עישון הורג אדם אחד בעולם בכל 4 שניות. סקר ישראלי חדש מגלה כ – 50% מהמעשנים הצעירים שוקלים להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט. תושבי השפלה והדרום שוקלים להפסיק לעשן יותר משאר הישראלים.
מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "חשוב לגדל פה דור של אזרחים צעירים חופשי מעישון לסוגיו ומהתמכרות לטבק וניקוטין. הנזק הקטלני של עישון הסיגריות הוכח רק לאחר עשרות שנים של שימוש בהן"
ב -31 במאי, תציין בישראל האגודה למלחמה בסרטן את היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון במקביל לארגון הבריאות העולמי ה – WHO אשר מציין בכל העולם את ה – World No Tobacco Day. יום זה נערך במטרה להדגיש את הסיכונים הבריאותיים הקשורים לעישון טבק וניקוטין ואת צעדי המדיניות היעילים להפחתת מספר המעשנים. השנה מתמקד ארגון הבריאות העולמי בקשר בין עישון ובריאות הריאות ומדווח כי ההשפעה השלילית והמזיקה שיש לעישון על תפקודי הריאות של מבוגרים וילדים כוללת מחלות סרטן ומחלות דרכי נשימה כרוניות כתוצאה מעישון פסיבי או אקטיבי.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מנתוני ארגון הבריאות העולמי ה – WHO עולה כי ברחבי העולם מתים כ -165,000 ילדים לפני גיל חמש מזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי. אלו שחיים ממשיכים לסבול מההשלכות הבריאותיות של החשיפה בילדות ונמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) בבגרות. נכון לשנת 2019, העישון הורג יותר מ -8 מיליון בני אדם בשנה ברחבי העולם ובנוסף מיליון בני אדם שאינם מעשנים שמתים כתוצאה מעישון פסיבי. המשמעות היא שעישון הורג אדם אחד בעולם בכל 4 שניות.
מטרת ארגון הבריאות העולמי היא להפחית את שכיחות העישון ב-30% עד שנת 2025. מנתוני קואליציית ארגוני הסרטן בעולם ה – Prevent20 עולה כי 20% מכל מקרי המוות מסרטן בעולם קשורים לעישון והוא מהווה את הגורם העיקרי לסרטן הריאות בקרב מעשנים ואחראי על יותר משני שלישים ממקרי המוות מסרטן הריאות ברחבי העולם.
הקואליציה הכלל עולמית הוקמה במטרה להשפיע על ממשלות על מנת להגדיל את שיעור המס על מוצרי העישון כאסטרטגיית מניעה שהוכחה כיעילה ביותר (Best Buy) והאירגונים החברים בה ובכללם האגודה למלחמה בסרטן, שואפים לצמצם את נגע העישון כדי למנוע מיליוני מקרי מוות מסרטן בשנה, הקשורים לעישון.
מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מסרה כי: "מדינת ישראל קידמה בשנה החולפת את השוואת המיסים, הרחיבה את חוק איסור העישון במקומות ציבוריים ושידרגה את חוק הגבלת הפרסום והשיווק של המוצרים הממכרים והממיתים. כל זאת לאחר מאבק נחוש של אירגוני המאבק בעישון, חברי הכנסת ובתמיכת משרד הבריאות. היסטוריית החקיקה והאכיפה של העישון בעולם, הוכחה כמצילת חיים, אך עבודה רבה עוד לפנינו כאן בישראל. נדרשת חקיקה פעילה ואכיפה יעילה ונמרצת על מנת שנוכל לגדל פה דור של אזרחים צעירים חופשי מהתמכרות לטבק וניקוטין"
ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "אנו מודאגים מהגאדג'טים החדשים ומהקמפיינים השיווקיים שנועדו לעודד עישון במקום למגר אותו. ואף מוטרדים מייחוס הפחתת נזק למוצרים חדשים שהיקף הנזק שלהם טרם נחשף במלואו באמצעות מחקרים ארוכי טווח. הטיית השיח הציבורי על ידי שימוש במושגים כמו אידוי ואיוד לעיתים אף באמצעות רופאים, חוטאת לאמת המדעית. יש לזכור שמקור הניקוטין בסיגריות האלקטרוניות הוא גם מטבק, בדיוק כמו בסיגריות הרגילות, כך שמדובר באותו חומר ממכר בעל פוטנציאל לנזק בריאותי אדיר, רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים לאין שיעור מאלו שהכרנו בעבר. מחקרים מעודכנים כבר מצאו כי סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים המזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב (כפי שמודים אף היצרנים בעצמם אשר לרוב שותפים או בעלים בחברות טבק של סיגריות רגילות)."
