שרגא ברוש ואחיו יריב נעצרו בחשד להתחמקות מתשלום מס
בית משפט השלום בתל-אביב נעתר אמש (רביעי) לבקשת פקיד שומה חקירות מס הכנסה תל-אביב ברשות המסים, והורה על מעצרם, (שחרור בתנאים מגבילים) של שרגא ברוש ואחיו יריב ברוש בחשד להתחמקות מתשלום מס בגובה של למעלה מ-1.5 מיליון ₪. כמו כן נענה השופט לבקשת מעצר נוספת (שחרור בתנאים מגבילים), כנגד רואה החשבון מיכאל בר לבב בחשד לסיוע לאחים בביצוע העבירה.
האחים ברוש הינם תעשיינים ותיקים. שני החשודים משמשים כבר למעלה מ-20 שנה בתפקידים ציבוריים בכירים. כיום משמש שרגא ברוש כנשיא התאחדות התעשיינים – אחד הגופים המשפיעים ביותר על עיצוב המשק במדינת ישראל. יריב ברוש משמש כיום כיו"ר איגוד המתכות. על פי החשד, באמצעות מסמך כוזב ששלח שרגא ברוש לרשויות המס בשנת 2017, התחמקו החשודים מתשלום מס בגובה של למעלה מ-1.5 מיליון ₪, וזאת בגין עסקה שביצעו באמצעות החברה המשותפת שבבעלותם ולא שילמו מס חברות על עסקה בגובה 8,640,000 ₪.
בהתאם לבקשת המעצר, מקורה של חקירה זו בביקורת שנערכה בפקיד שומה למפעלים גדולים ברשות המסים, אשר העלתה חשד להתנהלות פלילית מצד החשודים והחברה שבבעלותם א.ל.ע.א השקעות בע"מ. משעלה החשד, עבר התיק לטיפול יחידת החקירות של פ.ש חקירות תל אביב.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
על פי החשד, החברה שבבעלות החשודים כאמור התאגדה ביום 29/9/2014, נרשמה ברשויות המס כחברה פרטית. במהלך חודש אוקטובר 2015 דיווחה החברה על מכירה של כ-14% ממניות חברת עורשד גז טבעי, בה היא מחזיקה, וזאת בתמורה ל- 8,640,000 ₪.
משהבין שרגא ברוש כי עליו לשלם מס חברות בשיעור של 26.5% במישור החברה, ועל מנת למשוך את הכסף שהתקבל מהחברה, עליו לשלם מס בשיעור נוסף של 32% במישור האישי, ובסך הכל שיעור המס שהיו צריכים לשלם החשודים בגין ההכנסה הינו 50% שהם 4,315,338. ₪. אז, הבין החשוד כי עדיף לו שהחברה שבבעלותו ובבעלות אחיו תחשב כחברה משפחתית לצרכי מס, באופציה זו היה על החשודים לשלם% מס בשיעור 32% על ההכנסה בלבד, ללא מיסוי ברמת החברה ובכך המס אותו שילמו החשודים לבסוף בפועל היה 2,760,712 ₪, סכום מס הנמוך בלמעלה מ-1.5 מיליון ₪ מהמתחייב בחוק.
לאחר שהתייעץ החשוד עם מספר אנשי מקצוע, הבין כי ישנה בעיה חוקית להחשב כחברה משפחתית בדיעבד, שכן החוק מאפשר רישום חברה משפחתית, רק במידה וניתנה הודעה על כך תוך שלושה חודשים מיום התאגדות החברה, קרי עד ליום 29/12/2014.
במהלך שנת 2017, לאחר דין ודברים עם רשויות המס, שלח החשוד מכתב ובו הוא טוען כי ביקש להירשם כבחברה משפחתית במועד, ואת המכתב כאמור שלח החשוד, לכאורה, בדואר לפקיד שומה נצרת, את אותו מכתב מקורי משנת 2014 הוא צרף למכתב אותו שלח בשנת 2017.
על פי אותו מכתב שנשלח לפ.ש נצרת, אשר נשלח לכאורה בשנת 2014, מבקשים החשודים באמצעות שני טפסים של רשות המיסים להחשב כחברה משפחתית, הטפסים נושאים את התאריך 23/10/2014 , אחד הטפסים חתום בחתימת ידו של החשוד בלבד, והטופס הנוסף נחתם על ידי שני החשודים.
בטופס "פתיחת תיק לתאגיד במס הכנסה" אשר שלח החשוד, לכאורה ביום 13/10/14, לא שם לב החשוד כי מצויין התאריך בו עודכן הטופס על ידי רשות המיסים בטרם עלה לאתר הרשות. טופס זה היה מעודכן לחודש 6/2015. משמעות הדבר היא כי הטופס שלכאורה נשלח לרשות המיסים ביום 13/10/14 כלל לא היה קיים במועד זה, והפורמט אשר נשלח לטענתו בשנת 2014, נוצר לא לפני חודש 5/2016. המשמעות היא כי החשוד, מילא את הטופס בדיעבד תוך ציון תאריך כוזב, וזאת על מנת להטעות את רשויות המס ולהנות מהטבה אשר לא מגיעה לחשודים.
אתמול בבוקר הפכה החקירה לגלויה, כאשר חוקרי היחידה ערכו חיפושים בביתם של החשודים, במשרדי החברה, ובמוקדים נוספים ביניהם שני משרדי רואי חשבון, במהלך החיפוש נתפסו מסמכים וחומרי מחשב והחשודים הובאו לחקירה במשרדי היחידה החוקרת.
רשות המסים בדיעה כי יש לה יסוד להניח וראיות לכאורה שהחשודים עברו את העבירות המיוחסות להם, עבירות על סעיף 220(2) – בכך שהגישו מסמך כוזב לרשויות המס תוך שימוש בערמה, מרמה ותחבולה כאמור בסעיף 220(5).
החשוד הנוסף, מיכאל בר לבב, הינו רואה חשבון ותיק, ובעלים משותף של משרד רואה החשבון טננבאום, בר לבב ושות'. על פי החשד סייע החשוד לאחים שרגא ויריב ברוש, להתחמק מתשלום מס בגובה של למעלה מ-1.5 מיליון ₪, בעת שעזר להם לערוך מסמך כוזב אשר נשלח לרשויות המס.
כבוד השופטת, שלומית בן יצחק, מבית משפט השלום בתל-אביב יפו, אשר דנה בבקשת המעצר, נעתרה, כאמור, לבקשת רשות המסים וקבעה, בין השאר, לאחים ברוש ערבות אישית על סך 500,000 ₪ כמו גם ערבות צד ג' לאותו סכום וכן הפקדת מזומן ו/או ערבות בנקאית בסך 150,000 ₪ והוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ. למיכאל בר לבב קבעה השופטת ערבות אישית על סך 300,000 ₪ כמו גם ערבות צד ג' לאותו סכום וכן הפקדת מזומן ו/או ערבות בנקאית בסך 75,000 ₪ וצו עיכוב יציאה מן הארץ.