מערכתית ואופרטיבית שבה ייקבעו יעדים, מדדים ולוחות זמנים לשם השגת מטרת העל – צמצום ממשי של היקף העישון. השיעור הגבוה של המעשנים בקרב הצעירים מדאיג ביותר. על משרד הבריאות לנקוט פעולות כדי למנוע כניסה של צעירים למעגל המעשנים ולסייע לצעירים שכבר מעשנים להיגמל".
"בביקורת עלה כי פעילות המשרד בנושא המלחמה בעישון היא מצומצמת ולכן יש לעשותה בכל חזית אפשרית. הצלחה במאבק בעישון יכולה להביא לצמצום ההוצאה בגין מחלות הנגרמות מעישון, דבר שיאפשר להפנות כספים למטרות אחרות, למשל לריפוי מחלות שלא ניתן למנוע אותן".
"ראוי שהפעילות למניעת העישון ולצמצום נזקיו תהיה לאומית-מערכתית ותכלול את כלל הגורמים הרלוונטיים במדינה: משרד האוצר, משרד המשפטים, משרד החינוך, צה"ל, משרד הפנים, מרכז השלטון המקומי, הרשויות המקומיות, המשרד להגנת הסביבה, קופות החולים ובתי החולים. על משרד הבריאות להוביל בנחישות את ביצועה של פעילות כאמור, ובין השאר ליזום ולקדם שינויי חקיקה שיקשו להפיץ מוצרי טבק, ליזום פעולות הסברה בעניין נזקי העישון ולפעול בקרב קופות החולים, כדי שאלה יאתרו את מבוטחיהם המעשנים ויעודדו אותם להשתתף בתכניות גמילה ולפרסם בהקדם באתר המרשתת שלו תכנית לאומית למניעת עישון, שתכלול יעדי יישום מדידים. כמו כן על משרד האוצר, בשיתוף משרד הבריאות, לפעול להעלאת המסים על מוצרי הטבק ולהסביר לציבור את התועלת שבצעד זה".
בני משפחת בית המלוכה הבריטי וסלבריטאים בארץ ובעולם מתים בטרם עת
סלבריטאים רבים בארץ ובעולם חשפו בעשורים האחרונים סיפור המאבק שלהם במחלות הסרטן הקשורות בנגע העישון, רובם נפטרו בטרם עת. אחד הראשונים שנחשפו בעולם הוא השחקן יול ברינר שחלה בסרטן הריאות ולפני מותו הקליט תשדיר שירות לאגודה האמריקאית למלחמה בסרטן שאף שודר בישראל בשנת 1986 ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן. סלבריטאים נוספים וביניהם, איש האנימציה והבידור המיתולוגי וולט דיסני שהיה מעשן כבד, נפטר בגיל 65 מסרטן הריאות. השחקן השרמנטי האמפרי בוגארט, שהיה מעשן כבד נפטר מסרטן הוושט בגיל 57. הבדרן סמי דייוויס ג'וניור שהיה מעשן כבד נפטר בגיל 64 מסרטן הגרון. כמו גם הזמרת דונה סאמר, שנפטרה בגיל 63, לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות.
גם בקרב בית המלוכה הבריטי נפטרו מלכים ונסיכות כתוצאה ממחלות הקשורות בעישון. המלך ג'ורג' השישי אביה של המלכה אליזבת השנייה שעדיין מכהנת, נפטר בטרם עת בפברואר 1952 בגיל 56 מסרטן הריאות. כפי שנחשף לאחרונה בסידרה "הכתר", הוא היה מעשן כבד ובחודשי חייו האחרונים הוא עבר כריתת ריאה מלאה, אך נפטר כעבור זמן קצר. גם הנסיכה מרגרט, אחותה הצעירה של מלכת בריטניה, נפטרה בשנת 2002 בגיל 71 לאחר שסבלה ממחלות שונות הקשורות בעישון. היא עברה כריתה חלקית של הריאה, ארבעה התקפי שבץ מוחי שגרמו לה עיוורון חלקי והתניידה בכסא גלגלים כשלעיניה משקפיים כהים. היא נודעה כמעשנת כבדה ועישנה למעלה מ – 60 סיגריות ליום.