דנה פרוסט מקדמת הבריאות באגודה למלחמה בסרטן הוסיפה כי: "אנו מחויבים להפחית את הנטל הפיזי, הרגשי והכלכלי של סרטן הנגרם כתוצאה מעישון. מחלת הסרטן הורגת מעשנים וכרוכה בעלויות סכומי כסף עצומים לטיפול. עישון הוא הגורם המוביל לסרטן הניתן למניעה וישנם כלים ובמיוחד מיסוי גבוה אשר הוכחו כיעילים בהורדת השימוש במוצרי עישון. המעשנים הם לא הקורבנות היחידים של סרטן הקשור לעישון, חשיפה לעישון כפוי (פסיבי) בבית או במקום העבודה מגבירה את הסיכון לסרטן ריאות. הגנה מפני עישון כפוי והגנה על בני נוער מפני התחלת עישון מפחיתה משמעותית את הסיכון להתפתחות סרטן הקשור לעישון".
בכל יום מתים 22 ישראלים ממחלות הקשורות בעישון
באגודה למלחמה בסרטן הפועלת כל השנה למניעת תמותה ותחלואה ממחלות סרטן הנגרמות מעישון, מדגישים את הדרכים המוכחות למיגור נגע העישון. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בכל יום מתים בישראל 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון כמו סרטן ריאות, סרטן הגרון, מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD התקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי. בסך הכל, בכל שנה מתים בישראל כ -8,000 איש מעישון מהם כ – 800 מעישון פסיבי, שהם 22 ישראלים שמתים בכל יום ממחלות הקשורות בעישון.
לראשונה בישראל ובין הראשונים בעולם (לאחר ה-FDA וה- CDC) קמפיין על נזקי סיגריות אלקטרוניות
בעקבות העלייה המדאיגה בקרב צעירים ובני נוער המעשנים סיגריה אלקטרונית יזמה האגודה למלחמה בסרטן, לראשונה בישראל ובין הראשונים בעולם (לאחר הקמפיין המשותף ל-FDA ול- CDC בארצות הברית), קמפיין חדש ויצירתי לבני נוער וצעירים על נזקי סיגריות אלקטרוניות וסימני השאלה על השלכות השימוש לאורך זמן. הקמפיין בכיכובו בהתנדבות של אייל קיציס בדמות ארנב עולה באמצעות משרד הפרסום ציבלין שהציעו והפיקו את התשדיר בהתנדבות. בסרטון מככב ארנב המספר בקולו של אייל קיציס שפגש בני אדם שהציעו לו להיות שפן ניסיונות ולהשתתף בבדיקות מעבדה סביב הסיגריות האלקטרוניות. הארנב כמובן מתעצבן על העובדה שרוצים שהוא יהיה שפן, הרי הוא ארנב… והוא מתעצבן עוד יותר על ההצעה הלא מכבדת שקיבל מבני האדם – הרי כולם יודעים שסיגריות אלקטרוניות ממכרות בדיוק כמו סיגריות רגילות, ושגם במשך עשרות שנים של שימוש בסיגריות הרגילות חשבו שהן "בריאות" ורק מחקרים ארוכי טווח הוכיחו את הנזק העצום שלהן.
המטרה מאחורי הסרטון היא להציף את העובדה שהיקף הנזק הבריאותי של הסיגריות האלקטרוניות לא ברור עדיין, להטיל ספק באמונה השגויה שהמוצר אינו מסוכן ולהדגיש שכל מי שמעשן אותן הוא בעצם שפן ניסיונות של החברות המשווקות. בני נוער וצעירים הם פלח אוכלוסייה פגיע במיוחד, במיוחד בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין על המוח שלא סיים להתפתח עד גיל 25 לערך. על פי המדווח, ברחבי העולם משתמשות החברות המשווקות בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים ואכן במקרים רבים נמצא ששיעור המעשנים סיגריות רגילות בקרב הצעירים שהחלו בעישון סיגריות אלקטרוניות, מכשירי אידוי ואיוד, גבוה משמעותית. או כמו שהארנב שלנו אומר בסרטון: "חבל על הריאות היפות שלכם!". הקמפיין יעלה ברשתות החברתיות, בערוצי הטלוויזיה והילדים בזמן קהילה למשך מספר שבועות.
