שנה לקמפיין #metoo: עלייה של כ-230% במספר הפניות
״החברה הכירה בהטרדה שעברתי, אבל עדיין פוטרתי״ | ״שלחתי מייל מקצועי לקולגה לעבודה, הוא ענה לי שאשלח לו תמונה שלי בעירום״ | ״אחד השותפים בחברה הטריד אותי. הוא אמר שאם אספר לבעלי על השיחות, הוא יחסל אותי״… אלה כמה דוגמאות מתוך הפניות שהתקבלו בשנה החולפת בקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה שמפעילה שדולת הנשים בישראל מזה כשלושה עשורים.
דו״ח חדש של שדולת הנשים בישראל, המסכם שנה של פעילות בקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה מאז החל קמפיין #metoo, מראה עלייה של כ-230% במספר הפניות בנושאי הטרדות מיניות בקו הפתוח שמפעילה השדולה, בהשוואה לשנה הקודמת:
בעוד מספר הפניות בנוגע למקרי הטרדות מיניות בעבודה ב-12 החודשים שקדמו לקמפיין #מי_טו (אוקטובר 2016 – ספטמבר 2017), עמד על 31, ב-12 החודשים שחלפו מאז החל הקמפיין (אוקטובר 2017 – ספטמבר 2018), עלה מספר זה ל-102 – עליה של פי 3.3. יצוין כי סך כל הפניות שהגיעו לקו עלה בפחות מ-10% ב-12 החודשים שאחרי #מי_טו לעומת 12 החודשים לפני #מי_טו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הדו"ח כולל עדויות של נשים שפנו לקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה שמפעילה שדולת הנשים בישראל, סקירה של החוק בנוגע להטרדות מיניות במקום העבודה ושל האתגרים הקיימים בטיפול בתופעה, וכן המלצות מדיניות של שדולת הנשים בישראל.
"פגיעה מינית היא פגיעה בכבוד האדם של הנפגעות והנפגעים", מדגישה מנכ״לית שדולת הנשים בישראל, עו״ד מיכל גרא מרגליות. "כשנשים – 50% מהאוכלוסייה – מרגישות חוסר ביטחון בבית, ברחוב ובמקום העבודה, זאת הבעיה של כולנו. לפני שנה פרץ לחיינו #metoo, והזיז אותנו צעד גדול קדימה בתקשורת ובתודעה. אבל למרות הצונאמי שנוצר, לא נעשה שינוי מערכתי משמעותי בטיפול בפגיעות מיניות ככלל, ובמקום העבודה בפרט. בשנה האחרונה נשים למדו שיש מגוון כלים משפטיים לטפל בפגיעה ובהטרדה מינית בעבודה. לצד המסלול הפלילי, קיימת האפשרות לתבוע אזרחית על פגיעה או הטרדה מינית, וכן הליך בירור במסגרת מקום העבודה. אולם, בשלושת המסלולים האלה יש כשלים מערכתיים, שדורשים טיפול ותיקון."
"את השנה השנייה ל#מי_טו יש להקדיש לטיפול משמעותי במערכת – בחקיקה ובנהלים", קובעת עו״ד גרא מרגליות, "כדי שלא נצטרך להמשיך לראות את הסיפורים של ׳למה לא התלוננתי׳. הדו"ח החדש שהוצאנו בשדולת הנשים אמור לסייע למקומות העבודה להפוך למקומות בטוחים הרבה יותר. אנחנו תקווה שהמלצותיו יאומצו בהקדם".
שדולת הנשים בישראל מפעילה מזה כשלושה עשורים קו פתוח לזכויות נשים בעבודה, המציע סיוע משפטי וייעוץ משפטי ראשוני חינם במקרים של הפרת זכויות של נשים במקום עבודתן. בין סוגי הפרת הזכויות – הטרדות ופגיעות מיניות במקום העבודה.
הורדה / צפייה: METOO – שדולת הנשים בישראל
הדו״ח החדש כולל המלצות המדיניות שלה לטיפול ולמניעת הטרדות מיניות במקום העבודה:
• ביצוע מחקר ומעקב
• קביעת תו תקן ליישום החוק
• הסדרת מעמד האחראיות על החוק למניעת הטרדה מינית והכשרתן
• הרחבת חובת הדיווח על כלל המעסיקים
• קביעת גוף ממשלתי לאכיפת החוק
"חלפה שנה מאז קמפיין #metoo שבמהלכו נחשפו ממדי הפגיעות המיניות בנשים בחברה אבל מעט מאוד השתנה, כמו שהמחיש לנו קמפיין #לאהתלוננתי" מציינת עו״ד מרים זלקינד, מחברת הדו״ח ומקדמת המדיניות והחקיקה של שדולת הנשים בישראל. ״הסיפורים שמגיעים לקו שלנו והנתונים שהצגנו בדו״ח ממחישים באופן חד-משמעי שנשים ממשיכות להרגיש לא בטוחות בשוק התעסוקה ושהמערכות לא יודעות לתת להן מענה. המלצות המדיניות שלנו לגבי הטיפול בהטרדות המיניות בשוק התעסוקה הן חד משמעיות: לקבוע נהלי טיפול ברורים בהטרדות מיניות בתוך מקום העבודה, לערוך רפורמה מקיפה במעמד האחראית על יישום החוק ובהכשרתה, להרחיב את חובת הדיווח הקיימת היום לגבי המוסדות להשכלה גבוהה לכלל המשק ולהקים גוף ממשלתי מתכלל לאכיפת החוק שישמש גם כאלטרנטיבה לבירור פנימי במקום העבודה, במקרים בהם ברור שניגוד האינטרסים אינו מאפשר למעסיק/ה ולאחראית לערוך בירור הוגן״.