גם בישראל, נפטרו בטרם עת סלבריטאים רבים ממחלות הקשורות בעישון, וביניהם השחקן והפנטומימאי שייקה אופיר שנפטר מסרטן ריאות בגיל 58 והיה מעשן כבד, המשוררת וכלת פרס ישראל לאה גולדברג שנפטרה בגיל 59 מסרטן ריאות, והייתה מעשנת כבדה. השרה לאיכות הסביבה יהודית נאות, שנפטרה בגיל 60 מסרטן מיתרי הקול וח"כ גדעון עזרא שנפטר בגיל 74 לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות. לפני פטירתו בחר ח"כ עזרא, בצעד אמיץ וחשוב להיחשף בפני בני נוער ותלמידים, ולהתריע על הסכנות הטמונות בעישון, הכל כדי למנוע מהם לעשן את הסיגריה הראשונה ולהתמכר.
מצב העישון בבית האח הגדול
בחודש מאי אשתקד, (21.5.17) פנתה האגודה למלחמה בסרטן למנכ"ל רשת וכתבה: מעבר האח הגדול לרשת – הזדמנות לתכנית ללא עישון. "נצלו הזדמנות זו של עיצוב מחדש של פורמט התוכנית ופעלו ליצירת פורמט של תוכנית מצליחה ללא עישון, התנהגות המהווה פרסומת של ממש להרגל הקטלני שגובה מחיר חיי אדם כה גבוה בישראל". מרשת ענו בתגובה כי הרעיון הועבר למנכ"ל אנדמול ישראל (מפיקי התכנית האחראים על הפורמט) ולבמאי הראשי של התכנית. "נשמח להיות בקשר אחרי שנראה את התקדמות ההפקה", נכתב במכתב התשובה. נכון להיום מאי 2018 על עליית התוכנית לשידור, למרות שהעישון לא נעלם לחלוטין, ניכר כי הנושא אכן הוטמע בגרסת רשת של התוכנית וכי העישון על המסך בבית האח אכן הצטמצם דרמטית והאגודה למלחמה בסרט מברכת על כך.
להיגמל מעישון עם הכנה חברתית: סטטוס בפייסבוק או תמונת פרידה באינסטגרם
מדריך ייעודי של האגודה למלחמה מסייע לרבים להיגמל לבד מעישון. המדריך מפרט דרכים לגמילה עצמית מעישון, במטרה להקנות כלים בבניית תכנית לגמילה עצמית מעישון. במדריך ישנה התייחסות מפורטת לשלבים של תהליך הגמילה (הגברת מוטיבציה, פיתוח מודעות, פיתוח שליטה, הפסקת עישון ושימור). המדריך כולל הנחיות להכנה חברתית לקראת הגמילה: "ספר לכל בני משפחתך ומכריך על כוונתך להפסיק לעשן. בקש מהם באופן מפורש לתמוך בך ולעודד אותך, לגלות הבנה אם תהיה עצבני יותר בימים הקרובים. בקש מהם לא להציע לך סיגריה, ולסייע לך לא לקנות או להצית סיגריות ברגעי משבר, אם יהיו. בחר אדם קרוב, ובקש ממנו לסייע וללוות אותך בתהליך. בקש ממנו להיות זמין עבורך ברגעי חשק לסיגריה, ולעזור לך לעבור אותם מבלי לעשן. פרסם סטטוס בפייסבוק או העלה תמונת פרידה מהסיגריה לאינסטגרם, או צייץ בטוויטר על כוונתך להפסיק לעשן. ככל שתספר ליותר וליותר אנשים על התהליך – כך מחויבותך להפסקת העישון תגדל". לקריאת המדריך לגמילה עצמית מעישון לחצו כאן. ניתן לקבלו ללא תשלום בפניה לטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה בטלפון 1-800-599-995.