קמפיין רדיו ודיגיטל – נאיבים
לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, תעלה האגודה למלחמה בסרטן בתשדיר רדיו המלווה גם בסרטון דיגיטלי, שהופקו על ידי גיתם BBDO המלווה את האגודה בהתנדבות שנים רבות ובשיתוף פעולה עם הקריה האקדמית אונו ומכללת ACC בהשתתפות תלמידי מסלול קופירייטינג, דור חסון ויובל קליין ובהנחיית מאיר גולדברג ויאיר ויס. קמפיין הרדיו מתמקד בסכנות הסיגריה האלקטרונית ומבוסס על מחווה לקמפיין הביישנים המיתולוגי ועטור הפרסים, שהופק עבור האגודה למלחמה בסרטן על ידי גיתם BBDO. בתשדיר גבר עולה לגן עדן ומגלה כי הוא מצטרף לעוד נאיבים חדשים שבטוחים שעישון סיגריות אלקטרוניות לא מזיק.
קמפיין נגד עישון בחברה הערבית
גם השנה האגודה למלחמה בסרטן, עולה בקמפיין דיגיטלי בחברה הערבית, הפונה לצעירים באמצעות סרטון עם מובילי דעת קהל, על מנת לשנות את הנורמות החברתיות הקשורות בעישון. באמצעות פנייה ברשתות החברתיות לצעירים תמשיך ותעודד האגודה למלחמה בסרטן את הצעירים להימנע מהתחלת עישון תוך ניתוק הקשר בין הגבריות לעישון. הקמפיין עולה באמצעות משרד הפרסום Fekra Digital בהובלת יוסף מזאוי ובליווי של פאתן ג'טאס, מנהל פעילות האגודה למלחמה בסרטן בחברה הערבית.
במקביל ממשיכה האגודה להפעיל בחברה הערבית את התכנית "סמס הפסק" המיועדת לגמילה מעישון באמצעות מסרונים בטלפון הסלולרי. התוכנית מתקיימת בשיתוף האוניברסיטה העברית והדסה, משרד הבריאות ובמימון האגודה למלחמה בסרטן ומרכזת אותה, היבא שחאדה, סטודנטית לרפואה ובריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה. מערכת המסרונים האינטראקטיבית מלווה נגמלים ומעודדת ברגעי המשבר וההרשמה לתכנית בערבית פתוחה לכולם ללא תשלום.
לידיעת שר האוצר: סקר חדש חושף כי כ – 50% מהמעשנים הצעירים שוקלים להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט
סקר חדש שיזמה האגודה למלחמה בסרטן במיוחד לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 2019 חושף תמונת מצב מעניינת על דעת הקהל הישראלי בנושא עישון. הסקר נערך על ידי מכון איפסוס בהשתתפות 506 נשים וגברים בגילאי 18 ומעלה במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה. מהסקר עולה כי השוואת מחיר הטבק לגלגול לסיגריות רגילות, שהתרחשה רק לפני חודשיים כבר משפיעה על המעשנים. על פי התוצאות, 40.2% מכלל ציבור המעשנים בכל הגילאים כבר שוקלים להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט. בין המעשנים ששוקלים להפסיק לעשן בלטו הצעירים בני 25-34 שלא פחות מ – 50% מהם שוקלים להפסיק והמעשנים בגילאי 18-24, שכ -46% מהם שוקלים להפסיק.
למשתתפים בסקר הוצגה השאלה: "האם בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט שקלת להפסיק לעשן".
יודגש כי עליית המחיר התאפשרה רק לאחר הגשת בג"ץ בו ניצחו המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן, אשר עתרו באמצעות עו"ד אפי מיכאלי. אליהם הצטרפה ההסתדרות הרפואית, כידיד בית המשפט.
עוד מדגישים באגודה למלחמה בסרטן כי לאור ההשפעה המוכחת של עליית המחירים על הפחתת שעורי העישון, אנו רואים בסיפוק את נתוני רשות המיסים המעודכנים אשר מעידים על הישג. אחרי שנים של עלייה עקבית בצריכתו נרשמה ירידה חדה של 58% בטבק לגלגול. יחד עם זאת אנו עוקבים בדאגה אחר העלייה של 13.3% ביבוא של סיגריות רגילות, שיתכן ומעידה כי אצל המעשנים הכבדים והוותיקים המחיר פחות משפיע. אבל אצל הדור הצעיר מחירי טבק גבוהים, מונעים כניסה לעולם העישון ולהתמכרות להרגל המזיק והממית, לכן מדאיגים פרסומי חברות הטבק שיצאו לאחרונה במבצעי הוזלה של סיגריות רגילות, המנוסחים בסגנון הפונה לצעירים.
