בריאותמבזקיםמומלצים

סרטן שד: המלצות בגורמי סיכון שניתן לשנות – חשוב שתדעי!

אוקטובר – חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן השד. במהלך החודש פורסמו מספר נתונים ע"י האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות:

• כיום חיות בישראל 22,481 נשים שאובחנו עם סרטן השד

• ישנה מגמת ירידה בתמותה מסרטן השד, של כ-2% בכל שנה וכ-25% ירידה מאז שנת 2005

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

• שיעור השימוש בממוגרפיה בישראל לגילוי מוקדם של סרטן השד גבוה מהממוצע בעולם

• 78% מהחולות החדשות הן מעל גיל 50

• שיעורי הריפוי וההישרדות מסרטן השד בישראל גבוהים בין מדינות ה -OECD

ד"ר אולגה רז ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות אוני' אריאל: "חשוב שתדעי מה הם גורמי סיכון הנתונים להשפעה כמו תזונה , צריכת אלכוהול ופעילות גופנית"

סרטן זו לא מחלה אחת אלא מכלול מחלות שונות, שההתייחסות אליהן שונה, הטיפול בהן שונה והפרוגנוזה (הערכת מהלך המחלה ותוצאותיה) שלהן שונה. התהליך של פגיעה ב-DNA, הגורם לחלוקה פרועה ולא מבוקרת של התאים, יכול להתחיל מסיבות שונות, לא תמיד ידועות וברורות, ולהימשך על פני שנים, כך שהתפרצות המחלה היא כבר שלב מאוחר יחסית בתהליך ארוך ולעתים בלתי מורגש.

בין הסיבות להתפתחות סרטן, לגנטיקה מקום מכובד, אבל גם לסביבה משקל כבד, ואפילו למצבים רגשיים שליליים, במיוחד בילדות.

בדומה לסוגי סרטן אחרים, גם סרטן שד אינה מחלה אחידה אלא יש לה סוגים שונים.

בין גורמי הסיכון:

• גיל: לפני הפסקת הווסת הסיכון עולה עם הגיל, ולאחר הפסקת הווסת הסיכון יורד

• תחילת ווסת בגיל צעיר יותר וסיום הווסת בגיל מבוגר יותר

• לידה: העדר לידה או לידה ראשונה בגיל מבוגר בגיל 30-35

• קרינה מייננת

אורח חיים זה גורם הנתון להשפעה ולבחירה שלנו:

1. תזונה – יש קשר בין הסיכון להתפתחות המחלה או למניעתה אך חשוב להבין שמזון זה או אחר לא גורם לסרטן אלא יכול להשפיע על התפתחותו.

2. משקל הגוף – השמנה לאחר הפסקת הווסת מגדילה סיכון עד לפי שניים, מה שלא נצפה באותה מידה בנשים לפני הפסקת הווסת. יש צורך במחקרים נוספים

3. יש מחקרים שקושרים צריכת אלכוהול לסרטן שד. דרושים מחקרים נוספים.

4. לעישון אין כנראה קשר לסרטן שד.

5. ישנה סברה שגורמי החיים הקשורים לרגשות קשות, במיוחד בילדות, לדוגמה נטישה, קשורים להעלאת הסיכון להתפתחות סרטן שד בגיל יותר מבוגר.

דוגמה מצוינת של השפעת הסביבה להתפתחות סרטן שד היא נשים יפניות שהיגרו להוואי ושכיחות סרטן השד בקרבן עלתה לרמה של תושבות הוואי תוך 1-2 דורות. שינוי זה מוסבר ע"י שינוי באורח החיים, כולל תזונה, המאפיין את אוכלוסייה המקומית ודומה יותר לסגנון אמריקאי.

תחילת התהליך הסרטני נמצא בדרך כלל בטווח זמן ארוך מגילוי המחלה.

הסיבות אינן ברורות, אם כי כיום מיחסים תפקיד חשוב למצב דלקתי ולירידה בתגובה החיסונית.

למרות שלתזונה תפקיד משני לתהליך ההתחלתי של סרטן שד, ישנן ראיות לגבי – הקשר בין תזונה וסרטן:

1. ריבוי בתזונה של ירקות ופירות, סיבים תזונתיים ושמן זית מהווה גורם מגן

2. פעילות גופנית מהווה גורם מגן בכל הגילאים, במיוחד מתחת לגיל 65

3. ירידה במשקל מורידה סיכון גם לפני וגם אחרי מנופאוזה (גיל המעבר)

4. השמנה נחשבת כגורם סיכון משמעותי, במיוחד אחרי הפסקת הווסת

5. שתיית אלכוהול קשורה לעלייה בסיכון

6. אכילת מזון העשיר בשומן מן החי (רווי) ושומן טראנס עדיין נחשב כגורם סיכון, אם כי ישנם מחקרים לא רבים שמראים העדר הקשר. אם ניקח בחשבון שמצב דלקתי עלול להיות סיבה להתפתחות סרטן שד, וידוע ששומן מן החי מחריף את המצב הדלקתי, חכם יהיה להימנע מאכילת יתר של המזונות עם תכולה גבוה של שומן רווי (בשר שמן מכל סוג, נקניקים, נקניקיות וכדומה)

7. צריכה מוגברת של סוכרים מגבירה את מצב הדלקת וגם מעלה במשקל – כדאי לצמצם משמעותית

8. צריכת סויה ומוצריה ושתיית קפה לא הראו עליה בסיכון.

באופן עקרוני, חשוב לאכול אוכל בריא, עם הרבה ירקות, שמן זית פחמימות מורכבות המכילות סיבים וגם לשמור על המשקל –אמצעים אלה יעזרו לנו להיות יותר בריאים, יפים ומרוצים.

Back to top button