מהפכת המיחזור בנגב: הסכם אזורי חסר תקדים לטיפול בפסולת
אשכול נגב מערבי המהווה שותפות של עשר רשויות בנגב המערבי חתם על הסכם קליטה וטיפול פסולת עם פארק המיחזור והחינוך הסביבתי דודאים. בשנה הקרובה עתיד לקום מפעל המיון והמיחזור הגדול בנגב בפארק דודאים, שישרת את כלל הרשויות החתומות על ההסכם ויגדיל את אחוזי המיחזור ובכך גם יפחית את כמויות הפסולת המיועדת להטמנה. פארק דודאים יקלוט מעל מאה ועשרה אלף טון פסולת בשנה מכלל הרשויות באשכול.
ההסכם כולל קליטת פסולת מעשר הרשויות הנכללות באשכול למשך חמש השנים הקרובות במחירים קבועים ושווים לכולן. פארק דודאים עתיד לקלוט מהאשכול 86,000 טון פסולת מעורבת ו-24,800 טון פסולת גושית.
בשנה הקרובה, אחרי עשרות שנים של הטמנה, יוקם מפעל בפארק המחזור והחינוך הסביבתי דודאים שבנגב, בשטחה של המועצה האזורית בני שמעון. המפעל שיפעל בטכנולוגיה בינלאומית חדישה עתיד לקלוט 1,200 טון פסולת ביום, למינה ולשלוח למחזור אלפי טונות . מהלך זה יצמצם משמעותית את אחוזי ההטמנה באזור ויגדיל באופן משמעותי את אחוזי המיחזור ובכך לתרום לאזור כולו לשמירה על איכות הסביבה..
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
אשכול רשויות נגב מערבי נוסד בשנת 2015 כחלק ממיזם חדשני, ביוזמה ותמיכה של משרד הפנים והאוצר והתאגד במתכונתו הנוכחית בשנת 2016. האשכול מקדם תפיסה אזורית ושיתופי פעולה אסטרטגיים המבטאים יתרון לגודל, מייצרים התייעלות כלכלית ומאפשרים פיתוח שירותים קיימים וחדשים. מעבר ליתרונות הכלכליים והתפעוליים, האשכול הוא גם כלי חברתי שפעולה במסגרתו מאפשרת את חיזוק הקשר בין הרשויות והתושבים ויכולתם לפעול יחד לקידום טוב משותף. כחלק מיעדיו של האשכול ובתמיכה משמעותית של המשרד להגנת הסביבה, נמצא נושא איכות הסביבה וטיפול בפסולת כאחד מהתחומים המובילים באשכול.
כאמור, באשכול חברות 10 רשויות: אופקים, מ.א. אשכול, מ.א. בני שמעון, מ.א. מרחבים, מ.א. שדות נגב, מ.א. שער הנגב, נתיבות, רהט, מ.מ לקיה ושדרות. מס' התושבים בכלל הישובים הנכללים באשכול הינו למעלה מ- 220,000 והשטח הגיאוגרפי שלו נפרס על כ- 2 מיליון דונם.
ניר בר דוד, מנכ"ל פארק המיחזור והחינוך הסביבתי דודאים: "אני שמח על תחילת שיתוף פעולה עם אשכול נגב מערבי והרשויות הנכללות בו, אשר חלקן מפנות את הפסולת שלהן אלינו כבר היום. מדובר על מהלך שייעל את הטיפול בפסולת בכל האזור ויאפשר ראייה מרחבית על מצב איכות המיחזור. בשנה הקרובה יקום מפעל המיחזור הגדול הראשון בדרום שיאפשר הגדלה משמעותית של אחוזי מחזור פסולת בכל הרשויות שמפנות את הפסולת לפארק דודאים. מדובר על פרויקט בסדר גודל חסר תקדים באזור, שיהווה תרומה משמעותית למאבק למען איכות הסביבה ברמה העולמית ובפרט בישראל ובדרום. הנחת היסוד צריכה להיות שכל אזור בארץ מחויב לטפל בפסולת שלו ולא לשנע כמויות אשפה ממחוז אחד לאחר. לאחר שנים רבות של תכנון, גיוס כספים ופעולות מאומצות מול הממשלה והגורמים המקצועיים, הצלחנו להביא בשורה אמיתית לנגב וליישובי הדרום.