30.2% מהישראלים המעשנים הפסיקו לבד לאחרונה
עוד עלה מהסקר החדש שנערך במימון האגודה למלחמה בסרטן כי ציבור המעשנים שציינו כי שקלו להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט, כבר נקטו צעדים אקטיביים בנושא. על פי הסקר 30.2% מהמשתתפים ציינו כי הפסיקו לבד, 13.2% אמרו שהצטרפו לסדנת גמילה, 7.5% ציינו שקראו את מדריך הגמילה של האגודה למלחמה בסרטן.
כ – 76% מהמעשנים נוהגים להתרחק או לכבות את הסיגריה – כאשר מבקשים מהם לחדול לעשן, על פי סקר בקרב הלא מעשנים
אחד הנתונים והמעודדים שעלו מהסקר החדש רלוונטי וחשוב לנזקי העישון הפסיבי. המשתתפים בסקר שאינם מעשנים התבקשו לענות על השאלה האם הם נוהגים להעיר לאנשים שמעשנים לידם במקומות ציבוריים ובשאלה נוספת להעיד כיצד הם מגיבים. כ – 41.4% ציינו כי הם מעירים למעשנים במקומות ציבוריים. שיעור ההיענות הגבוה יכול לעודד את מי ששוקל להעיר אך מתבייש לעמוד על זכותו לנשום אוויר נקי שכן, 76% מקרב המעשנים מתרחקים או מכבים את הסיגריה כאשר מבקשים מהם לחדול לעשן, על פי סקר בקרב הלא מעשנים.
רוב מוחלט בעד אזהרות גרפיות עם צילומים
על פי תוצאות הסקר מסתבר כי 84.4% מהציבור הוא בעד אזהרות גרפיות עם צילומים על גבי קופסאות הסיגריות. המשתתפים בסקר עודכנו כי מדינת ישראל תבצע בשנת 2020 שינוי של מראה קופסאות הסיגריות וכי אומנם כבר הוחלט עקרונית על השינוי, אך מעניין יהיה לשמוע מה לדעתם ירתיע יותר את המעשנים. כאמור 84.4% מהמשתתפים בחרו באזהרות גרפיות עם צילומים של נזקי עישון על הקופסאות ורק 15.6% בחרו בשינוי צבע הקופסא לירוק חאקי בלי זיהוי המיתוג (כפי שהוחלט עקרונית לבצע בישראל). הנתון המרתק בשאלה הזו התקבל מקרב המעשנים, לא פחות מ – 74.2% מהם, ציינו כי אזהרות גרפיות עם צילומים ירתיעו אותם.
באיזה עיר הכי הרבה שוקלים להפסיק לעשן
הסקר שיזמה האגודה למלחמה בסרטן כלל גם פילוח אזורים גיאוגרפים וחשף הבדלים משמעותיים בעמדות הישראלים בנושא עישון בין תושבי הערים השונות. כך למשל תושבי השפלה והדרום הושפעו מעליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט ושוקלים להפסיק לעשן יותר משאר הישראלים. תושבי השרון שאינם מעשנים, הכי פחות ביישנים ונוהגים להעיר לאנשים שמעשנים לידם במקומות ציבוריים, יותר מאשר יתר תושבי הארץ, כפי שעולה מהטבלה הבאה:
סלבריטאים בארץ ובעולם מתים בטרם עת
סלבריטאים רבים בארץ ובעולם חשפו בעשורים האחרונים סיפור המאבק שלהם במחלות הקשורות בנגע העישון ונפטרו בטרם עת. אחד הראשונים שנחשפו בעולם הוא השחקן יול ברינר שחלה בסרטן הריאות ולפני מותו הקליט תשדיר שירות לאגודה האמריקאית למלחמה בסרטן שאף שודר בישראל בשנת 1986 באמצעות האגודה למלחמה בסרטן. סלבריטאים נוספים וביניהם, איש האנימציה והבידור המיתולוגי וולט דיסני שהיה מעשן כבד, נפטר בגיל 65 מסרטן הריאות. השחקן השרמנטי האמפרי בוגארט, שהיה מעשן כבד נפטר מסרטן הוושט בגיל 57. הבדרן סמי דייוויס ג'וניור שהיה מעשן כבד נפטר בגיל 64 מסרטן הגרון. כמו גם הזמרת דונה סאמר, שנפטרה בגיל 63, לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות. גם