חרם ה BDS פוגע בראש ובראשונה בפלסטינים
השר לנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן: "המפתח לשלום ולדו קיום באזור הוא קודם כל הפיתוח הכלכלי של החקלאות והתעשייה בבקעת הירדן, יהודה ושומרון". ראש מועצת בקעת הירדן דוד אליחיאני: "מודה למשרד לנושאים אסטרטגיים על המלחמה בחרם ועל הסיוע החיוני לחקלאי הבקעה"
תמר המג'הול מבקעת הירדן ונתונים סטטיסטיים על היקף העסקת פלשתינים באזורי התעשייה המשותפים ביהודה ושומרון מוכיחים כי חרם ה BDS פוגע בראש ובראשונה בפלשתינים. בביתן מיוחד שנפתח היום (ראשון) בכנס הפרו ישראלי הגדול ביותר שמתקיים באירופה, בהשתתפות 3,000 איש בפרנקפורט, הוצגו ביוזמת השר לנושאים אסטרטגיים , גלעד ארדן וראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחיאני, נתונים המוכיחים כי הדו קיום בין ישראלים ובין פלשתינים ההולך ומתבסס בשטח מיטיב הן עם הפלשתינים והן עם הישראלים.
על פי הנתונים, כיום מועסקים כ 25,000 פלסטינים ביו"ש באזורי תעשייה משותפים ובבקעת הירדן. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של הרש"פ, תושבים שעבדו בכלכלה הישראלית היוו ב-2014 כ-11.7% מכוח העבודה הערבי ביהודה ושומרון, וסך שכרם ב-2013 היה כ-12.3% מתוצר המשק של הרש"פ כולה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מכאן שניסיונות החרם כנגד המפעלים ביו"ש ובבקעה פוגעים למעשה ישירות בגורמי ההכנסה המשמעותיים לפלסטינים וגורמים לנזק כבד לכלכלה הפלסטינית.
לפי נתוני הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה, ב- 2015 שכרם של הפלסטינים העובדים בישראל היה גבוה במידה משמעותית משכרם של הפלשתינים בתחומי הרשות הפלשתינית ביהודה ושומרון. השכר היומי הממוצע של פלשתינים שעבדו אצל הישראלים היה 187.5 ש"ח, כפול משכר יומי ממוצע בגובה 90.9 ש"ח של פלשתינים בתחומי הרש"פ.
בהשוואה לעזה, שכר הפלשתינים שעבדו בהתנחלויות , בבקעה ובאזורי התעשייה המשותפים היה גבוה פי 3 העובדים ברצועת עזה -זכו לשכר יומי ממוצע של 63.9 ש"ח.
בבדיקת שכר השעה הממוצע על פי השכר היומי הממוצע והמספר הממוצע של שעות עבודה שבועיות (בהנחה ששבוע העבודה הוא בן 6 ימים), התברר כי שכר השעה הממוצע של פלסטינים בישראל עומד על 29.5 ש"ח לעומת 12.49 ש"ח בלבד ברש"פ ו-11.7 ש"ח ברצועת עזה. בקרב העובדים הפלסטינים בישראל, שכרם של העובדים בענף הבנייה ובענף התחבורה, האחסון והתקשורת הוא הגבוה ביותר (שכר יומי ממוצע של 220.9 ש"ח ו-209.8 ש"ח, בהתאמה).
ברש"פ, הענפים שבהם השכר היומי הממוצע הוא הגבוה ביותר הם: תחבורה, אחסון ותקשורת וכן שירותים וענפים אחרים (114.1 ש"ח ו-106.9 ש"ח, בהתאמה) ואילו ברצועת עזה הענפים המתגמלים ביותר הם שירותים וענפים אחרים (82.7 ₪) ובנייה (33.5 ₪).
פגיעת ה-BDS בחקלאות הבקעה
חרם ה BDS על ייצוא הענבים מבקעת הירדן חיסל כמעט כליל את ייצוא הענבים מבקעת הירדן לאירופה. בשנת 2007 עמד ייצוא הענבים מהבקעה לאירופה על 4018 טון. בשנת 2018 הוא עומד על 715 טון בלבד. ירידה של 80%. על פי הנתונים שהציג ראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחיאני, נגרם נזק משמעותי לחלק מענפי הגידול החקלאי בבקעה שמספק פרנסה לאלפי משפחות יהודיות ופלשתיניות באזור.
