רוכבות לניצחון – מסע אופנועים ברחבי גוש דן בחולצות ובלונים ורודים
כ – 200 חולות ומחלימות מסרטן השד, חברות קבוצת הפייסבוק גמאני יזמו בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן ומועדון רוכבי הארלי דוידסון, מסע אופנועים ייחודי כדי להזכיר לציבור הנשים שגילוי מוקדם של סרטן השד מציל חיים.
במהלך המסע שנערך היום (שישי 19.10.208) ברחבי גוש דן רכבו הנשים שחלו על האופנועים כשהן לבושות בחולצות בצבע ורוד ואחזו בלונים ורודים. המסע שנקרא "גמאני עושה רעש", יצא מהעיר חולון, עבר דרך מגדלי עזריאלי ולאורך הטיילת בתל אביב, הופק הודות לתרומתן האדיבה של חברת התרופות רוש, רשת בתי החולים אסותא, חברת התרופות נוברטיס וחברת אלבר מוטו.
מנתוני האגודה למלחמה בסרטן לשנת 2018 עולה כי כיום חיות בישראל כ – 22 אלף נשים שאובחנו עם סרטן השד. מדי שנה מצטרפות למעגל התחלואה כ – 5,500 נשים נוספות. נכון להיום, האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד הינו הגילוי המוקדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ-90% ויותר.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לרגל חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן השד, חברות קבוצת גמאני, האגודה למלחמה בסרטן ורוכבי הארלי דוידסון מסרו: "אנו קוראים לכל הנשים לקחת אחריות על בריאותן ולאמץ אורח חיים בריא, אשר הוכח מדעית כמפחית משמעותית את הסיכון לחלות. במקביל לכך יש להיבדק על פי ההנחיות בהתאם לגיל, ולהכיר את הגוף ואת מצבו הרגיל, כך שבכל מצב, אם מתגלה שינוי, חשוב לפנות מיד לרופא ולהתעקש על בירור טיבו".
לקבלת עלון מידע ללא תשלום בנושא אבחון מוקדם של סרטן השד התקשרו למוקד הטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה בשיחת חינם לטלפון שמספרו 1-800-599-995
המלצות האגודה למלחמה בסרטן לאבחון מוקדם של סרטן השד
המלצת ממוגרפיה לנשים מגיל 50 ומעלה:
• נכון להיום ממוגרפיה היא בדיקת הדמיה הנחשבת לשיטה הטובה ביותר לזיהוי גידול סרטני בשד בשלב מוקדם, עוד לפני שניתן לזהות אותו במישוש.
• ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן נהוגה בישראל תוכנית סריקה בממוגרפיה לנשים הנמצאות בסיכון רגיל, בשיתוף כל קופות החולים. במסגרת התוכנית נשלח לנשים בגיל 74-50 זימון לביצוע הבדיקה, פעם בשנתיים.
• האגודה למלחמה בסרטן מדגישה לכל הנשים כי חיוני לחזור על הבדיקה בכל שנתיים, ולא להחמיץ את הבדיקה התקופתית המומלצת.
המלצה לנשים בכל גיל בסיכון רגיל:
• הכירי את שדייך. בכל גיל ובכל מצב, אם גילית ממצא או שינוי כלשהו, פני לרופא ודרשי לברר את טיבו, ללא קשר לגילך.
• ניתן לבצע בדיקת שד פעם בשנה על ידי רופא המומחה בבדיקת שד, אך חשוב לדעת כי בדיקת שד ידנית לא הוכחה באופן מדעי כאמצעי המפחית את התמותה מסרטן השד.
המלצה לנשים בסיכון גבוה ולבעלות היסטוריה של סרטן במשפחה:
• לנשאית גנטית ולאישה שקרובת משפחה שלה בדרגה ראשונה (אם או אחות) חלתה בסרטן השד, מומלצת בדיקת ממוגרפיה מגיל 40, אחת לשנה, או אף מוקדם יותר, בהתאם להמלצות הרופא.
