חדשות הארץמבזקיםפוליטי / מדיני

הממונה על רשות ההגבלים מודה: אין מספיק תחרות בין הבנקים

הממונה על רשות ההגבלים הלפרין התייצבה היום בפני הוועדה והשיבה לשורה של שאלות שהפנו אליה היו"ר כבל וחברי הכנסת יואב קיש, דב חנין, רוברט אילטוב ועיסאווי פריג' באשר לתחרות, אוליגופול של הבנקים הגדולים ולסוגיית הכרזת מונופול, ההרתעה שבהפעלת מחלקת חקירות – וקראו לממונה להכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז

ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום (ראשון) לישיבה לבחינת התנהלות רשות ההגבלים העסקיים, בהשתתפות הממונה על הרשות עו"ד מיכל הלפרין. היו"ר כבל וחברי הכנסת יואב קיש, דב חנין, רוברט אילטוב ועיסאווי פריג' הפנו לממונה הלפרין שורה של שאלות באשר לצעדים להגברת התחרותיות בבנקים ועל הפגיעה בעסקים הקטנים והבינוניים כתוצאה ישירה של כשלי המבנה הריכוזי של הבנקים וכשלי התחרות בניהם, הכרזה על קבוצות ריכוז ומתן הוראות להגברת תחרות, טיפול במונופולים ובאוליגופולים, הגברת הרתעה באמצעות הפעלת מחלקת חקירות ועוד.

היו"ר כבל פתח את הישיבה ואמר כי "הדיון היום מתמקד דווקא בלווים שאינם גדולים – בעסקים הקטנים והבינוניים במשק הישראלי, שהיו יכולים רק לחלום על תנאי האשראי שמהם נהנו רבים מהלווים הגדולים במשק. התלות של עסקים קטנים במערכת הבנקאית מחד גיסא, והמבנה הריכוזי של המערכת הבנקאית, בדגש על בנק לאומי ובנק הפועלים, מאידך גיסא, יוצר חשש כבד כי עסקים קטנים ובינוניים סובלים מתנאים מפלים ובלתי תחרותיים בגיוס אשראי, וזאת ביחס ללווים הגדולים אשר מקבלים תנאים מועדפים", אמר.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

הממונה, עו"ד הלפרין, פתחה ואמרה כי "כולנו מבינים שבנקים הם סוג של חמצן למשק הכלכלי שלנו. מערכת בריאה תקינה ובעיקר תחרותית מבטיחה צמיחה כלכלית יציבות כלכלית עוגן כלכלי וגם שוויון חברתי. אני מקווה שהמסקנות שתגיע אליהן הוועדה יסייעו לנו להגביר את התחרותיות במשק ותביא למערכת טובה יותר ובריאה יותר. רשות ההגבלים סבורה שאין די תחרות במערכת הכלכלית והפיננסית. אנחנו עושים צעד אחר צעד להגביר תחרות, כל הממונים שמו את התחרות בבנקים בראש סדר היום. השוק של הבנקאות הוא הסמל לשוק עם חסמים רבים מאוד. זה כמעט בלתי אפשרי ובוודאי מאוד קשה להשיג רישיון להקים בנק" היו"ר כבל העיר: "אי אפשר". הלפרין הוסיפה: "השוק סובל גם מחסמי מעבר מאוד גדולים ללקוחות קשה לעבור מבנק לבנק. אלה חסמים שיוצרים פוטנציאל לבעייתיות ולסטגנציה וכשלים תחרותיים". בשנים האחרונות חל שיפור תחרותי משמעותי באשראי לעסקים גדולים. נפתחו בפניהם אפשרויות שלא פתוחות בפני משקי הבית ועסקים קטנים, שגם להם מגיע יותר תחרות והרשות משקיעה בקידום תחרות באשראי למשקי בית ועסקים קטנים".