בקרב בית המלוכה הבריטי נפטרו מלכים ונסיכות כתוצאה ממחלות הקשורות בעישון. המלך ג'ורג' השישי אביה של המלכה אליזבת השנייה שעדיין מכהנת, נפטר בטרם עת בפברואר 1952 בגיל 56 מסרטן הריאות. כפי שנחשף בסידרה "הכתר", הוא היה מעשן כבד ובחודשי חייו האחרונים הוא עבר כריתת ריאה מלאה, אך נפטר כעבור זמן קצר. גם הנסיכה מרגרט, אחותה הצעירה של מלכת בריטניה, נפטרה בשנת 2002 בגיל 71 לאחר שסבלה ממחלות שונות הקשורות בעישון. היא עברה כריתה חלקית של הריאה, ארבעה התקפי שבץ מוחי שגרמו לה עיוורון חלקי והתניידה בכסא גלגלים כשלעיניה משקפיים כהים. היא נודעה כמעשנת כבדה ועישנה למעלה מ – 60 סיגריות ליום.
גם בישראל, נפטרו בטרם עת סלבריטאים ממחלות הקשורות בעישון, וביניהם השחקן והפנטומימאי שייקה אופיר שנפטר מסרטן ריאות בגיל 58 והיה מעשן כבד, המשוררת וכלת פרס ישראל לאה גולדברג שנפטרה בגיל 59 מסרטן ריאות, והייתה מעשנת כבדה. השרה לאיכות הסביבה יהודית נאות, שנפטרה בגיל 60 מסרטן מיתרי הקול וח"כ גדעון עזרא שנפטר בגיל 74 לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות. לפני פטירתו בחר ח"כ עזרא, בצעד אמיץ וחשוב להיחשף בפני בני נוער ותלמידים, ולהתריע על הסכנות הטמונות בעישון, הכל כדי למנוע מהם לעשן את הסיגריה הראשונה ולהתמכר.
רוצה להיגמל? העלה תמונת פרידה מהסיגריה לאינסטגרם
האגודה למלחמה בסרטן הפיקה מדריך ייעודי במטרה לסייע למעשנים להיגמל. המדריך כולל דרכים יעילות ומעניק כלים לבניית תכנית אישית. במדריך ישנה התייחסות מפורטת לשלבים של תהליך הגמילה החל מהגברת המוטיבציה, דרך פיתוח מודעות ושליטה ועד הפסקת עישון ושימור. המדריך כולל גם הנחיות להכנה חברתית לקראת הגמילה, כמו למשל: "ספר לכל בני משפחתך ומכריך על כוונתך להפסיק לעשן. בקש מהם באופן מפורש לתמוך בך ולעודד אותך, לגלות הבנה אם תהיה עצבני יותר בימים הקרובים, פרסם סטטוס בפייסבוק, העלה תמונת פרידה מהסיגריה לאינסטגרם, או צייץ בטוויטר על כוונתך להפסיק לעשן. ככל שתספר ליותר וליותר אנשים על התהליך – כך מחויבותך להפסקת העישון תגדל". לקריאת המדריך לגמילה עצמית לחצו כאן. ניתן לקבלו גם בדואר ללא תשלום בפניה לטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה בטלפון 1-800-599-995.
מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים שנערכו לאחרונה בנושא עישון:
מחקר חדש בכתב עת מדעי: האם סיגריות אלקטרוניות גורמות לירידה בכמות ואיכות הזרע בקרב עכברים?
רבים נוטים לחשוב כי הסיכון בשימוש בסיגריות אלקטרוניות נמוך מסיגריות רגילות, אך אין תמיכה מחקרית מוצקה לכך שהפחתה בכמות החומרים מובילה בהכרח להפחתת הנזק, ואף יש עדות מוכחת להימצאות תרכובות רעילות בסיגריות אלקטרוניות. מחקר חדש שנערך באיטליה בדק את השפעת אדי הסיגריות אלקטרוניות על תפקוד האשכים בעכברי מעבדה. לצורך המחקר, קבוצה אחת של עכברים נחשפה במשך 28 ימים, שלוש שעות מדי יום, לאדי נוזל הסיגריה האלקטרונית, במתח של 3.5 וולט (מתח נמוך). הנוזל הכיל פרופילן גליקול וגליצרין ממקור צמחי. קבוצת עכברי הביקורת לא נחשפה לאדי הסיגריה האלקטרונית.
