מחקרים מדעיים מצביעים על כך ששמירה על משקל גוף תקין, תזונה נכונה על מרכיביה השונים ופעילות גופנית, מפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. מחקר תצפיתי חדש שהתמקד במוצרי חלב בדק את הקשר בין צריכת חלב והסיכון לחלות באחד מסרטני ראש צוואר הנקרא סרטן מערות האף והלוע. המחקר שהוצג, לרגל חג השבועות על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן נערך בהונג קונג, בחמישה בתי חולים מרכזיים בין השנים 2014-2017 והשתתפו בו 815 חולים וכן 1,502 בריאים.
המשתתפים במחקר נשאלו על הרגלי צריכת החלב בעברם במהלך החיים. בנוסף נשאלו גם על מוצרי חלב אחרים שאכלו בילדות ואף בהמשך, כמו גלידה, יוגורט וגבינה. החוקרים חילקו את השאלות לארבע תקופות חיים שונות בעברם של המשתתפים, כשהיו בגיל 6-12, 13-18, 19-30 וכן על מנהגי שתיית חלב ואכילת מוצרי חלב בנקודת הזמן של עשר שנים לפני גיוסם למחקר. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות, קבוצת הנמנעים מצריכת מוצרי חלב, קבוצת הצורכים מדי פעם (פחות מ-5 כוסות חלב או 8 מנות של מוצרי חלב אחרים בחודש) וקבוצה של כאלו שצורכים חלב בקביעות (יותר מ-5 כוסות או 8 מנות של מוצרי חלב אחרים בחודש).
מהממצאים של המחקר התצפיתי עלה כי שתייה של יותר מחמש כוסות חלב בחודש הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן מערות האף והלוע ב- 26% בקרב המשתתפים שנהגו לשתות חלב בתקופה שהיו בגיל 6-12, ב -32% בקרב המשתתפים ששתו חלב כשהיו בגיל 13-18 וכן בקרב אלו ששתו חלב כשהיו בגיל 19-30 וב- 28% בין המשתתפים ששתו חלב במהלך עשר השנים לפני הגיוס למחקר. לא נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב אחרים והפחתת הסיכון לחלות.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
לסיכום, החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר התצפיתי מצביעים על חלב כגורם מגן אפשרי מפני סרטן זה. כלומר שתיית חלב יותר מ – 5 כוסות חלב בחודש הפחיתה את הסיכון לסרטן ב -32% בקרב אנשים ששתו כשהיו בגיל 13-18 או בגיל 19-30. המחקר החדש פורסם בכתב העת המדעי לאונקולוגיה Frontiers in Oncology במהדורת אפריל 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.
באגודה למלחמה בסרטן ממליצים למעוניינים לצרוך חלב ומוצרי חלב, לעשות זאת כחלק מתפריט מאוזן הכולל את כל אבות המזון, סיבים תזונתיים, ובייחוד ירקות ופירות טריים בשלל צבעים. עוד מדגישים באגודה כי יותר משליש ממחלות הסרטן ניתנות למניעה באמצעות אימוץ אורח חיים בריא, הכולל הימנעות מעישון, מהשמנת יתר, מחוסר פעילות גופנית, מתזונה לקויה ומשתיית אלכוהול מופרזת. לעיון בהמלצות נוספות לחיים בריאים ולהפחתת הסיכון לחלות בסרטן היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן.
מחקר מרתק קודם גם קבע כי חלב ומוצריו מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן. חוקרים הולנדים בדקו את הקשר שבין צריכת מוצרי חלב שונים לבין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. במחקר זה נסקרו 19 מחקרים, שבהם נבחן הקשר שבין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. סקירת המחקרים קבעה, שצריכה כוללת של מוצרי חלב בכמות של 400 גרם ליום מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב- 17%. כמו כן, צריכת חלב בכמות של 200 גרם ליום מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב- 9%. לא נמצא קשר מובהק בין צריכת מוצרי חלב נוספים, כמו גבינה, חמאה וכדומה, לבין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. הקשר בין צריכת מוצרי החלב לבין הפחתת הסיכון לחלות נמצא בקרב נשים וגברים כאחד, והוא החזק ביותר בקרב מי שצורכים את הרמות הגבוהות ביותר של מוצרי חלב. החוקרים סיכמו בכך, שישנו קשר בין צריכת חלב ומוצרי חלב, לבין הפחתת סיכון לסרטן המעי הגס. המחקר פורסם באופן מקוון בכתב העת המדעי האונקולוגי במאי 2011 Annals of Oncology והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
זה נכון לגבי חלב טבעי כמו ששתו אבותינו דורות רבים. לא נכון בכלל לגבי חלב מפוסטר ומהומגן. מפוסטר= תאים מתים ומסרטנים!