בריאותמבזקיםצבא וביטחון

הרמטכ"ל מעוניין לבצע מהפכה בצה"ל ולנקות את הצבא מעישון

היום (חמישי) מציינים ברחבי העולם "יום ללא עישון", ביוזמת ארגון הבריאות העולמי (WHO). יום זה נועד לקידום המאבק בשימוש בטבק והפחתת מספר המעשנים, תוך הדגשת הסיכונים הבריאותיים והנזקים הבלתי הפיכים הנגרמים מעישון. במרכז הרפואי זיו בצפת מברכים את סגן השר יעקב ליצמן ואת משרד הבריאות על המלחמה בעישון, והרחבת הצו לאיסור עישון במקומות ציבוריים, כולל בתי חולים ומרפאות, הגורם לתחלואה רבה, הן למעשנים והן למעשנים הפאסיביים.

גם בצה"ל מתייחסים בכובד ראש, לבעיה של עישון כבד בין חיילים. מחקר ישראלי מקיף שהתפרסם בכתב העת "Nicotine & Tobacco Research", חשף, כי צעירים המתגייסים לצה"ל כשהם לא מעשנים נמצאים בסיכון גדול להשתחרר כמעשנים.

אחד מכותבי המחקר, אל"מ (במיל') ד"ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו בצפת, שכיהן במהלך שירותו הצבאי בתפקיד ראש ענף בריאות הצבא, האחראי על מניעת מחלות וקידום בריאות חיילי צה"ל וגם שימש בהמשך כמפקד שירותי הרפואה של צה"ל וראש מחלקת הבריאות אומר, כי במהלך 25 השנים בהן שירת בצה"ל בתפקידים שונים, היה שותף לראייה, כי לצבא יש תפקיד מהותי בחברה הישראלית להקניית ידע וערכים לצעירים המשרתים בו ובכך גם לקידום בריאותם של חיילי צה"ל בעתידם כאזרחי המדינה: "מתוך ראייה זו ערכתי בשיתוף ד"ר לאה רוזן מאוניברסיטת ת"א, ד"ר חגי לוין מהאוניברסיטה העברית ושותפים נוספים מהאקדמיה ומחיל הרפואה, מחקר מקיף וגדול, במימון המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות וחיל הרפואה של צה"ל, לבדיקת הסיבות להתחלת עישון במהלך השירות הצבאי והפוטנציאל לצמצום סיכון זה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ד"ר סלמאן זרקא , צילום: המרכז הרפואי זיו

ממצאי המחקר הצביעו על עלייה בשיעור החיילים והחיילות המתחילים לעשן בצבא ומסקנותיו כללו המלצות לצמצום הבעיה והקטנת הסיכון הרפואי לטווח הארוך עבור החיילים, גם לאחר שיסיימו שירותם הצבאי ויהפכו לאזרחים. לשמחתי חיל הרפואה ממשיך לעסוק בנושא זה ולהוביל תרבות והלך רוח המצמצמים את היקף העישון בצה"ל, הן בהיבט של התחלת עישון בשירות והן בהיבט עליית כמות העישון בקרב אלו שהחלו לעשן טרם גיוסם", אמר ד"ר זרקא. המחקר בדק את הרגלי העישון בקרב כ- 30 אלף חיילים וחיילות בשירות חובה בשנים 1987 עד 2011 ומצא, כי שכיחות העישון עלתה בכ- 40% מיום הגיוס ליום השחרור משירות חובה: משיעור של 26.2% מעשנים ביום הגיוס ל- 36.5% מעשנים ביום השחרור. עוד נמצא, כי התופעה גדולה יותר בקרב חיילים גברים וכי הקבוצה בסיכון הגבוה ביותר היא קבוצת המעשנים לשעבר, שהפסיקו לעשן לפני הגיוס. על פי תוצאות המחקר, יותר ממחציתם, 56%, חזרו לעשן במהלך השירות.

ד"ר סלמאן זרקא , צילום: המרכז הרפואי זיו

הרמטכ"ל רב אלוף גדי אייזנקוט, המבין את חשיבות השמירה על בריאות החיילים בצה"ל, מעוניין לבצע מהפכה בצה"ל ולנקות את הצבא מעישון. הצעד הראשון, איסור למכור ואיסור לעשן מחוץ לפינות עישון מבודדות. בשלב הבא יכנסו הנחיות וחוקים חדשים בצה"ל וגם אכיפה וקנסות, אך בראש וראשונה מועבר הנושא באמצעות חינוך.

ד"ר ענת עמיטל, מנהלת יחידת הריאות במרכז הרפואי זיו אומרת, כי עישון גורם לסרטן ריאה ובנוסף מחולל למספר מחלות ריאה, העלולות להוביל אדם לכדי השתלת ריאות או מוות. "בין המחלות הנגרמות על ידי עישון: חסמת הריאות (COPD), נפחת (אמפיזמה), פיברוזיס ריאתי (IPF) ועוד. הפסקת עישון יכולה לעצור את התקדמות המחלות ולהוריד משמעותית הסיכון לסרטן". ד"ר רון גולן, מנהל מכון שיקום הלב בזיו, מומחה לרפואת ספורט ויו"ר התאחדות רופאי הספורט בישראל' אומר, כי מחלות לב וכלי דם הנגרמות מעישון, הורגות יותר בני אדם מכל גורם תמותה אחר בעולם. "שימוש במוצרי טבק, כולל עישון פסיבי, גורם לכ-12% מכלל מקרי המוות ממחלות לב (מעל ל-7 מיליון איש בשנה, כ-900 אלף מהם מתים מעישון פסיבי) ונחשב לגורם המוות הסביבתי הגדול ביותר כיום הניתן למניעה".

על פי נתונים שהעלתה האגודה למלחמה בסרטן בישראל, מתים בכל יום בארץ 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון וברחבי העולם מתים קרוב ל- 20 אלף איש מדי יום.

Back to top button