חדשות הארץמבזקים

מרגש כל פעם מחדש: חיילים מבסיס פלמחים הצילו חייו של חיוויאי

בזכות עירנות ומודעות ניצלו חייו של חיוויאי, מין של עיט גדול ובהיר המתמחה באכילת נחשים, שנמצא בחולות שבסיס פלמחים שבדרום הארץ. חיילי הבסיס משתתפים בשנים האחרונות במיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", המובל על ידי חיל הטכנולוגיה והאחזקה בצה"ל שיתוף עם משרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות, במטרה להוביל מפקדים וחיילים לאחריות ומעורבות פעילה לשמירה על ערכי הטבע, הנוף והמורשת שבסביבתם.

בשעות הערב המוקדמות של יום רביעי, ה-24.4.19, עלה דיווח בקבוצת ה"חי-בולנס" בעקבות עוף דורס שנמצא שרוע על הקרקע בחולות בסיס פלמחים של חיל האוויר.

ברוך תמם, פקח מתגבר אזור פלמחים ברשות הטבע והגנים, נענה לקריאה, והופתע לגלות שמצידה השני נמצאת יפעת חליו, מ"כית בחיל האוויר, שמספרת: "ראיתי אותו באמצע סיור בבסיס, מתהלך בצליעה ונשכב בתוך גדר תלתלית. עצרנו את האוטו, דיווחתי על המקרה בקבוצה ונסענו משם. כמה דקות לאחר מכן התקשר אליי הפקח של הגן הלאומי בפלמחים וביקש שנחזור, הסביר לי כיצד לתת לו טיפול ראשוני ובאיזה אופן להרים אותו. בתחילה חששתי, בגלל גודלו, אבל הוא הדגיש שאין ממה לפחד". תמם פגש את החיילים בכניסה לבסיס וקיבל לידיו את החיוויאי, בדק שאין לו פציעות חיצוניות והחליט לפנותו לבית החולים לחיות בר בספארי של רשות הטבע והגנים. שם, התברר כי כנפו שבורה. מאז, טופל ושוקם החיוויאי וביום רביעי (15.5.19) שוחרר חזרה לטבע, בדיוק במקום בו נמצא.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
צילום: מיזם צבא ההגנה לטבע

לכבוד שחרורו קיים הבסיס טקס במקום שיחרורו בו נכחו מפקד בסיס פלמחים תא״ל יואב עמירם, נציג רשות הטבע והגנים, פרופסור יוסי לשם והצוות שמצא את החיוואי בבסיס. "זוהי הוכחה נוספת לכך שביחידות בהן אנו פועלים, המודעות והערנות לטבע הישראלי עולים. חשוב מאוד שכל אחד מאיתנו ישמור על הטבע המקומי, קל וחומר כאשר מדובר בצבא שחולש על אזורים שאין לנו גישה אליהם", אומר גיא סלעי, מנהל מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", המובל על ידי חיל הטכנולוגיה והאחזקה בצה"ל בשיתוף עם משרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות, ופועל בשנים האחרונות בבסיס פלמחים של חיל האוויר.

צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל

מפקד בסיס פלמחים, תא״ל יואב עמירם, אמר בטקס שחרורו של החיוואי: ״אני שמח על ההזדמנות שניתנה לנו, יפעת לקחה יוזמה והצילה את העוף הדורס ולהחזירו לטבע. בעיניי זו המשמעות של לחיות בשמורת טבע. אנחנו מחוייבים לערכי הטבע ורוצים שכל מי שיעבור בבסיס פלמחים יסגל לעצמו את המחוייבות הזאת. במהות הכי חשוב שבסיס פלמחים, אנשיו ואורחיו יקחו איתם את הדבר הזה".

בחברה להגנת הטבע מסבירים כי החיוויאי הוא מין של עיט גדול ובהיר המתמחה באכילת נחשים, שאחד ממאפייניו הבולטים הוא צבעו הבהיר של גופו ותחתית כנפיו, שעל רקע השמיים הופך אותו ל"רואה ואינו נראה" ומאפשר לו להפתיע את הטרף בצלילה מגובה רב. אצבעותיו הקצרות והמיובלות מאפשרות לו ללפות את גופם הגלילי והחלקלק של הנחשים ולקטול אותם. החיוויאי הוא אחד השכיחים שבעופות הדורסים של ישראל וגורלו שפר עליו בזכות דיאטת הזוחלים הייחודית שלו, בעוד שדורסים אחרים, הניזונים במכרסמים ובפגרים, נפגעו קשה כתוצאה מהרעלות. החיוויאים מגיעים לארץ בתחילת האביב וסימי החורף הקרים, עת הצפע והזעמן הישראלים רדומים במעבה האדמה, הם מבלים באפריקה החמה ונהנים מתפריט מגוון הכולל את הקוברה והממבה. החיוויאי מקנן בישראל בעיקר בחבל הים-תיכוני של המדינה – בגליל, בגולן, בכרמל וביהודה ושומרון, עם ריכוז משמעותי בשפלת יהודה. בדרך-כלל מקנן על עצים, ובחבל המדברי מקנן לעתים גם על מצוקים. אוכלוסייתו המקננת מונה 300-500 זוגות על פי הערכה.

ברשות הטבע והגנים מציינים כי "מיזם צבא הגנה לטבע" מהווה מכפיל כוח בשמירה על הטבע היפה והמיוחד של ישראל ומרגש כל פעם מחדש לראות את חיילי ומפקדי צה"ל לוקחים חלק פעיל, ערכי וחשוב מאוד בעשייה מבורכת זו.

צילום: דובר צה"ל

יש לציין כי במסגרת מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", הגיעו בחודש נובמבר האחרון לבסיס פלמחים חברי פורום מטכ״ל בראשות הרמטכ"ל דאז, רא"ל גדי איזנקוט, לאירוע הוקרה למיזם, במהלכו חנכו מגדל פיקוח ישן שהוסב למגדל תצפית אשר משקיף על בתי הגידול הסובבים את הבסיס. המיזם החל בשנת 2013עם שני פרויקטים – אחד מהם בפלמחים – וכיום פועלים במסגרתו כ-60 מוקדי עשייה, באוויר בים וביבשה, מאצבע הגליל ועד אילת, מהשומרון ועד חופי הים התיכון. לדברי תא"ל במיל' ברוך שפיגל, ממובילי המיזם, המטרה מושגת בכל אחד מהפרויקטים ונוצרת ערבות הדדית לחיזוק הקשר שבין האדם לארצו ולתבנית נוף מולדתו. "צה"ל, ככור היתוך לאוכלוסייה הישראלית המגוונת, הוא נקודת מפגש נפלאה לאנשים מכל קצוות הארץ, שבאמצעות הפעילויות הסביבתיות נוצרת בהם זיקה חזקה יותר לשמירת הטבע הישראלי, אהבת הארץ ושמירתה, אתריה, מורשתה ונכסיה", הוא אומר.

צילום: ארז ודרו, מיזם צבא הגנה לטבע

Back to top button