החוקרים מצאו באדי הסיגריות האלקטרוניות בין היתר פורמלדהיד, חומר המוגדר כמסרטן וודאי על ידי רשות מחקר הסרטן ה – IARC של ארגון הבריאות העולמי ומחקרים קודמים כבר קשרו בין החשיפה אליו ובין פגיעה בתפקוד המיני. ואכן, בתום הניסוי, נשקלו אשכי העכברים בשתי הקבוצות – בעוד שלא נמצא הבדל במשקל הגוף הכללי, נמצאה ירידה של 14% במשקל האשכים של העכברים שנחשפו לאדים לעומת קבוצת הביקורת. כמו כן, נמצאה רמה הגבוהה בכ-35% באנזים לקטט דהידרוגנאז בעכברים שנחשפו לאדים לעומת קבוצת הביקורת. רמה מוגברת של אנזים זה היא סממן לנזק לרקמות.
ממצא נוסף במחקר החדש התייחס לעקה חמצונית (oxidative stress), המוכרת זה מכבר בספרות כמקור לכשל בתפקודי האשכים בקרב מעשני סיגריות רגילות. במחקר נמצא כי לעומת קבוצת הביקורת, העכברים שנחשפו לסיגריות אלקטרוניות הראו עלייה של 84% ב-reactive oxygen species (ROS), שהוא גורם המגביר את העקה החמצונית, וכן נמצאה אצלם ירידה של למעלה מ-60% ברמת האנזימים נוגדי החמצון. כמו כן, בקבוצה שנחשפה לאדי הסיגריות האלקטרוניות נמצאה עלייה משמעותית באנזים LOX שהוא אחד הגורמים ל-ROS , ומהווה גם סמן מובהק לסרטן האשכים. נוסף על כך, נמצאה עלייה של 67-60% באנזים CYP2E1 בקבוצת העכברים שנחשפה, לעומת קבוצת הביקורת – ממצא מדאיג במיוחד לאור העובדה שאנזים זה מעורב באופן פעיל במטבוליזציה של גליצרין לפורמלדהיד וכן מפעיל רעלנים הפוגעים באשכים, ועל כן גורם לסיכון מוגבר לסרטן כמו גם לירידה באיכות ובכמות הזרע.
לסיכום, החוקרים מציינים שחשיפה לאדים מסיגריות אלקטרוניות במתח נמוך (בדומה למכשירי אידוי איוד וסיגריות אלקטרוניות), משבשת את הפעילות של מספר אנזימי מפתח וגורמת לעלייה בעקה החמצונית, ובכך פוגעת בתפקוד התקין של האשכים. ועוד, כי לאור ממצאי המחקר יש לנקוט בזהירות בהמלצה על סיגריות אלקטרוניות כאמצעי גמילה מעישון, שכן עדיין חסר מספיק מידע על הנזק או התועלת לבריאות הציבור.
תוצאות הנתונים, אם יושלכו על בני אדם, עלולים להצביע על פגיעה באשכים של גברים החשופים לאדי סיגריות אלקטרוניות. לדעת החוקרים שמחקרם פורסם בעיתון מדעי זה, הנתונים קוראים לזהירות בקידום השימוש הסיגריות האלקטרוניות, כחלק מאמצי גמילה מעישון, שכן פער הידע ביחס לתועלת או לנזק לבריאות הציבור, עדיין רחב מאד.
אחת ממטרות המחקר הייתה לבדוק את הטענה שהמתח החשמלי הנמוך אמור לצמצם את השפעת החומרים המסרטנים שיש בהה, כביכול לדרגת אפס והמחקר הוכיח שאין זה נכון. מלבד פורמלדהיד נמצאו גם אצטאלדהיד ואקרולין.
המחקר פורסם במהדורת אפריל 2019 של כתב העת המדעי Life Sciences והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
התחלת עישון בגיל צעיר מגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם
מחקר חדש שנערך בספרד בדק את הקשר בין גיל התחלת העישון ובין הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם (CVD) בעתיד, וכן הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם ומכל סיבה שהיא.