גם ייצוא הפלפלים מהבקעה ספג מהלומה לא פשוטה בעקבות הכניעה לחרם כתוצאה מפעילות ה-BDS באירופה. אנשי הבקעה מעריכים את הנזק הנגרם ליצואני הפלפלים מהבקעה בכ- 100 מלש"ח. החקלאים מהבקעה נאלצו להסיט את ייצוא הפלפל ממערב אירופה לרוסיה ומזרח אירופה. מחירי הפלפל במזרח אירופה נמוכים ב כ 30% -50% ממחירו במערב אירופה. המשמעות היא ירידה דרמטית בהכנסות חקלאי הבקעה ובתי האב היהודים והפלשתינים הנסמכים על גידול הפלפלים.
הפגיעה המשמעותית של חרם ה- BDS בייצוא החקלאי מהבקעה נובעת מכמה סיבות. רשתות השיווק הפרטיות באירופה לא רוכשות תוצרת חקלאית באופן מוחלט. בנוסף, חלה חובת סימון פרטנית על תוצרת חקלאית – אזור מעבר לקו הירוק, מקום גידול מדויק. האיחוד האירופי גם הוציא תקנה שאינה מתירה לשירותי הגנת הצומח והביקורת להנפיק תעודות IC Inspection Certificate) .
כתוצאה מהנזקים לחקלאות בבקעה יזם המשרד לנושאים אסטרטגיים בראשות השר גלעד ארדן, האמון על המאבק ב-BDS, פרויקט משותף עם מועצת בקעת הירדן שמטרתו לסייע לחקלאי האזור ולחשוף את התוצרת המוחרמת בעולם במטרה להילחם ביוזמות סימון המוצרים מחד, ולפתח שווקים חדשים מאידך. במסגרת הפרויקט ביתנים של תוצרת הבקעה מוצגים בכנסים ברחבי העולם ובהם חשיפה לתוצרת האזור, והדגשת הדו קיום וחשיבותה של הכלכלה המשותפת.
השר לנושאים אסטרטגיים והסברה, גלעד ארדן, אמר כי הוא גאה להציג באירופה את התוצרת החקלאית ואת פירות התעשייה של בקעת הירדן וכי המפתח לשלום באזור הוא הפיתוח הכלכלי של בקעת הירדן, יהודה ושומרון: "באזור הזה חיים ועובדים יחד יהודים ופלשתינים כאחד, ולכן טוב תעשה אירופה אם תבין שהמפתח לשלום, ליציבות ולשכנות טובה בין העמים מתחילה באמצעות פיתוח כלכלי דווקא של אזורי תעשייה משותפים. דווקא אירופה, שעל אדמתה התרחשה הטרגדיה הגדולה ביותר של העם היהודי, שהחלה אף היא בסימון חנויות של יהודים, צריכה להיות זהירה יותר ולא להכנע לאנטישמיות של ה-BDS".
ראש מועצת בקעת הירדן דוד אליחיאני: "בשם חקלאי הבקעה אני מודה לשר ארדן ולמשרד לנושאים אסטרטגיים על הסיוע החיוני לחקלאי הבקעה. חשיפת התוצרת שלנו בעולם, והעמדה החד משמעית של ממשלת ישראל להילחם בחרם על מוצרים בבקעה, ביהודה ושומרון מסייעים לנו לעמוד בגל האנטישמי הזה".
השר לנושאים אסטרטגיים והסברה גלעד ארדן אמר כי הכניעה של מדינות באירופה לארגוני ה-BDS, להחרים מוצרים מבקעת הירדן, יהודה ושומרון מהווה אפליה וכניעה ללחצים אנטישמיים: לא נשלים עם האפליה של אירופה כנגד תושבי יהודה ושומרון ונלחם באפליה זו בכל האמצעים שברשותינו בין אם מדובר בחרם אירופי או בחרם של חברה אמריקאית כמו AirBNB".
מאות הצעירים שהשתתפו במסיבת התמיכה במדינת ישראל נהנו מיין פסגות, לצד מוסיקה ישראלית והופעתה של הלהקה "קפה שחור חזק" .