הכור בדימונה ייקרא מהיום "מרכז שמעון פרס למדעי הגרעין"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו השתתפו היום (רביעי) בטקס לקריאת הקריה למחקר גרעיני נגב (קמ"ג) על שם שמעון פרס ז"ל.
ההחלטה על קריאת הקריה למחקר גרעיני נגב על שם נשיא המדינה התשיעי התקבלה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לאור תפקיד המפתח שמילא מר פרס ז"ל בהקמתה וכאות הוקרה של מדינת ישראל על תרומתו הייחודית, המשמעותית והחיונית לקידום מדעי הגרעין במדינת ישראל ולביצור ביטחונה.
בטקס השתתפו גם שר האנרגיה יובל שטייניץ, ראש הוועדה לאנרגיה אטומית זאב שניר, מנהל הקמ"ג גיל דגן, בני משפחת פרס: ילדיו, חמי פרס, פרופ' ציקי (צביה) ולדן ויוני פרס ובני משפחותיהם, ראש עיריית דימונה בני ביטון ואורחים נוספים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
כחלק מהאירוע הוסר הלוט מעל שלט הנצחה מיוחד בכניסה לקריה למחקר גרעיני נגב. בשלט מצוטטים, בין השאר, דברי פרס ז"ל לפיהם "אנשים שאין להם פנטזיה לא עושים דברים פנטסטיים".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר באירוע: "בני משפחת פרס היקרה, ציקי ורפי, יוני וסיגל, חמי וגילה, הנכדים, שר האנרגיה יובל שטייניץ, ראש עיריית דימונה בני ביטון, מנהל הוועדה לאנרגיה אטומית זאב שניר, מנהל הקריה למחקר גרעיני גיל דגן.
אני רוצה גם לברך אתכם, עובדות ועובדי הקמ"ג שמגשימים יום יום בעבודתכם המסורה והעלומה את החזון של ביטחון ישראל, שהוא חזונו של שמעון פרס זכרונו לברכה. אני שמח לפרוע היום חוב של כבוד לשמעון פרס, הנשיא התשיעי של מדינת ישראל.
פועלו של שמעון הוא רב שנים ורב זכויות, הוא מקיף גם את המקום המיוחד הזה. מדינת ישראל היא היום בת 70, והיא מעצמה אזורית, ובתחומים מסוימים מעצמה עולמית. אנו הופכים אותה לכוח משמעותי מאוד בזירה הבינלאומית, אבל אני חייב להגיד שבשעה שמבטנו מופנה קדימה, איננו שוכחים להסתכל גם אחורה.
אנחנו זוכרים מאין התחלנו ואילו מאמצים כבירים ומתמשכים נדרשו כדי לבסס את כוחנו. כאיש חזון ומעש, שמעון פרס הטביע את חותמו בשורה ארוכה של תחומים – פיתוח הארץ, הגברת העלייה, ייצוב הכלכלה, החתירה לשלום, טיפוח המדע והחדשנות. אבל לפני הכל, הוא תרם תרומה גדולה וחשובה לביטחון ישראל – הבטחת כושר ההרתעה ויכולת ההגנה שלנו מפני איומים קיומיים תעמוד לו לדורות. כך בהקמת התעשיות הביטחוניות, כך ברכש מאסיבי של נשק, כך במבצע יהונתן, ששמעון, כשר ביטחון בממשלתו של יצחק רבין, היה אחד מאבות ההצלחה העיקריים שלו, וכך גם בנוגע לפרויקט דימונה.
סיפרתי פעם שבשנים ששירתי בצה"ל כקצין בסיירת מטכ"ל, הובלתי את חייליי במסעות ניווטים ארוכים ברחבי הארץ, כולל בנגב. אחד הניווטים שתכננתי היה במקום הזה. ראיתי עיקול מעניין במסילת הרכבת, זה מצא חן בעיני, ואמרתי: "נעבור פה, ממש פה, סמוך לדימונה". ואז קיבלתי הוראה מדרגים בכירים בצה"ל: "באזור הזה על תעבור". אני שאלתי: "מה זאת אומרת? היחידה מגיעה לכל מקום, אין מי שיעצור אותה". אבל במקרה הזה, ההוראה מגבוה נותרה בעינה – "במקום הזה אל תעבור".
ובכן, כעבור כמה עשרות שנים, כשנבחרתי לראשות הממשלה, כבר יכולתי להיכנס לדימונה ברשות ובסמכות. בעצם, אני נתתי את הרשות והסמכות לעצמי להיכנס למקום הזה."
נתניהו הוסיף ואמר כי "פרס דבק בקידום הפרויקט, חרף התנגדויות מחוץ. אני חייב להגיד לכם, גם חרף התנגדויות מבית. והסיפור המלא טרם סופר, ויעברו עוד שנים רבות עד שיסופר, אם בכלל. אבל בהזדמנות הזאת אני גם מבקש להביע הערכה, הערכה עמוקה גם לבנימין בלומברג, שהיה יד ימינו של שמעון פרס במקום הזה ובמשימות ביטחוניות רבות אחרות שעשה למען מדינת ישראל, והוא נפטר אתמול. נפרדים ממנו ממש עכשיו.
בכל אופן, דבר אחד ברור – שמעון פעל מתוך ראיית הנולד, בתושייה, בתעוזה. לימים הוא אמר, תקשיבו: "דימונה אפשרה לי לקיים את השבועה שנשבעתי בצעירותי לסבי – להבטיח את קיומנו כעם עולם". לדאבון הלב, גורלו של הסבא, הרב צבי מלצר, היה שונה. הוא נאלץ לצעוד בשואה בראש יהודי העיירה שלו שהובלו לבית הכנסת העשוי מעץ ונשרפו חיים. רעייתי שרה ואני היינו עכשיו בליטא, וראינו שם את המחיר הנורא ששילם עמנו בליטא ובבלרוס הסמוכה, ובתוכו המשפחה של שמעון, על היותנו חסרי מגן וחסרי יכולת הגנה עצמית.
