יום הכיפורים: שיפור משמעותי באיכות האוויר בערים הגדולות
נתוני תחנות ניטור איכות אוויר הפזורות ברחבי הארץ הצביעו על ירידה משמעותית בזיהום האוויר הנגרם מתחמוצות חנקן במהלך החג • השיפור המשמעותי באיכות האוויר ביום הכיפורים מדגים את ההשפעה של התחבורה כמקור העיקרי לזיהום האוויר בערים הגדולות • בתחנת קריית בנימין בחיפה הסמוכה לתעשייה שפעלה כרגיל בחג, לא נרשמה ירידה בזיהום האוויר
איכות אוויר טובה מאוד נרשמה ביום הכיפורים ברוב תחנות הניטור של המערך הארצי לניטור אוויר, המפוקח על-ידי המשרד להגנת הסביבה.
עם כניסת החג ירדו באופן דרסטי ריכוזי תחמוצות החנקן – המהווים סמן לזיהום אוויר מכלי-רכב – בתחנות התחבורתיות בחיפה, בגוש דן ובירושלים. ריכוזי תחמוצות החנקן ביום הכיפורים בתחנות התחבורתיות בערים הגדולות עמדו על ערכים שבין 1.0 ל- 12.0 חלקים לביליון (חל"ב).
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
השיפור המשמעותי באיכות האוויר ביום הכיפורים מדגים את ההשפעה של התחבורה כמקור העיקרי לזיהום האוויר במרכזי הערים הגדולות. לשם השוואה, בערב יום כיפור בשעות הבוקר הגיעו הריכוזים ברחוב העצמאות בחיפה תחתית עד ל-181.3 חלקים לביליון כאשר ביום כיפור הריכוז המרבי שנמדד היה 3.3 חל"ב; במרכז ירושלים נרשמו ריכוזים של עד 81.7 חלקים לביליון ו-12 חל"ב ביום כיפור; ובמרכז ת"א ירדו הריכוזים מ-34.8 חל"ב ל-3.5 חל"ב. גם ריכוזי הבנזן, שמקורם בתחבורה, ירדו בתחנת הדר – בית הקרנות בחיפה מ- 0.22 חל"ב ל- 0.09 חל"ב, ובתחנת בר אילן בירושלים מ- 0.47 חל"ב ל- 0.05 חל"ב.
במשרד להגנת הסביבה מציינים כי תחנות הכוח עובדות ביום כיפור בעומס נמוך מעט מהרגיל, והתעשייה הגדולה בישראל עובדת כרגיל – ולכן בתחנות הסמוכות לתעשייה (כמו למשל בקריית בנימין בחיפה) לא ניכרות השפעות מהותיות בזיהום האוויר בחלק מהמזהמים. לדוגמה, בקריית בנימין (הנמצאת במורד הרוח מבית הזיקוק) נרשמה אף עלייה בריכוז המרבי של בנזן בהשוואה לערב יום כיפור, ללא חריגה מערך הסביבה.
במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי כמו בכל יום כיפור, הירידה הדרסטית חלה רק בתחמוצות חנקן ולא בחלקיקים העוברים בדרכי הנשימה או במזהמים שניוניים. ככלל, תחמוצות החנקן גורמת לסימפטומים שונים של מחלות בדרכי הנשימה ולהקטנת עמידות הגוף בפני חיידקים. חשיפה לריכוזים גבוהים מאד של חנקן דו-חמצני, המזהם המזיק לבריאות בתוך תחמוצות החנקן, עלולה לגרום להגברה של תגובות דלקתיות במערכת הנשימה של אנשים בריאים, בקרב חולי מחלת נשימה כרונית COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) וכן בקרב חולי אסתמה ומעלה את תדירות הסימפטומים הנשימתיים (התקפים).
ריכוזי תחמוצות החנקן מרביים בערב יום כיפור ובמהלך יום כיפור
(בצהוב – תחנות תחבורתיות)
נתונים של ריכוזי בנזן
* מדובר על ריכוזים קצרי טווח שאינם ערכי סביבה (ערך סביבה הוא יממתי)