המחקר כלל נתונים של 4,499 מעשנים בהווה ובעבר, בגילי 79-25, שנדלו ממאגר רישום אוכלוסין במהלך השנים 2005-1995. זמן המעקב החציוני אחר המשתתפים עמד על 7 שנים, במהלכו תועדו 361 פטירות (77 מ-CVD) ו-210 מקרי CVD. המשתתפים ענו על שאלון בנוגע לסטטוס ותדירות העישון שלהם, וסווגו לשתי קבוצות – קבוצת מעשנים (מעשנים בהווה או שחדלו לעשן לפני שנה או פחות משנה – 58.9% מהמשתתפים) וקבוצת מעשנים לשעבר (חדלו לעשן לפני למעלה משנה – 49% מהמשתתפים). קריטריון נוסף לחלוקת המשתתפים היה גיל התחלת עישון (לפחות סיגריה אחת ביום): קבוצת צעירים שהחלו לעשן לפני גיל 12 (גיל 12-9) וקבוצת מבוגרים שהחלו לעשן בגיל 13 ומעלה (גיל 30-13).
מממצאי המחקר עולה כי לגבי קבוצת הצעירים – נמצא קשר הפוך בין גיל התחלת העישון לסיכון להיארעות ולתמותה ממחלות לב וכלי דם: כל שנת דחייה בהתחלת העישון הייתה קשורה בהקטנת הסיכון להתפתחות CVD בעתיד ב-29%, ולהקטנת הסיכון לתמותה מ-CVD ב-42%. בקרב קבוצת המבוגרים לא נמצא קשר ישיר בין גיל התחלת העישון לסיכון מוגבר להיארעות ולתמותה מ-CVD.
עם זאת, נמצא בשתי הקבוצות כי גיל התחלת העישון היה קשור באופן ישיר לסיכון לתמותה מכל סיבה, ושכל שנה של דחיית מועד התחלת העישון הקטינה את הסיכון לתמותה ב-4%.
יש לציין כי גם בקבוצת מעשני העבר שהחלו לעשן לפני גיל 12 ונגמלו נראו ממצאים דומים – הסיכון שלהם לפתח CVD בעתיד עמד על 38%, והסיכון לתמותה מ-CVD בעתיד עמד על 54%.
החוקרים מציינים כי גיל התחלת העישון מהווה גורם סיכון עצמאי להיארעות ותמותה ממחלות לב וכלי דם, כמו גם לתמותה מכל סיבה, בלי קשר לכמות ומשך העישון במהלך החיים.
לסיכום, מנתוני המחקר עולה כי קיימת חשיבות מיוחדת למניעת עישון, בגיל צעיר , ולפעילות הסברה במניעת עישון בייחוד בקרב צעירים ובני נוער.
המחקר פורסם בכתב העת Preventive Medicine במהדורת מאי 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
עישון פסיבי גורם להפרעות נשימתיות במהלך השינה בקרב פעוטות
חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארצות הברית ביקשו לבדוק את הקשר בין חשיפתם של פעוטות לעישון פסיבי והפרעות נשימה בזמן השינה. הפרעות נשימה בשינה אצל ילדים קשורות לקשיים לימודיים והתנהגותיים. לצורך המחקר, החוקרים אספו וניתחו נתונים של 138 ילדים בריאים בני 5-2 מתוך מחקר נרחב יותר על החשיפה של פעוטות לעישון ועל גורמי סיכון לבעיות לב וכלי דם. במחקר הנוכחי, החוקרים התבססו בעיקר על נתוני מדד מסת גוף, חשיפה לעישון בבית, סמנים בדם המעידים על דלקת, דגימות שיער שנאספו לבדיקת רמות של ניקוטין, וכן, על תשובות ההורים לשאלת הסקר – "האם במהלך השינה, ילדכם נוחר, משתנק או סובל מבעיות שינה בלילה?".
מתוך ממצאי המחקר עלה, כי כ-66% מהילדים התגוררו עם מעשן אחד, וכ-27% התגוררו עם שני מעשנים ומעלה. 32 מההורים (23% מהנשאלים) השיבו בחיוב על שאלת הסקר לגבי בעיות הנשימה בשינה של ילדיהם: 20 ענו שהבעיה קורית לפעמים, 8 – רוב הלילה, ו-4 ענו שכמעט תמיד. לפי החוקרים, נמצא קשר בין החשיפה לעישון פסיבי כפי שנמדדה על ידי נוכחות ניקוטין בשיער ובין דיווח ההורים על בעיות הנשימה בשינה של ילדיהם. ב-18% מהמקרים, ניתן היה להסביר קשר זה הן על פי רמות הניקוטין הגבוהות בשיער והן על פי רמות גבוהות של סמן CRP בדם, המעידות על תהליך דלקתי. לא אותר קשר בין מדד מסת גוף ובעיות נשימה בשינה וסמני דלקת בדם.