איזה מרחק עצום עשינו ב-75 השנים. לפני שנתיים, כששמעון הלך מאיתנו, הודעתי בישיבת הממשלה על הכוונה לקרוא לקריה הזו למחקר גרעיני בדימונה על שמו, והיום אנו מממשים את ההבטחה. אני לא יכול להגיד לכם שוב איזו התרגשות אוחזת בי כשאחזנו כאן ומשכנו וחשפנו את השלט הזה, שאומר הכל.
שמעון חתר לשלום, אבל הוא ידע ששלום אמת יכול להיות מושג רק אם ידנו תאחז בחוזקה בנשק המגן. במזרח התיכון, ובחלקים רבים של העולם, יש אמת פשוטה: אין מקום לחלשים. החלשים קורסים, נטבחים, נמחקים מן ההיסטוריה, והחזקים, לטוב או לרע, הם אלה ששורדים. את החזקים מכבדים, עם החזקים כורתים בריתות, ובסופו של דבר עם החזקים עושים שלום.
התהליך הזה, של נורמליזציה של מדינות מרכזיות בעולם הערבי עם מדינת ישראל החזקה, מתרחש לנגד עינינו בממדים שאי אפשר היה לדמיין אותם לפני שנים אחדות. תהליך שטומן בחובו תקווה, בסופו של דבר, להשלמת מעגל השלום. אבל אי אפשר להתכחש לעובדה שנשארו אויבים רבים, במרחב הזה ומעבר לו.
אויבינו אבל יודעים היטב מה ישראל מסוגלת לעשות, הם מכירים את המדיניות שלנו. מי שמנסה לפגוע בנו – אנו פוגעים בו.
אינני מפריח סיסמאות באוויר, אני מתאר מדיניות עקבית, ברורה ונחושה. זו המדיניות שלנו. היא מגובה בהיערכות מתאימה, בהצטיידות, במוכנות, ובשעת הצורך בפקודות מתאימות.
אנו פועלים למנוע את ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה. לא נרפה מיעד זה, כשם שלא הרפינו מן המאמץ להביא לביטולו של הסכם הגרעין הרע עם איראן, יעד שנתפס כבלתי אפשרי כשהצבתי אותו לראשונה על סדר היום הבינלאומי לפני כמה שנים.
במישור המדיני, אנחנו נמשיך להפעיל לחצים נגד המשטר המסוכן והקיצוני באיראן. רק אתמול ראינו את פירות הלחץ הזה בדבריו של נשיא איראן, שאמר שרבים בעם האיראני איבדו אמון בעתידה ובעוצמתה של איראן בגלל הסנקציות הכלכליות המתחדשות. במישור הצבאי, צה"ל יוסיף לפעול במלוא הנחישות ובמלוא העוצמה נגד ניסיונותיה של איראן להציב כוחות ומערכות נשק מתקדמות בסוריה, ושום הסכם בין סוריה ואיראן לא ירתיע אותנו, וגם שום איום לא ירתיע אותנו.
מי שמאיים עלינו בכלייה, מעמיד עצמו בסכנה דומה, ובכל מקרה הוא לא ישיג את מטרתו.
מכובדיי, הקריה למחקר גרעיני בדימונה תיקרא מהיום "מרכז שמעון פרס למדעי הגרעין". שמו של שמעון מתנוסס בגאון על הקריה, שאותה תמיד החשיב כבבת עינו. ולך שמעון, אחזור ואבטיח: נמשיך לפעול בלא הפוגה לביסוס ביטחונה, קיומה ועתידה של מדינת ישראל, כדי שתוכל להמשיך לחיות בבטחה ובעזרת השם גם בשלום".
בנו של שמעון פרס ז"ל, חמי פרס אמר: "תודה לך ראש הממשלה על ההחלטה, זהו צדק היסטורי, זה המפעל הביטחוני הגדול ביותר שאבי היה גאה בו כל כך ,זה המקום שנותן לנו להתקיים כעם וכמדינה ומוביל אותנו לעתיד. מכאן מדימונה אני רוצה לשלוח מסר לילדים שלנו שהמקום הזה משקף יותר מכל את העבודה שאין מקום לחלומות קטנים, צריך להעיז, להאמין, לפעול, לשרת דבר גדול גם כשכולם מתנגדים מבית ומחוץ. אבא אמר בכל הזדמנות שדימונה אפשרה את הצעד הראשון לשלום".
בתו של שמעון פרס ז"ל, פרופסור צביה ולדן אמרה: "ביום שישי הקרוב, נציין שנתיים למותו של אבינו והנה המקום הזה הולך להיקרא על שמו. הכור הזה מבוסס בראש ובראשונה על ידע, על חדשנות, על חשיבה נועזת ועל דבקות במטרה. עבור אבינו הוא היה כמו ילד יקר. אין שם ראוי יותר למקום הזה מאשר שיקרא על שמו של שמעון פרס שברוחו הצליח להציע לנו חלופה לחייל ולכוח. כשהייתי ילדה הכור היה המתחרה המרכזי שלי על הזמן של אבא שלי ביקשתי מאבא כילדה שייקח אותי איתו לעבודה שלו, לצערי הוא לא יכול היה לקחת אותי לעבודה שלו אבל הנה היום, בפעם הראשונה אני בעבודה של אבא כאן בדימונה. בכור נצרפה הערבות לביטחוננו, הגרעין שיבטיח את הפריחה שלנו והבטחת קיומה של מדינת ישראל".