סגנית מפקד בית הסוהר איילון: "הוטרדתי על ידי אסיר עבריין מין"
הוועדה לביקורת המדינה דנה בפרשת ההטרדות המיניות בכלא גלבוע, ובטיפול בהטרדות מיניות בשירות בתי הסוהר.
יו"ר הועדה לביקורת המדינה ח"כ שלי יחימוביץ' כינסה היום (שני) דיון דחוף סביב פרשת ההטרדות המיניות בכלא גלבוע, ועל הטיפול בהטרדות מיניות בארגון בכלל. במהלך הישיבה התברר כי מבקר המדינה לא תכנן לכלול את שב"ס בדו"ח המיוחד שהתבקש להכין ע"י הועדה לביקורת המדינה בעניין יישום החוק למניעת הטרדה מינית. לאור הבהרת היו"ר יחימוביץ', יכלל הארגון בדו"ח המבקר.
יו"ר הוועדה יחימוביץ' ציינה כי "יש פער גדול מאוד בין מה ששמענו על פעילות השב"ס למניעת הטרדה מינית – שהיא רצינית ומבורכת בכל קנה מידה, הרבה יותר מאשר בהרבה גופים אחרים – אל מול מה שהתרחש בכלא גלבוע. בסופו של יום, סוהרת עברה הטרדה מינית ולא היה לה למי לפנות. נחשפנו לסיפור מסמר שיער של הטרדה מינית סדרתית, לכאורה תוך תיאום בין אסיר 'בכיר' וקצין מודיעין. בתחילה הסיפור הוכחש, ואט אט אנו מגלים שיותר ויותר ממנו היה אמת. השאלה היא האם אחרי כל הדיבורים היפים, ההדרכות והתיאוריה – נשארות סוהרות שאין להן כל תמיכה מערכתית. אם סוהרת שהוטרדה היא שהועברה אגף, ולא התוקף – הרי שמדובר בדבר חמור ביותר."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
סג"ד סוזי ליאן סעדון, סגנית מפקד בית הסוהר איילון, 18 שנה בשירות בתי הסוהר סיפרה: "אני הוטרדתי לפני שלושה חודשים על ידי אסיר עבריין מין. האסיר שהטריד אותי אסור כבר 18 שנה ומסרב לקבל טיפול. בשיחה איתי הוא לא קיבל את התשובה שרצה, ואז התבטא בבוטות והציע להפשיל את מכנסיו ושאענג אותו. באותו רגע האסיר נשפט והועבר לבידוד של שבוע. הפריווילגיות שלו נשללו. הצבתי גבולות ברורים והאסיר הועבר לבית סוהר אחר. אנחנו נמצאים באינטראקציה של 24 שעות ביממה מול האסירים והסגל. אנחנו חשופים להרבה דברים. גם בעלי הותקף ונחתך ע"י אסיר. זה חלק מהסיכונים של המקצוע"
גונדר שרון שואן, ראש אגף מבצעים במשרד לביטחון פנים אמר כי "1,900 קצינות וסוהרות משרתות בשב"ס מתוך 9,000 עובדים. הן מהוות 20% מן הארגון – החל מראש הארגון ועד לאחרונת הסוהרות. 75% מהנשים בשב"ס באות במגע יומיומי עם אסירים. הן חשופות לכל האיומים והסכנות, לא רק הטרדות מיניות. בשנת 2017 היו 539 מקרים של איומים ותקיפות כנגד עובדי הארגון – 8% על ידי אסירים ביטחוניים ו-92% על ידי פליליים. נדיר מאוד שאסירים ביטחוניים מטרידים; האסיר התוקף עטאללה מוקצה בקרב חבריו לאחר המעשה. הוא אכן היה דובר האסירים. הוא לא יחזור להיות – כי האסירים מוקיעים אותו בעקבות המעשה; לכן הוא ניסה לפגוע בעצמו במהלך סוף השבוע. בשנת 2017 אף שנה התקבלו 31 דיווחים על מקרי הטרדה מינית בשב"ס, 29 מהם על ידי אסירים, אחד מצד אסיר ביטחוני. יש לנו כרגע 9 סוהרים (אחת מהן אישה) שמאוימים בשירות בתי הסוהר אבל ממשיכים לבצע את עבודתם נאמנה."
הוא הוסיף כי "הסוהרות הן לא הפקר. במידה והאירוע התרחש, הוא לא מעיד על הכלל. שב"ס מנהל את בתי הסוהר ביד רמה, ומעניקים מעטפת וגיבוי מלאים לסגל. תמיד יהיו הטרדות, השאלה היא איך מטפלים והאם מטפחים אווירה שמעודדת דיווח. זה המצב בשב"ס."
הכתב לירן לוי, ערוץ 20, שחשף את הפרשה אמר בוועדה כי "לפי המידע שיש לי כרגע, יש 4 סוהרות בכלא גלבוע, שלכאורה סרסרו בהן. אחת מהן נשלחה למשימה ספציפית באגף הביטחוני, שם אסיר בטחוני הציע לה לבוא לעבוד באגף שלו, והוא ידאג ש"הדבר ישתלם לה". מנהיג המחבלים בכלא גלבוע, היחיד שבא בדין ודברים עם קצין הכלא, יכול לבוא ולומר "אני רוצה את הסוהרת הזו באגף שלי". זה מתחיל בהטרדות מיניות מילוליות ולאחר מכן הוא גם חופן את ישבנה. היא מדווחת, אך בשב"ס לא עושים דבר . מטייחים את העניין. סוהרת נוספת הוצבה באגף ביטחוני של החמאס שם חוותה הטרדות מיניות קשות וזכתה ליחס של אובייקט מיני. היא התלוננה ללא הפסקה והשב"ס רק העביר אותה לכלא אחר בניגוד לרצונה. הקצינים בכלא גלבוע אמרו לה "את מתלוננת יותר מדי". החיים של הסוהרות שהתלוננו נהרסו. הן מספרות סיפורים חמורים מאוד. אין מנוס מהקמת וועדת חקירה, כי היום אנחנו יודעים רק על כלא גלבוע אך יש עוד דברים".