הממונה על רשות ההגבלים, עו"ד מיכל הלפרין. צילום: דוברות הכנסת, יצחק הררי

ח"כ יואב קיש ניסה להבין מדוע הבנקים לא הוכרזו קבוצת ריכוז עד היום, וציין כי הבנקים פועלים ולאומי מחזיקים יחד 60% מנתח השוק ולא לחינם קוראים להם דואופול. הלפרין השיבה כי היא מסכימה שלבנקים יש סממנים של קבוצת ריכוז, אך הם לא הוכרזו משום שההכרזה מלווה בהוראות. היא הוסיפה כי "כל עוד אפשר ללכת יד ביד עם הרגולטור (בנק ישראל והמפקח על הבנקים) זה עדיף על הכרזת קבוצת ריכוז שזה צעד חד צדדי". ח"כ קיש הגיב: ראינו שהמפקחת על הבנקים היא רגולטור שבוי שמטרתו יציבות ולא תחרות, אתם עושים טעות. אתם חייבים להכריז על הבנקים בהקדם קבוצת ריכוז". הלפרין השיבה: "כל עוד ניתן לקדם רפורמות שמקדמות את המערכת, גם אם זה קצת יותר לאט, בעניינו זה יותר מדוד ועדיף". היו"ר כבל אמר: "הסיכוי שהמשיח יגיע לפני שתקבלו שיתוף פעולה מהמפקח הוא יותר גדול". הלפרין התייחסה לכך ואמרה: "כשנרגיש שמיצינו את האפשרויות האחרות נשקול מחדש". היו"ר כבל אמר: "על הפעולה שלכם הייתי אומר מאמר אלוהים לכוזרי בחלום 'כוונתך רצויות אך מעשיך אינם רצויים. עד שהם יתנו לך את התשובות הסולידריות הרגולטורית הופכת להיות נזק".

ח"כ דב חנין ציין כי ניתן היה להכריז על בנק כמונופול גם אם נתח השוק שלו הוא מתחת ל-50 אחוז אך יש לו השפעה מערכת בשוק מסוים, ושאל האם הרשות בחנה את העניין. הלפרין השיבה כי אין לרשות דוח שמדבר על השפעת בנק הפועלים או לאומי על עסקים קטנים או בינוניים או על משקי הבית. "הנימוקים להתנגדות למיזוג מזרחי אגוד פורסים את טענתנו בענף. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שיש להם השפעה מכרעת".

ח"כ רוברט אילטוב המשיך ושאל האם הרשות בדקה את שוק האשראי לעסקים קטנים ובינוניים והלפרין השיבה כי לא בוצע מחקר בנושא, אך היא לא פוסלת את זה. ח"כ אילטוב שאל האם התנאים תחרותיים והלפרין הודתה כי "אין מספיק תחרות בין הבנקים על מתן אשראי למשקי הבית וזה משפיע על התנאים שמקבל העסק הקטן ומשק הבית. אין מחלוקת בני לבין חברי הוועדה שאין מספיק תחרות באשראי קמעונאי וזה מנוצל על ידי הבנקים לתת אשראי יקר יותר למשקי הבית ולעסקים קטנים". היו"ר כבל העיר: "אם מתקיימת תחרות היא על הגדולים ולא על כיסנו. התחרות של הבנקים זה מעשה של מצוות אנשים מלומדה, היא לא גורמת למישהו לשקול מעבר. ההבדלים כ"כ מינוריים. בשורה התחתונה אין באמת תחרות".

ח"כ חנין אמר כי למעשה הבנקים מנצלים לרעה את המעמד שלהם, והלפרין אמרה כי היא לא מסכימה עם האמירה: "אין ויכוח שהתופעה של מונופול וקבוצת ריכוז היא לא רצויה וצריך למנוע אותה. על זה אנחנו משתדלים לשקוד, אני מבינה שלא לשביעות רצונכם המלאה, אבל בין זה לבין להגיד לגורם במערכת הפיננסית שהפר את חוק ההגבלים העסקיים יש מרחק". ח"כ אילטוב התייחס גם למונופולים אזוריים, וציין כי בחברה הערבית שולטים שני בנקים כמעט לגמרי. הלפרין השיבה כי היא מודעת לזה שהסקטור הערבי נהנה מעוד פחות תחרות מהשאר אך לא נבדק האם יש מונופול אזורי והיא לוקחת על עצמה להידרש לנושא הזה.

היו"ר כבל התייחס לאישור שניתן לבנקים להפעיל את איגוד הבנקים ועל הוועדה המייעצת למפקחת על הבנקים, המורכבת ממנכ"לי הבנקים עצמם ושאל: "לוקחים את כל החתולים, שמים להם קערה ענקים באמצע והם מתכנסים מסביבה. האם נראה לך שלמרות כל הכשלים שתיארנו כולם ישבו סביב אותו שולחן לטקס עצה". הלפרין השיבה: "אני מאוד מקווה שאיגוד הבנקים לא מנצל את הפלטפורמה לטקס עצה בתחומים שהם צריכים להתחרות זה בזה. יש נהלים לתיעוד ונציגות ששומרת עליהם". היו"ר כבל שאל: "את אמרת שאת מקווה, האם בדקתם", והלפרין השיבה: "אם היינו מקבלים תלונה או אינדיקציה עצמאית לבעיה לא הייתי מהססת לנקוט את כל האמצעים שברשותי". עוד שאל היו"ר כבל: "לגבי הוועדה המייעצת לפיקוח על הבנקים, הגיוני שאנשים שהפיקוח מפקח עליהם מייעצים למפקחת על החריגות שלהם מהנהלים של המפקחת" וח"כ חנין הוסיף: "באיזה עוד תחום מכנסים ככה את החתולים לחשוב איך שומרים על השמנת". הלפרין השיבה: "אני יודעת על זה מעט מאוד וסומכת על הפיקוח על הבנקים שהם יודעים מה הם עושים".