לסיכום, תוצאות המחקר הראו שעישון פסיבי מגביר משמעותית את הסיכון לתהליך דלקתי בדם, שגורם לעלייה בבעיות נשימה בשינה בפעוטות בריאים.
המחקר פורסם בכתב העת Academic Pediatrics במהדורת אפריל 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר לחצו כאן.
גמילה מעישון מפחיתה את הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בקרב נשים לאחר גיל המעבר
ידוע זה מכבר כי עישון אחראי ל-30-20% מהתחלואה בסרטן שלפוחית השתן בנשים, וכי ביטוי המחלה חמור יותר וסיכויי ההחלמה ממנה נמוכים יותר בקרב נשים לעומת גברים. עד היום לא היו בנמצא נתונים עקביים על השפעת משך הגמילה מעישון על הירידה בסיכון לסרטן שלפוחית השתן. מחקר זה מטעם חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת אינדיאנה בארה"ב בדק את הרגלי העישון של נשים לאחר גיל המעבר בארה"ב.
המחקר עקב אחר 143,279 נשים בריאות בגיל 79-50 בין השנים 1998-1993. הנשים תושאלו בעת הצטרפותן למחקר ובפגישות המעקב (כל 12-6 חודשים) על סטטוס העישון שלהן (מעולם לא עישנו, עישנו בעבר, מעשנות בהווה). מהנתונים עלה כי בתחילת המחקר כמחצית מהמשתתפות מעולם לא עישנו (52.4%), 40.2% עישנו בעבר ו-7.1% היו מעשנות פעילות. במהלך המעקב נגמלו מעישון 1,358 (כ-1%) מהנשים שעישנו. עד תום המעקב, בפברואר 2017, אובחנו 870 מקרי סרטן שלפוחית השתן.
מממצאי המחקר עולה כי במהלך העשור הראשון שלאחר הגמילה מעישון, הסיכון של משתתפות שעישנו בעבר לחלות היה נמוך ב-25% ממעשנות פעילות. נשים שנגמלו מעישון במהלך שנות המעקב היו בסיכון נמוך ב-39% בהשוואה לנשים שהמשיכו לעשן.
הסיכון של מעשנות פעילות ושל מעשנות לשעבר לחלות בסרטן שלפוחית השתן היה גבוה משמעותית משל נשים שלא עישנו מעולם: מעשנות בהווה היו בסיכון גבוה פי 3.24 לחלות, ומעשנות לשעבר, לאחר פחות מעשור מהגמילה, היו בסיכון גבוה פי 2.77. לאחר 20-10 שנות גמילה הסיכון היה גבוה פי 2.19, ולאחר 30-20 שנות גמילה הסיכון היה כמעט כפול מנשים שלא עישנו מעולם. גם לאחר למעלה מ-30 שנות הפסקת עישון, הסיכון של הנשים לחלות בסרטן שלפוחית השתן גבוה ב-28% מזה של נשים שלא עישנו מעולם.
משקלול נתונים שכללו את מספר הסיגריות שעישנו הנשים לפני שנגמלו, התברר כי אחרי למעלה מ-30 שנות גמילה, עישון סיגריה אחת ביום העלה ב-88% את הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן, ועישון חפיסת סיגריות אחת ומעלה ליום העלה ב-92% את הסיכון לעומת נשים שמעולם לא עישנו.
לסיכום, גמילה מעישון נמצאה יעילה בהפחתת הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בנשים לאחר גיל המעבר. הירידה המהירה ביותר מתרחשת בעשור הראשון לגמילה, אך נמשכת גם בעשורים הבאים. עם זאת, הסיכון של מעשנות לשעבר נותר גבוה מזה של נשים שמעולם לא עישנו, גם לאחר 30 שנות גמילה. החוקרים ממליצים על הפסקת עישון להפחתת הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן, ומדגישים בנוסף את חשיבות ההימנעות מעישון מלכתחילה.
המחקר פורסם בכתב העת Cancer Prevention Research ב-26 בפברואר 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. קישור לתקציר המחקר באנגלית.