הבנת השינויים בגרעין התא הנחוצים לנדידה תאית תסייע לפיתוחים שיעכבו יצירת גרורות
כ- 90% מחולי הסרטן מתים מגרורות שהתפשטו בגופם ומפריעות לתפקודם התקין של איברים שונים, ולא מהגידול הסרטני הראשוני. יצירת הגרורות מחייבת התנתקות התאים הסרטניים מרקמת המקור שלהם, נדידתם בגוף בצורה אקטיבית והיצמדותם לאיברים אחרים.
במהלך התמחות הבתר -דוקטורט שלו במכוני הבריאות הלאומיים בארה"ב גילה ד"ר גבי גרליץ כי עם התחלת הנדידה של תאים מסוג מלנומה הכרומוזומים נארזים בצורה צפופה ודחוסה יותר בתוך הגרעין. שינוי זה הכרחי לצורך נדידה מיטבית של תאי המלנומה. תופעה זו נמצאה מאוחר יותר גם בתאי סרטן מסוגים אחרים. בשנים האחרונות ד"ר גבי גרליץ המרצה וחוקר במחלקה לביולוגיה מולקולרית באוניברסיטת אריאל מנסה להבין מה תפקיד השינוי באריזת הכרומוזומים בתהליך הנדידה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הידחסות כרומוזומים ידועה כתהליך שמעכב ביטוי של גנים כך שפחות חלבונים נוצרים בתא. לכן צוות המחקר מאוניברסיטת אריאל אשר כלל את תלמידת המחקר תמר סגל, הביואינפורמטיקאית ד"ר מלי שלמון-דיבון וד"ר גבי גרליץ, חיפש אילו גנים נארזים בצורה דחוסה יותר בתאים נודדים ואילו שינויים חלים בביטוי גנים במהלך הנדידה.
במחקר שפורסם לאחרונה במגזין המקצועי Cells הראה צוות החוקרים כי העלייה בהידחסות הכרומוזומים חלה על פני כל הגנום ולאו דווקא בגנים ספציפיים. באופן מפתיע למרות שתהליך הנדידה מחייב שינויים גדולים בצורתו וארגונו של התא, חלים שינויים מועטים יחסית בביטוי גנים.
מסתבר שהתא הסרטני מבטא את מרבית הגנים הנחוצים לנדידתו עוד בטרם החל בנדידה, ובעצם אחד מתפקידי הגברת הדחיסות של הכרומוזומים היא למנוע שינויים בביטוי גנים, שעלולים להפריע לתהליך הנדידה המיטבי של התא הסרטני.
המחקר הזה הינו צעד חשוב בדרך להבנת המנגנון המאפשר נדידת תאים סרטניים ותוצאותיו יתרמו בעתיד לפיתוח טיפול שיעכב את תהליך הנדידה בסרטן.