• לנשאית מוטציות בגנים 1/2BRCA או בגנים אחרים, ולנשים בקבוצות סיכון נוספות, מומלץ לבצע בדיקת MRI של השד אחת לשנה, בהתאם להמלצות משרד הבריאות. הבדיקה מומלצת גם לנשים שהוגדרו כבעלות סיכון של יותר מ-20% לחלות בסרטן השד במשך חייהן. פירוט של כל ההתוויות המאושרות בסל הבריאות, המתבצעות ללא תשלום בקופת החולים, ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטן.
• אישה או נערה שעברה הקרנות לבית החזה (בדרך כלל כטיפול במחלת לימפומה מסוג הודג'קין), בעיקר לפני גיל הפריון, נמצאת בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד, ומומלץ כי תבצע מעקב רפואי לגילוי מוקדם בהתאם להמלצות הרופא.
המלצה על ייעוץ גנטי:
אישה שחלתה בסרטן שד או שחלה, ובייחוד אם יש לה סיפור משפחתי, חשוב שתפנה לייעוץ ואבחון גנטי. התשובה עשויה להשפיע על אופן הטיפול שיוצע לה, והיא תוכל לשקול אפשרויות להפחתת הסיכון שלה.
לאישה שקרובת משפחה שלה מדרגה ראשונה חלתה בסרטן שד או שחלה, מומלץ לקבל מרופא המשפחה הפניה לייעוץ גנטי. במסגרת הייעוץ תתקבל החלטה אם על האישה לבצע בדיקה גנטית לשלילת או למציאת גורם סיכון תורשתי למחלה.
אישה שאובחנה כנשאית המוטציות בגנים 1/2BRCA , יכולה להפחית את הסיכון לחלות. ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל גם ביחס לטיפול תרופתי, המפחית את הסיכון לחלות. באגודה שאלון אינטראקטיבי בנושא לאבחון וייעוץ גנטי- במסגרת התוכנית הסיכוי שבסיכון.
המלצות האגודה למלחמה בסרטן להפחתת הסיכון לחלות בסרטן השד
• כשליש מכלל מקרי סרטן השד ניתנים למניעה באמצעות שמירה על אורח חיים בריא ופעיל.
• מחקרים מדעיים קבעו כי סגנון חיים בריא ופעיל מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן שד, וכן משפיעים על חזרת המחלה. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לכל הנשים בישראל לאמץ אורח חיים בריא במטרה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד: הימנעות מהשמנת יתר ושמירה על משקל גוף תקין; פעילות גופנית סדירה והגבלת שתיית אלכוהול או הימנעות מאלכוהול, במיוחד לנשים בסיכון גבוה.
• על מנת למנוע השמנה ולשמור על משקל גוף תקין – מצאי את האיזון המתאים לך בין הקלוריות שאת צורכת ובין פעילות גופנית שאת מבצעת – "מאזן האנרגיה".
• הימנעי מאימוץ דפוסי התנהגות העלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן, כגון עישון, חוסר פעילות גופנית, השמנת יתר וצריכת אלכוהול.
• הוכח מדעית כי הנקה מפחיתה את הסיכון של האם לחלות בסרטן שד – ולכן מומלץ להניק.
• בנוסף, למען בריאותך, כאשר את עורכת קניות בסופרמרקט או מזמינה מנה במסעדה, זכרי את גורמי הסיכון, והימנעי ממזון מעובד, מטוגן, מלוח, משומר ומעושן. השתדלי לבחור באפשרויות הבריאות יותר.
גברים וסרטן השד
במקרים נדירים גברים עלולים לחלות בסרטן השד (1% מסך החולות בסרטן השד). על פי הנתונים, במדינת ישראל מאובחנים מדי שנה כ-50 גברים חולים בסרטן השד. הגורם לסרטן השד בקרב גברים עדיין אינו ברור לגמרי, אך נראה כי ישנם גברים שהם בעלי סיכון גבוה מהממוצע לחלות במחלה. גורמי הסיכון העיקריים הם גיל מעל 60, והימצאות בני משפחה קרובים (גברים או נשים) שחלו או שחולים בסרטן השד. לגברים הנמצאים בסיכון גבוה רצוי לפנות לרופא המשפחה בקופת החולים לקבלת הפניה לייעוץ גנטי. לגברים בריאים בסיכון רגיל, נכון להיום אין המלצה לבדיקה מוקדמת.