משרד הביטחון חושף את דיון המטכ"ל ערב פרוץ מלחמת יום הכיפורים
ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חושף היום (שני) לראשונה לרגל 45 שנה למלחמת יום הכיפורים את פרוטוקול דיון המטה הכללי מתאריך ה-5.10.73, ערב פרוץ המלחמה.
הדיון נפתח בסקירה מודיעינית של ראש אמ"ן, האלוף אלי זעירא, שמעדכן על היערכויות והתפתחויות חריגות בגזרות הסורית והמצרית. בצפון, סוריה מצויה במערך חירום מאז ה-5 בספטמבר, תרגלה את כיבוש רמת הגולן וקדמה טייסות לאזור דמשק. במצרים, מעדכן ראש אמ"ן, מתקיים תרגיל צנחנים גדול, אזור התעלה תוגבר ב-300 תותחים נוספים וטנקים רבים קורבו אל קו המים.
בנוסף, מדגיש ראש אמ"ן שתי התפתחויות נדירות ומשמעותיות מהשעות האחרונות: האחת – "שהרוסים שלחו 11 מטוסי תובלת אנשים למצרים ולסוריה… לא ברור לנו באיזה מגמה. יתכן והמגמה היא להוציא פרסונל רוסי מתוך אותן מדינות. ואם כן – השאלה היא מדוע, ואין לנו פרוש ברור מדוע", הדבר הנוסף הוא "שמרבית כלי השיט הסובייטים עזבו את אלכסנדריה. גם זה דבר מאוד מאוד נדיר".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
למרות זאת, בסיכום סקירתו מציין ראש אמ"ן ש"כל הדברים לא משנים את ההערכה הבסיסית של אמ"ן שהסבירות למלחמה ביוזמת מצרים וסוריה היא עדיין מאוד נמוכה… ואני אומר את זה שזה בסבירות נמוכה ואפילו נמוכה מנמוכה".
הרמטכ"ל, רב אלוף דוד אלעזר, מקבל את הערכת אמ"ן ומציין כי גם הוא רואה "את הסכנה שתפרוץ מלחמה כפחות סביר מאשר לא תפרוץ מלחמה".
עם זאת, כבסיס להערכת המצב ולמוכנות הוא לוקח בחשבון שני דברים:
1) המערך ההגנתי של מצרים הוא גם התקפי ויש יכולת לעבור למתקפה תוך זמן קצר ביותר
2) אין הוכחה פוזיטיבית שהם לא מוכנים לתקוף.
על בסיס אלו הוכרז בצה"ל מצב כוננות ג' וננקטו שורה של פעילויות להעלאת רמת המוכנות.
למרות זאת, מעריך הרמטכ"ל ש"אם אמנם יש להם כוונה לתקוף בו זמנית מסוריה וממצרים, אנחנו עוד נקבל את ההתראה". הרמטכ"ל מציין ש"באם תהיה לנו התראה פוזיטיבית כמובן שאנו נגייס מילוים ונעשה את כל ההכנות הנוספות… אם יקרה המצב הכי גרוע שאפשר, כלומר, שתפתח התקפה בלי אף מילה נוספת, אז אנו נצטרך לבלום באמצעות הכוחות הסדירים".
סוגיית גיוס המילואים עולה בהקשר ליום הכיפורים. הרמטכ"ל מביע חשש שבמקרה והמלחמה תפרוץ בהתראה קצרה, או ללא התראה בכלל, יצטרכו לגייס גיוס מידי וחפוז אך "מבחינה זאת יש לנו מגבלה מסוימת שביום כיפור אין רדיו" ומציע רעיונות לפתירת המגבלה: "לטלפן לכל הטלפונים בארץ ולהגיד 'תפתח את גלי צה"ל ותודיע לשכנים להאזין. ולהחזיק את גלי צה"ל…שישדר כל הזמן אותות קריאה".
הרמטכ"ל מסכם את דבריו: "אני אינני חושב שהם עומדים לפתוח במלחמה… אילו הייתי פרשן, הייתי שם פה נקודה ואומר: אני מעריך שזה לא הולך לקרות… היות שאנו לא עוסקים רק בפרשנות אלא אנחנו אחראים למצב, אנו חייבים לנקוט באמצעי הביטחון הדורשים".
יום הכיפורים עולה גם בהקשר לאספקת מזון לחיילים במקרה שתפרוץ מלחמה. ראש אגף האפסנאות, האלוף נחמיה קין, מתריע על חוסר במזון טרי, ירקות ופירות ולחם טרי". על כך מגיב האלוף בני פלד ואומר כי "ההוראה היא שאנשים יחיו על מנות קרב". הרמטכ"ל מסכם: "ואם אין מנות קרב- אז צמים. סוף סוף זה יום כיפור. צמים".
את הדיון מסכם הרמטכ"ל, רב אלוף דוד אלעזר: "אנו נהיה מוכנים לכל מצב. אין לנו כידוע ענין במלחמה, ואני מאוד לא הייתי רוצה שהיא תקרא לנו בהפתעה מוחלטת. בהפתעה מוחלטת היא לא תהיה… אבל אם תהיה לנו התראה ונדע שזה אומנם הולך לקרות כעבור 24 שעות ונספיק קצת להתארגן, אז אני בטוח שנעשה אותה טוב מאוד ואני מקווה שנשיג את כל תכניות לעתיד שמונחים אצלנו במגירות. חתימה טובה".