אינטרנטחדשות הארץמבזקים

מחקר: יותר ממחצית מהרבנים החרדיים גולשים באינטרנט

מחקר חדש באוניברסיטת אריאל בוחן את כל קשת הרבנים ובוחן האם הם מוכנים לעידן הדיגיטלי. למעלה מ70% מהרבנים החרדיים מחזיקים בבעלותם מחשב ויותר ממחצית מהם גולשים באינטרנט.

המחקר שנערך ע"י פרופ' יואל כהן מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, בוחן את היחס של רבנים אורתודוקסים מהזרם החרדי, חרדי לאומי ודתי לאומי ורבנים קונסרבטיביים ורפורמים למחשבים, טלפונים סלולריים וגלישה באינטרנט בכלל.

המחקר מבוסס על 330 שאלונים שמילאו רבנים על שימושיהם במחשב ובנייד, תפיסותיהם לגבי אינטרנט ואופן הגלישה שלהם. מהממצאים עולה כי ישנו הבדל גדול בין הרבנים החרדיים לבין החרדים לאומיים והדתיים לאומיים שהיו קרובים יותר בהשקפותיהם. הממצא הבולט והמפתיע ביותר הוא לגבי אינטרנט מסונן. נמצא כי רק כשני שליש מהרבנים החרדים לאומיים והרבנים הדתיים לאומיים גולשים באינטרנט מסונן, זאת לעומת כתשע עשיריות מהרבנים החרדיים שגולשים באינטרנט מסונן.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

כל הרבנים הרפורמיים והקונסרבטיביים וכמעט כל הרבנים הדתיים לאומיים והחרדים לאומיים מחזיקים במחשב, לעומת 3/4 מהרבנים החרדיים. כל הרבנים הרפורמים והקונסרבטיביים דיווחו כי הם מחוברים לאינטרנט, זאת לעומת כ- 95% מהרבנים הדתיים לאומיים, 87% מהרבנים החרדים לאומיים וכמחצית בלבד מהרבנים החרדים. כל הרבנים החרדים שנמנעים מגישה לאינטרנט דיווחו כי הם עושים זאת מסיבה דתית.

כ-45% מהרבנים הדתיים לאומיים והחרדים לאומיים העידו על עצמם כי יש להם מיומנות גבוהה בשימוש בניו מדיה, לעומת 16 בלבד מהרבנים החרדים. בניגוד אליהם 55% מהרבנים הרפורמיים והקונסרבטיביים העידו על מיומנות גבוהה בשימוש בניו מדיה. כמעט כל הרבנים הרפורמים והקונסרבטיביים ומרבית הרבנים הדתיים לאומיים, החרדים לאומיים והחרדים העידו על עצמם כי הם עושים שימוש נרחב במחשב בחיפוש במקורות תורניים מקוונים לצורך לימוד והכנת שיעורים. כמו כן נמצא כי בכל הנוגע לגלישה באינטרנט לצורך מידע בסיסי כגון זמני תפילה וכניסת ויציאת שבת רבנים מכל הזרמים העידו כי כמעט ולא משתמשים לצורך זה באינטרנט. גם שימוש בבלוגים, שיכול לשמש ככלי לרבנים לקשר עם קהילותיהם, לשאת דרשות מקוונות וכן הלאה, איננו כלי נפוץ בזרמים האורתודוקסים, אך בזרם הרפורמי והקונסרבטיבי כ-80% מהרבנים העידו כי הם מנהלים בלוג או פרופיל למטרות אלו.

רבים מהרבנים שענו על השאלון הסכימו לאמרה כי אתרי אינטרנט חילוניים מזיקים לערכי הדת, אך בעוד ש-87% מהרבנים החרדים הסכימו ב"מידה רבה" ו"מידה רבה מאוד", 30% בלבד מהרבנים הדתיים לאומיים הסכימו ב"מידה רבה מאוד" ו28% הסכימו ב"מידה רבה" ו-15% הסכימו ב"מידה מועטה" או "כלל לא". הרבנים הרפורמים והקונסרבטיביים הגיבו באופן מפתיע, כאשר 7% מהרבנים הרפורמים ו- 12% מהרבנים הקונסרבטיביים הסכימו ב"מידה רבה מאוד", אך 27% בלבד מהרבנים הרפורמים ו-6% מהרבנים הקונסרבטיביים אמרו ש"בכלל לא".

למעלה מ-90% מהרבנים החרדים והחרדים לאומיים הסכימו לאמרה שהאינטרנט פוגע בערך השמירה על צניעות בין המינים. זאת בניגוד לרבנים דתיים לאומיים שגישתם היתה מסויגת הרבה יותר וביניהם 54% בלבד הסכימו "במידה רבה מאוד" ו- 42% הסכימו "במידה רבה" או "מידה בינונית". לעומתם, הרבנים הרפורמים והקונסרבטיביים היו חלוקים בדעותיהם הרבה יותר- 20% מהרבנים הרפורמים ו35% מהרבנים הקונסרבטיביים הסכימו "במידה רבה מאוד" ו"במידה רבה", 16% מהרבנים הרפורמים ו- 23% מהרבנים הקונסרבטיביים הסכימו "במידה בינונית" ו-64% מהרבנים הרפורמים ו-42% מהרבנים הקונסרבטיביים סימנו "במידה מועטה" או "בכלל לא".

פרופ' יואל כהן מסביר על מחקר: "הייחודיות והחידוש במחקר זה, היא ההשוואה בין הזרמים השונים ביהדות האורתודוקסית ובחינה של יחס הרבנים השונים לניו מדיה. מסקנות המחקר משקפות את האתגר המתמשך הניצב בפני הרבנים להתקדם יחד עם קהילותיהם אל המהפכה הטכנולוגית של המאה ה-21 ובאותו זמן להישאר מחויבים לכך שהערכים והמוסר של היהדות והמחויבות לסטנדרטים חברתיים יהודיים יישארו בתוקפם בימינו כפי שהיו בעידן שלפני המחשב. אנחנו יכולים לראות כי הרבנים כולם, ובמיוחד הזרם החרדי, לא השכילו לנצל מספיק את האפשרויות הרבות שמאפשרת הניו המדיה מבחינת השגת מידע וחיבור נוסף לקהילותיהם".

פרופ' יואל כהן

פרופ' יואל כהן, מרצה בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל. חוקר תקשורת ודת.

בין ספריו:

God, Jews and the Media: Religion and Israel's media (Routledge Publishers New York)

Yoel Cohen, Spiritual News: Reporting Religion Around the World (Peter Lang Publishers)

Back to top button