צילום: דוברות הכנסת, יצחק הררי

ח"כ עיסאווי פריג' שאל את הממונה על מחלקת החקירות של הרשות, והלפרין השיבה כי זו מעין יחידה משטרתית שמונה כ-30-32 איש בעלי סמכויות חקירה. "החוקרים מומחים בתחומי הרשות. אלה חקירות מורכבות וזה דורש הבנה מה זה קרטל לא תקין מה זה שיתוף פעולה לגיטימי ועוד. יש להם ידע ייחודי", אמרה. ח"כ פריג' שאל האם האכיפה מביאה הרתעה והלפרין השיבה: "אין ספק". ח"כ פריג' התייחס לכך ואמר: "זה לא מסתדר עם בנק ישראל שלא מקיים חקירות כי זה לא מביא להרתעה". הלפרין הגיבה על כך באמרה: "אני מניחה שבנק ישראל סבור שיש לו דרכים אחרות לייצר הרתעה".

היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי היה בו משב רוח רענן אחד לפחות, שכן לא נשמעה בו המילה סודיות. לדבריו, "העובדה שלא קם בנק משמעותי בישראל הוא אולי מבטא יותר מכל דבר אחר את הכשל הגדול. למרות מאמצי הכנסת ומשרד האוצר אני לא רואה בנק חדש. זאת מערכת סגורה, החתולים מתחממים זה לאורו של זה יחד. כל דיון אנחנו מזהים מושג מסוים, שגברתי לא תסכים אתו, אבל האוזן שלי זיהתה 'סולידריות רגולטורית'. אני בטוח שאם הממונה והמערכת היו משנסים מותניים הרבה דברים בבנקאות היו נראים אחרת. כנראה העובדה שאתם עדיין ממתינים שהפיקוח על הבנקים ובנק ישראל ייתן תשובות בשת"פ, בשורה התחתונה אין בזה כלום. לא ראיתי פעולה שאמות הסיפין רעדו מהשת"פ. זה שהממונה שבה ואמרה שאין תחרות בבנקים זה מחייב אתכם אף יותר. אם בלי לחקור ורק מהאינסטינקטים הממונה מגיעה למסקנות שיש כשלים גדולים דמי בנפשך מה תגלי אחרי שתעשי את המחקר".

עוד הוסיף היו"ר כבל כי "בכל הקשור למערכת הבנקאית בישראל – אני יכול לומר שמודאג מאד מהתנהלות הרשות להגבלים עסקיים. נראה שגם לכם כלים, יותר מכל אחד אחר, לטיפול במערכת הבנקאית, והסלידריות פוגעת בנחישות. לא ייתכן שלווים גדולים מקבלים תנאים מועדפים למשך שנים, שללווים גדולים אפשרויות מרובות לגיוסי אשראי, הן מהבנקים והן מהמוסדיים בה ראינו שהארביטראג' הרגולטורי חוגג, ואילו העסקים הקטנים תלויים באשראי ממערכת בנקאית אשר סובלת מריכוזי שוק אדירים והיעדר תחרות. מצב זה פשוט לא ייתכן. אני מצפה, ואני בטוח שחברי בוועדה מצטרפים אלי, שהרשות להגבלים עסקיים תפעל בנחישות, ויש לה את היכולות לפעול בנחישות, בעניין התחרות במערכת הבנקאית. אנו מצפים שתפעלו בנחישות בעניין התחרות בשוק האשראי לעסקים קטנים ובינוניים אשר תלויים במערכת הבנקאית לקבלת אשראי. החשיבות של הדבר גוברת על רקע מה שראינו עד כה בכול הנוגע לטיפול של הפיקוח על הבנקים והשבי הרגולטורי. עם השקת רפורמת הבנקאות עליה דיברנו, נחישות זו נחוצה היום יותר מתמיד".

Back to top button