מעשנים בבית או ברכב ? – עישון מ"יד שלישית" מסוכן
עישון מיד שלישית, הוא מושג חדש יחסית בתחום מחקר נזקי העישון, המתייחס לחשיפה לשיירי חלקיקים רעילים ומסרטנים ולתרכובות נדיפות שנשארים לאחר כיבוי מוצרי טבק שונים, כגון סיגריות ונרגילות. החומרים המסוכנים נספגים במשטחים שונים ומשתחררים בהדרגה בחזרה לאוויר, ולכן עלולים לגרום נזק בריאותי, במיוחד לתינוקות ולילדים הקטנים שבבית. מחקרים מראים כי "עשן מיד שלישית" נצמד לבגדים, לשיער, לעור הגוף, לאבק, לרהיטים, לווילונות, לקירות, למצעים, לשטיחים, לריפודי המושבים בכלי רכב ולמשטחים אחרים, והחומרים הללו מצויים שם גם זמן רב לאחר כיבוי מוצר העישון. משמעות הדבר היא שכאשר מעשנים בבית, ברכב או בכל מקום אחר, יש לקחת בחשבון כי גם אם אנשים שאינם מעשנים לא נמצאים במקום בזמן העישון, עצם העישון בחללים המשותפים, יכול לחשוף אותם לחומרים רעילים מאוחר יותר, ולסכן את בריאותם. למידע נרחב בנושא ולמודעה שהופקה בהתנדבות, על יד משרד הפרסום גיתם BBDOבאתר האגודה למלחמה בסרטן, לחצו על הקישור הבא.
סיגריות אלקטרוניות פוגעות בצעירים שמוחם עדיין מתפתח
סיגריות אלקטרוניות הן המצאה מדאיגה ומזיקה, בעיקר בשל השפעתן על נוער וצעירים. אין הוכחות חד משמעיות ליכולתן לסייע בגמילה, ויתרה מכך, סיגריות אלקטרוניות חדשות הופכות לטרנד מקובל בקרב צעירים ונוער. העיצוב ההייטקי המתאפיין בקו נקי לכאורה ונטול הטבק והעשן מטעה ומוליך שולל את המשתמשים. פלח אוכלוסייה זה הוא פגיע יותר, בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין על המוח שלא סיים להתפתח עד גיל 25 לערך. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי על פי כל העדויות המדעיות, סיגריה אלקטרונית המכילה ניקוטין, היא מוצר ממכר כמו סיגריה רגילה. בשוק קיימים מספר סוגים של סיגריות אלקטרוניות, הטוענות כי הסיגריה האלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון. ברחבי העולם משתמשות החברות המשווקות בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים ואכן במקרים רבים נמצא ששיעור המעשנים סיגריות רגילות בקרב הצעירים שהחלו בעישון סיגריות אלקטרוניות גבוה משמעותית. מחקרים מדעיים ודוחות בנושא סיגריות אלקטרוניות מתעדכנים בארץ ובעולם ברוח הזמן. דוגמאות רבות ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטןבקישור הבא.
מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים שנערכו לאחרונה בנושא עישון:
אוהבים את הכלב או החתול שלכם ? אל תעשנו לידם
מחקר מרתק, מצא קשר בין עישון טבק ומזהמי אוויר ביתיים למחלות נשימה בקרב כלבים וחתולים. חוקרים מטאיוואן ביקשו לבדוק את הקשר בין מזהמי אוויר ביתיים, ביניהם בערה של כימיקלים שונים, אדי אפייה ומעישון טבק, לבין בעיות ומחלות נשימה בקרב חתולים וכלבים אשר חיים עם בעליהם וחשופים אף הם למזהמים השונים. מזהמי אוויר ביתיים, ביניהם עישון טבק, מוכרים בתור איום בריאותי על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כמחוללי מחלות נשימה ומוות, ופוגעים במיליוני בני אדם מדי שנה. באזורים עירוניים גם בעלי חיים מבויתים, כמו חתולים וכלבים חשופים למזהמים השונים, היות והם חולקים עם בני האדם סביבת חיים משותפת. למחקר זה גויסו 348 בעלי חיים: 230 כלבים ו-118 חתולים אשר הגיעו עם בעליהם לבית החולים הווטרינרי של אונ' טאיוואן בעיר הבירה טאיפיי. בעלי החיים גויסו למחקר על בסיס הסכמה של בעליהם למילוי שאלונים בנוגע למצבם הבריאותי ומזהמי אוויר בסביבת מגורי בעלי החיים, ולאחר שהסכימו לביצוע מדידה של רמת זיהום ביתי. במחקר זה השתתפו רק בעלי חיים השוהים בבית. כל בעלי החיים נבדקו על ידי וטרינרים וחולקו ל-2 קבוצות: אילו שסובלים מבעיות נשימה שונות, כגון: קוצר נשימה, שיעולים, נשימה כבדה, נחירות ועוד, ולאילו שאינם סובלים ולא סבלו בעבר מבעיות נשימה (קבוצת הביקורת). מעיבודים סטטיסטיים של נתוני המחקר נמצא, כי השילוב של בעירת קטורת עם עשן טבק בבית הגביר את קיומן של בעיות נשימה בקרב כלבים, אם כי קשר זה אינו מובהק סטטיסטית. לעומת זאת, משקלול הנתונים נמצא, כי חתולים אשר חיים בסביבת מגורים עם רמה גבוהה של מזהמי אוויר, ונחשפים בין היתר לעישון טבק, נמצאים בסיכון גבוה פי 4 לבעיות ולמחלות נשימה שונות, לעומת חתולים אשר חיים בסביבת מגורים עם מדד זיהום אוויר ממוצע. המחקר פורסם במהדורת פברואר 2018 של כתב העת המדעי Journal of Veterinary Internal Medicine ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.
מי שמעשן סיגריות אלקטרוניות נחשף למתכות רעילות
מחקר חשוב מצא כי אדי סיגריות אלקטרוניות הם מקור פוטנציאלי לחשיפה לעופרת ומתכות רעילות. סיגריות אלקטרוניות מייצרות אדים על ידי חימום נוזל באמצעות סליל מתכתי. חוקרים מאוניברסיטאות מובילות בעולם, וביניהן ג'ונס הופקינס וקולומביה בארה"ב, ואונ' גרנדה בספרד, בדקו האם פעולת חימום הסליל גורמת להעברת מתכות רעילות לנוזל האידוי בתא האידוי ולתרסיס (אירוסול). לשם כך הם בדקו את מתקני המילוי, האירוסול ושאריות הנוזל בתאי האידוי של 56 סיגריות אלקטרוניות של צרכנים שעשו בהן שימוש יומיומי. במרבית הדגימות נמצאו ריכוזים גבוהים של אלומיניום, כרום, ניקל, עופרת, אבץ, מנגן, ברזל, נחושת, אנטימון ובדיל. חלק מהמתכות וביניהן מנגן ואבץ הופכות לרעילות בפעולת השאיפה. ב-55% מדגימות האירוסול, תאי האידוי והמחסניות אותר קדמיום, וארסן אותר ב-10.7% מהדגימות. בכ-50% מדגימות האירוסול אותרו ריכוזי כרום, מנגן, ניקל ועופרת גבוהים מהמותר על פי הסוכנות לרישום מחלות וחומרים רעילים (ATSDR – Agency for Toxic Substances and Disease Registry) השייכת למשרד הבריאות האמריקאי. לסיכום, ריכוזים גבוהים במיוחד של מתכות שאותרו בתרסיס (באירוסול) ובדגימות תאי האידוי, מדגימים שמגע הסליל המתכתי בעת חימום הנוזל גורם לחדירת המתכות לנוזל המילוי. מתוצאות המחקר עולה כי סיגריות אלקטרוניות הם מקור פוטנציאלי לחשיפה ושאיפה של מתכות רעילות. המחקר פורסם במהדורת פברואר 2018 של כתב העת המדעי Environmental Health Perspectives ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.