בעקבות אסון אשלים: אזרחים יוכלו לתבוע מפעלים בגין פגיעה בטבע
בעקבות אסון נחל אשלים הכנסת אישרה כעת (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק המפגעים הסביבתיים כך שאזרחים יוכלו לתבוע מפעלים בגין פגיעה בטבע.
ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית חברתית שיזם את החוק יחד עם ח"כ טלי פוסקוב אמר במליאה כי "בנחל אשלים קרה אסון נורא. 120 מיליון ליטר של חומצת פוספוגבס נשפכו לנחל, נזק סביבתי קשה ביותר. סכנה בריאותית. מוות של בעלי חיים רבים. נגזלה מאיתנו הזכות ליהנות מהנחל הזה. נגרם נזק כלכלי של כ-400 מיליון שקל. האסון נגרם כתוצאה ממדיניות רשלנית ופושעת של חברת רותם אמפרט מקבוצת כיל. 20 שנה שהחברה התעלמה מההתרעות על אסון מתקרב. כי האינטרס הכלכלי גבר ועודנו גובר על הכל. גם על הסביבה והבריאות של כולנו. אפילו היום המצב באותו מקום מדאיג ומסוכן. שוב, כדי לחסוך כסף החברה עושה שימוש ביריעות בד שיכולתם להגן על הקרקע מחלחול מזהמים מצומצמת."
הוא הוסיף כי "היכולות שלנו כחברה להילחם במזהמים מוגבלת. הצעת החוק הזו באה לתקן פרצה מסוכנת ולאפשר אכיפה אזרחית כדי לתבוע את הנזק ולהיפרע מאלה שמסבים לנו נזקים כל כך גדולים. טיפול במפעלים מזהמים על ידי המשרד להגנת הסביבה הוא חשוב, אבל החשיפה לתביעות אזרחיות, על המשמעות הכספית הקשורה בכך, תלמד את החברות המזהמות, גם דרך הכיס, שפגיעה בטבע פשוט לא משתלמת. הכסף שיתקבל בגין התביעות יועבר לשיקום הטובע שנפגע".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו) ציינה כי "כשנה לאחר האסון באשלים, אנחנו עושים היום צעד משמעותי בהגנה על אוצרות הטבע של מדינת ישראל. לא נאפשר להקל ראש במסלולי הטיול והתיירות והנופים הנפלאים שלנו. הצעת החוק תאפשר לתבוע את המזהמים ולחייבם בתשלום עבור הנזק שגרמו. מדובר פה בעניין שנוגע לכולנו ואני שמחה לראות את התמיכה הגורפת"
הצעת החוק הוגשה בעקבות אסון נחל אשלים בהובלת ח"כ טלי פלוסקוב, ח"כ דב חנין ויותר מ-70 ח"כים נוספים ונוסחה ע"י החברה להגנת הטבע.
כיום, החוק בישראל אינו מאפשר לציבור לתבוע מפעלים מזהמים על פגיעה בטבע, מאחר והפגיעה בו אינה מוגדרת בחוק כ"מפגע סביבתי". זיהום אוויר, זיהום מים או זיהום על ידי פסולת הינם מפגעים סביבתיים, אולם, פגיעה בערכי טבע מוגנים אינה נחשבת כמפגע סביבתי. הצעת החוק מכניסה פגיעה ב"ערך טבע מוגן" כמפגע סביבתי שאפשר לתבוע בגינו את המזהם. התיקון לחוק ירחיב גם את האפשרות של רשות הטבע והגנים לנקוט בהליכים אזרחיים במקרים של פגיעה בטבע, בצד הסמכויות המנהליות והפליליות הקיימות בידיהם היום.
האם אלו שישאירו אחריהם זבל בפארקים יכללו בחוק הזה, או שימשיכו לטנף את הגנים?