סגו גונדר אורית שטלצר פייר, יוהל"ן (יועצת לענייני נשים) בשב"ס אמרה כי "כל אלימות וכל הפרת סדר מטופלת ומתועדת. יש לנו פנקסי כיס לכל סוהר, ולכל אדם שעובד בשירות, עם הנחיות בתחום ההטרדה המינית. בכניסה לכל מתחם תלינו שלטים שמזהירים למשנה זהירות ביחסי מרות. יש קצינת רווחה בכל כלא ובכל יחידה. מינינו 42 אחראים על הנושא, וכ-4000 עובדים עברו הכשרות בתחום מניעת ההטרדה המינית רק בחודשים האחרונים."
גנ"מ אסף ליברטי, דובר השב"ס: "נציבת השב"ס הביע אמון בסוהרות ודאגה להן. הסיפור לא היה מוכר לנו בתחילה, ולא ידענו בשב"ס על תלונה של הסוהרת נגד הקצין. האחריות היא גם של המשטרה מאחר ומדובר באירוע פלילי (כך נעשה בכל מקרה של הטרדה מינית ע"י אסיר). בהתחלה היינו בחוסר אמון מוחלט שמשהו כזה יכול לקרות בשב"ס, לא ידענו שזה קרה. מאז עברנו תהליך תודעתי, ואנחנו מטפלים".
רנ"ג לבנה אלמקייס, מנהלת אגף לעברייני מין, כ- 30 שנה בשב"ס: "עבדתי עם האסירים הכי קשים. חשוב לדבר על הצד של הפוגעים. הם מגיעים מהעבירות הכי קשות ואני עושה להם ראיונות קבלה, מסבירה להם את הגבולות ובמקביל הם מקבלים את הזכויות שלהם. כשהם יוצאים מהמאסר אצלנו – הם יוצאים שונים."
חה"כ עליזה לביא (יש עתיד): "לא יעלה על הדעת ש 20 שנה אחרי שהחוק חוקק אנחנו שומעות על מקרה של הטרדה. סחר בסוהרות, כדי להרגיע את הארי השואג. צריכה לקום וועדת חקירה שתבדוק מה קורה לסוהרות בשב"ס"
חה"כ מיכל רוזין (מרצ): "כל מקרה כשלעצמו הוא מזעזע. הבנאליות של ההטרדה המינית היא מזעזעת כי זה קורה כל הזמן. מתוך 1900 סוהרות יש רק 31 תלונות- אלו מספרים נמוכים וזה מטריד אותי כי אולי קשר השתיקה לא נשבר. פגיעות מיניות תמיד יהיו, השאלה היא מה האחריות של המעסיק. השב"ס הוציא 3 הודעות ובראשונה הוא הכפיש את הכתב ואת הפרסום. לאחר מכן ההודעות השתנו והתגובה התהפכה מ"לא היה" ל"כן היה". המסר שעובר לעובדים מוטרדים הוא "תשתקו כי אין מי שעומד מאחוריכם"
חה"כ איילת נחמיאס וורבין (המחנה הציוני): " העובדה שנאמר לנפגעת "התלוננת יותר מדי" והיא הועברה לתפקיד אחר במתקן כליאה אחר, זה מעיד על אווירה בעייתית מאוד. זה הארגון שבו משתמשים בסוהרת כדי לרצות אסיר. אתם צריכים לטפל באווירה הזו".
חה"כ מירב בן ארי (כולנו): "אווירה יוצרת מציאות. בסופו של דבר הסוהרת לא הרגישה בנוח ולבסוף גם הועברה מתפקידה- זה אירוע קשה מאוד. האם המפקד נתן לשוטרות את ההרגשה שהסביבה תומכת בהן כשהן מתלוננות? בכלא הזה זה היה חסר מאוד.
חה"כ שרן השכל (הליכוד) ציינה כי "בחלק מבתי הכלא נשים לא מקבלות את הגיבוי המגיע להן. צריך לשנות את האווירה הזו. איך מחבלים עם דם על הידיים מנהלים את הנעשה בכלא? סוחרים בסוהרות כתנאי לשקט באגפים, אז על מה עוד מתפשרים כדי להשיג שקט באגפים? לאן זה עלול להגיע?"
כל הסוהרות האלה מזרן מהלך הם לא תמימות בכלל אחת יותר קחבה מהשנייה
את סגנית בשם אלהים. תענישי תתעללי בו תעשי לו את המוות. מה את מתלוננת
השמנת צריכה לשמור על החתול..
או שיש שיקול של תועלת , לאחראים בבתי הסוהר , כאשר הם לא מגבים מקרים של פגיעות והטרדות מיניות בסוהרות ; ואז למען ההגינות הבסיסית , נכון יהיה למנות סוהרות מתנדבות ; ובמידה ולא קיים שיקול כזה , נכון יהיה להסיק מסקנות ענייניות כלפי האחראים , שלא נותנים גיבוי לסוהרות .