אורי פינטו, מנכ"ל אשכול נגב מערבי: "האשכול גאה להוביל תהליך משמעותי לייעול תהליכי הניהול והטיפול בפסולת וקידום המחזור, בשותפות עם כל הרשויות ובליווי מקצועי צמוד של נציגי המשרד להגנת הסביבה במחוז ובמטה הארצי. אני מברך על ההסכם המהווה נדבך חשוב בפעילותו של האשכול לניצול יתרון הגודל, שיפור איכות החיים וצימצום פערים.. בהמשך למהלך זה אנו עתידות הרשויות לשתף פעולה בתהליכי האיסוף והטיפול בזרמי פסולת נוספים, כמו גם הגדלת אחוזי המחיזור שלהן. כל זאת מתאפשר נוכח תמיכת המשרד להגנת הסביבה העומדת בשלב זה על 50 מיליון ₪. ההתקשרות עם דודאים היא אחד הצעדים הראשונים בתהליך וויוצרת חיסכון בעלויות עבור הרשויות בהיקף של מאות אלפי שקלים, עד הקמת מפעל המחזור.ללא ספק, גם לאחר העלייה הצפויה במחיר נוכח פעילותו של מפעל המיון רשויות האשכול ישלמו מחיר נמוך ממחירי השוק. אני מודה לכל השותפים לתהליך חשוב זה שאנו בראשית דרכו.
ניר זמיר, ראש המועצה האזורית בני שמעון: "אני מברך על ההסכם שהוא צעד חסר תקדים לעבר עתיד ירוק יותר בנגב. איחוד הרשויות במסגרת אשכול נגב מערבי הוא כוח אמיתי, עבורנו הרשויות, לפעול יחד על מנת להוזיל שירותים רבים ולקדם מהלכים משותפים במרחב ובכך להעניק שירותים טובים יותר לתושבינו. . מפעל המיחזור בפארק דודאים הוא בשורה אמיתית לתושבי הנגב ולמדינת ישראל אשר חייבת לעלות שלב בכל הנוגע לטיפול בפסולת ואיכות הסביבה. מועצת בני שמעון החליטה להשקיע מאמצים וכסף רב בשינוי המביא עמו עתיד בתחום איכות הסביבה ואיכות החיים. ותהיה בין אלו המובילים את הנושא בשנים הקרובות ואשכול נגב מערבי מצטרף היום למהפכה"
מפעל המיחזור שנמצא בבנייה בימים אלה בפארק המיחזור והחינוך הסביבתי דודאים:
מפעל המחזור שיתפרס על 6 וחצי דונם, יהיה עתיר טכנולוגיה ואמצעים, יבצע הפרדה ברמה גבוהה של סוגי פסולת וימיין אותה למתקנים שונים מתאימים לטובת שימוש חוזר ומחזור. המפעל עתיד להוריד בצורה דרסטית את הצורך בהטמנה, יצמצם משמעותית את הפגיעה בסביבה ויבצע מחזור מקסימלי של האשפה בכל יישובי הדרום.
45% מהמימון של המפעל הוא מהמשרד להגנת הסביבה ו55% הנוספים הם השקעה של המועצה האזורית בני שמעון. פארק המחזור והחינוך הסביבתי דודאים הוא אתר אזורי המטפל בפסולת האזור בלבד, כך הוא תורם לצמצום תנועה בכבישים, צמצום שטחי הטמנה, חיסכון בדלק ומזעור של זיהום אוויר – כל אלו פעולות הנגרמות ממשאיות המובילות פסולת מאזור לאזור ברחבי הארץ- שינוי שמקווים להוביל בדודאים ברמה הלאומית.
במפעל תתקבל כלל הפסולת הביתית המעורבת של יישובי הדרום והנגב, ממנה יאספו החומרים האורגנים, תבוצע הפרדה של כל החומרים הניתנים למחזור כמו: קרטון, פלסטיק, ברזל, נייר, זכוכית, אלומיניום ועוד. כחמישים אחוז מהחומר האורגני ימשיך בתהליך פירוק וקומפוסציה עד שיהפוך למתאים לשימוש בחקלאות, בעיקר לענף המטעים. מדובר על אחוזים גדולים של חומר שיוכלו לשמש לקומפוסט לשדות החקלאיים ויצירת סגירת מעגל מהפקת האשפה ועד תרומתו חזרה לחקלאות בדרום. המפעל יבנה כמבנה סגור, מקורה, מסונן ומאוורר – המשאיות הרבות שעתידות לפרוק בו את האשפה יעשו זאת בתוך המבנה הסגור ובכך יימנעו הפצת ריחות באזור.