בריאותמבזקים

ריכוזים חריגים של מתכות כבדות בתכשיטים המיועדים לילדים

במסגרת מחקר שערך משרד הבריאות, בשיתוף חוקרים ממכון התקנים ומאוניברסיטת חיפה, ובמימון הקרן לבריאות וסביבה, נבדקו מתכות כבדות בתכשיטי ילדים.

מדובר במחקר המשך למחקר קודם שבוצע בשנת 2016, בו התגלתה תכולה גבוהה מאוד של המתכות הרעילות עופרת וקדמיום בתכשיטי ילדים. לאחר פרסום תוצאות המחקר, נציגי משרד הבריאות ונציגי מכון התקנים פעלו להכין תקן ישראלי לתכשיטי ילדים (ת"י 6558). התקן הוכרז על ידי שר הכלכלה והתעשייה כתקן רשמי במאי 2018 ונכנס לתוקף בספטמבר 2018. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק האם לאחר פרסום תקן רשמי לתכשיטי ילדים עדיין נמצאים בשוק מוצרים חריגים. הבדיקות נערכו במעבדה של מכון התקנים הישראלי.

תוצאות הבדיקה של 35 תכשיטים שנרכשו בחנויות מעידות על כך שעדיין נמצאים בשוק תכשיטי ילדים עם תכולה גבוהה מאוד של המתכות הרעילות עופרת וקדמיום. במקרים מסוימים נמצאו ריכוזים הגבוהים עד פי 40 מהמותר לפי התקן עבור עופרת.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

על פי תוצאות הסקר נמצא כי ב 17% מהפריטים שנבדקו נמצאה חריגה בתכולת העופרת ובכ 23% מהפריטים נמצא ריכוז גבוה של קדמיום. על אף המדגם הקטן מתקבל הרושם כי חלה ירידה באחוז המוצרים החריגים לעומת הסקר הקודם, עם זאת הנתונים מלמדים כי בשווקים בישראל עדיין נמכרים תכשיטי ילדים אשר עלולים להוות סכנה לילדים.

מעבר לפריטים אשר נבדקו בסקר זה, אין למשרד הבריאות נתונים נוספים לגבי ריכוזי המתכות בסוגי תכשיטים אחרים המיועדים לילדים והמשווקים בכל החנויות. משרד הבריאות העביר את ממצאי הסקר לידי משרד הכלכלה והתעשייה שישמשו לעזר בפיקוח ובאכיפה של התקן.

עמדת משרד הבריאות היא שיש סיכון חמור לציבור מתכשיטים עם ריכוזים חריגים של מתכות כבדות. ילדים, ובמיוחד ילדים קטנים, נוטים להכניס חפצים לפה ואף למצוץ חלקי תכשיטים. לפיכך, נוכחות של מתכות כבדות במוצר ייעודי לילדים עלולה לחשוף את קבוצת האוכלוסייה הרגישה הזו לסיכון בריאותי משמעותי.

חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון של השפעות בריאותיות, כולל בעיות התנהגות ובעיות למידה. עופרת פוגעת במערכת העצבים ובהתפתחות הקוגניטיבית. בספרות הרפואית יש דיווחים על מקרים של תחלואה, ואף של תמותה (מקרה ב 2006 בארצות הברית), בקרב ילדים עקב בליעה של חלקי תכשיטים עם תכולת עופרת גבוהה.

חשיפה לקדמיום עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד הכליות ולפגיעה בעצמות. מחקרים מעידים על פגיעה של קדמיום בהתפתחות קוגניטיבית של ילדים.

יש להדגיש כי ענידה בלבד של תכשיטים המכילים ריכוזים חריגים של מתכות כגון עופרת אינה מסכנת את הילד/ה, אך הכנסה של תכשיטים אלו לפה עלולה לסכן את הילד/ה.

• אם יש בידכם פריט בו נמצאה חריגה יש להשליך את הפריט לפח ולא לאפשר לילדיכם לענוד או לשחק אתו.

• יש לוודא שאין לילדים קטנים גישה לתכשיטים, ובמיוחד לתכשיטים המתפרקים בקלות.

• מכיוון שעיקר החשיפה למתכות כבדות בתכשיטי ילדים היא בעקבות הכנסה של פריטים או חלקי פריטים לפה, יש לוודא שילדים לא מכניסים תכשיטים לפה עקב סכנת חנק ו/ או חשיפה למתכות כבדות.

המלצות רפואיות:

• אם הילד/ה ענד את התכשיט, ללא ליקוק או בליעה: אין צורך במעקב רופא או בבדיקות.

• אם הילד/ה ליקק את התכשיט באופן אקראי/חד פעמי: אין צורך בפעולה כלשהי, אך אם מודאגים אפשר לפנות לרופא המטפל.

• אם הילד/ה נטה להכניס את התכשיט לפה ללא בליעתו: לפנות לרופא המטפל, אשר יחליט לפי שיקול דעתו האם יש צורך בבדיקת ריכוז עופרת בדם.

• אם הילד/ה בלע את התכשיט או חלק ממנו: לא לגרום להקאה, לפנות לרופא המטפל בהקדם האפשרי או לגורם רפואי אחר על מנת לשקול ביצוע צילום בטן ובדיקת ריכוז עופרת בדם.

Back to top button