בריאותמבזקים

"קנאביס רפואי יעיל בהקלה על הסימפטומים בקרב הלוקים באוטיזם"

חוקרים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה ומאוניברסיטת בן-גוריון מדווחים במחקר חדש על חולי אוטיזם בני 18 ומטה, כי קנאביס רפואי הוא אפשרות טובה, בטוחה ויעילה בהקלה על הסימפטומים של הלוקים באוטיזם וביניהם: התקפים, טיקים, דיכאון, חוסר שקט והתקפי זעם.

"בסך הכול, יותר מ-80% מההורים דיווחו על שיפור משמעותי או מתון בקרב ילדיהם", אומרת ליהי בר-לב שליידר, דוקטורנטית במרכז למחקרים קליניים בסורוקה, ממכון המחקר הקליני בקנאביס ומהפקולטה לבריאות באוניברסיטת בן-גוריון. המחקר התפרסם בכתב העת Nature Scientific Reports.

אוטיזם היא הפרעה על הספקטרום האוטיסטי המאופיינת בהפרעה התפתחותית נרחבת ומתבטאת בממדים רבים הקשורים בהתפתחות האדם. כיום מקובל להתייחס להפרעה זו כטווח רחב של הפרעות התפתחותיות מתפשטות (PDD) שבהן ביטויים שונים של סימפטומים. במחקר, אבחנת אוטיזם נקבעה לפי המדדים המקובלים לישראל.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
אילוסטרציה. צילום: pixabay

ד"ר גל מאירי, מנהל היחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך בסורוקה ומהמרכז לאוטיזם בנגב: "ניתחנו את הנתונים שנאספו באופן פרוספקטיבי כחלק מתוכנית הטיפול של 188 מטופלים עם אוטיזם שטופלו בקנאביס רפואי בין 2015 ל-2017. הטיפול ברוב החולים מתבסס על שמן קנאביס המכיל 30% CBD ו-1.5% THC (החומר הפסיכואקטיבי) התסמינים, ההערכה הכללית ותופעות הלוואי במהלך שישה חודשים נבחנו באמצעות שאלונים מובנים".

בסך הכול, לאחר חצי שנה של טיפול, 30% מהחולים דיווחו על שיפור משמעותי, 53.7% דיווחו על שיפור מתון ורק כ-15% דיווחו על שינוי קל או לא דיווחו על שינוי כלל.
איכות החיים, מצב הרוח והיכולת לבצע פעילות שגרתיות נבדקו לפני ואחרי מתן הטיפול. איכות חיים טובה דווחה על-ידי 31.3% מהחולים לפני תחילת הטיפול, בעוד שבמשך חצי שנה בלבד כמות זו הוכפלה ויותר ל-66.8%. מצב רוח חיובי דווח על-ידי ההורים לפני הטיפול ועמד על 42%, בעוד שלאחריו נסק ל-63.5%.

היכולת להתלבש ולהתקלח באופן עצמאי השתפרה משמעותית על-ידי הטיפול, מ-26.4% שלא דיווחו על קשיים בפעילות זו לפני הטיפול, אחוז זה קפץ ל-42.9%. תרופות המבוססות על שמן קנאביס שיפרו גם את השינה והגבירו ריכוז – בתחילת המחקר הנתונים עמדו על כ-3.3% ו-0% בהתאמה ולאחריו על כ-24.7% ו-14%.

"על אף שהמחקר מציע כי טיפול בקנאביס בטוח ויכול לשפר את הסימפטומים אצל המאובחנים באוטיזם, כמו גם את איכות החיים, אנו סבורים כי מחקרים כפולים עם פלצבו הם חיוניים להבנה טובה יותר של השפעת הקנאביס על חולי ASD", כך לפי פרופ' ויקטור נובק, מנהל המרכז למחקרים קליניים בסורוקה.

חוקרים נוספים שהשתתפו במחקר הם: רפאל משולם, האוניברסיטה העברית בירושלים ונעמה סבן, מחלקת המחקר, "תיקון עולם" בע"מ.

ד"ר גל מאירי ופרופ' ויקטור נובק הינם חברים במרכז האוטיזם בנגב, שותפות מחקרית-קלינית בין אוניברסיטת בן-גוריון בנגב והמרכז הרפואי סורוקה. במרכז נאסף מאגר מידע על כל ילדי הנגב שקיבלו דיאגנוזה של אוטיזם מאז 2015 ומתבצעים בו מחקרים רבים על איתור מוקדם וטיפול באוטיזם. משפחות מכל הארץ מוזמנות להצטרף למאמץ ולהשתתף במחקרי המרכז.

Back to top button