המוזיאון פונה במקומו יוקמו 650 יחידות דיור, בתי מסחר ומלונות
משרד הביטחון הודיע היום (רביעי) כי השלים את פינוי מוזיאון 'בתי האוסף לתולדות צה"ל' בתל-אביב ואת מסירת השטח לרשות מקרקעי ישראל. בשטח שפונה, סמוך לחוף הים ולמתחם התחנה, יוקמו 650 יחידות דיור ועשרות אלפי מ"ר של מסחר ומלונאות. בקרוב תחל הקמת המוזיאון החדש בלטרון.
משרד הביטחון, בפרויקט משותף לאגף מבצעים, לוגיסטיקה ונכסים (אמון) ויחידת המורשת והמוזיאונים באגף משפחות הנצחה ומורשת, השלים בימים אלה את הפינוי ההיסטורי של מוזיאון 'בתי האוסף לתולדות צה"ל' בתל-אביב. בטקס מרגש בחצר המוזיאון מסר אבי מערבי, ראש חטיבת שיווק ופינוי מחנות במשרד הביטחון, את מפתחות המתחם לנציג רשות מקרקעי ישראל.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מוזיאון 'בתי האוסף לתולדות צה"ל' שבשכונת נווה צדק, סמוך למתחם התחנה ולחוף הים, שוכן על כ- 22 דונמים באחד מאזורי הביקוש היקרים בתל-אביב. 'בתי האוסף' הינו מתחם לשימור הכלול בתכנית המקודמת כיום על ידי עיריית תל אביב והקרויה תכנית מנשייה. פינוי המוזיאון הוא חלק ממהלכי שוה"ם (שיווק והעתקת מחנות), שמוביל משרד הביטחון להוצאה היסטורית של מחנות צה"ל ממרכזי הערים הגדולות והעתקתם לנגב ולגליל.
המוזיאון הכיל למעלה מ-9,000 פריטים ייחודים, החל מתקופת המנדט הבריטי ועד לזמנים אלה. בין היתר שימש המוזיאון בית לנגמ"ש של מוטה גור, לרכב השרד של דוד בן- גוריון ולעוד עשרות רבות של טנקים, נגמ"שים וכלי רכב משוריינים שמספרים את סיפורו של צה"ל. כולם נארזו ברגישות, במבצע לוגיסטי מורכב ביותר, והועברו לאחסון באופן מיטבי, עד להשלמת בניית המשכן החדש של המוזיאון בלטרון.
שלומי מעיין, מנהל יח' המורשת והמוזיאונים באגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון: "מבצע פינוי מוזיאון 'בתי האוסף לתולדות צה"ל' חייב תכנון קפדני שארך למעלה משנה, ומחשבה כיצד לארוז ולשמר את כל אחד מאלפי הפריטים שמספרים את ההיסטוריה הביטחונית של מדינת ישראל מתקופת המחתרות ועד ימינו. המוצגים נשמרים כעת עד להשלמת המוזיאון החדש בלטרון."
יובל גבאי, ראש חטיבת המבצעים באגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים (אמון) שבמשרד הביטחון: "זהו אחד מהמבצעים הלוגיסטיים הייחודיים שניהלנו. הוא כלל סגירת רחובות רבים בתל-אביב לצורך העברת שיירות טנקים ונגמ"שים למשכנם החדש. בזכות שיתוף פעולה והירתמותם של גורמים רבים למבצע, הצלחנו להקדים את תאריך הפינוי בחודשיים. כל מוצג קיבל מאיתנו יחס אישי ונארז באופן המיטבי כדי לשמרו לעוד הרבה שנים קדימה."
תכנונו של המתחם החל עוד בתחילת שנות ה-90, עת הוקמה ועדת הול"ל עם גלי העלייה. תכנית זו הייתה תכנית הול"ל הראשונה שקודמה על ידי המדינה ואולם קידמה נעצר על ידי עיריית תל אביב. בחלוף השנים ועם התקדמות הפיתוח באזור בסביבות שכונת נווה צדק, פלורנטין ויפו ומעבר הקו האדום של הרכבת הקלה, לקחה על עצמה העירייה את קידומו של המתחם לאזור מעורב שימושים, שבו יכללו בתי האוסף, כמו גם מתחם התחנה אשר פותח על ידי רשות מקרקעי ישראל ועיריית תל אביב וכן שטחי מלונאות מסחר ומגורים. מתחם זה מתוכנן ברגישות כחלק המחבר כחוליה המתאימה עצמה לסביבתה בין נווה צדק ותל אביב לבין השכונות היפואיות ופלורנטין.
גילי טסלר מתכננת מחוז תל אביב, רמ"י: "מתחם בתי האוסף הינו חלק אינטגרלי וחשוב בתכנית מנשייה תא/4408 המקודמת על ידי רמ"י והעירייה. השטחים מהווים את החלק המחבר מצפון ומדרום לרחוב יפו ההיסטורי ובתחומה של התכנית שימושים מעורבים הכוללים את מתחם התחנה ההיסטורית, בתי האוסף, שטחי מלונאות, מגורים מסחר ומשרדים. שטחי הציבור והרחובות תוכננו באופן המייצר רציפות הליכה ושבילי אופניים משכונות נווה צדק אזור קצה רוטשילד וכרם התימנים לכיוון דרום מערב בואכה פלורנטין ויפו. כעת משהוחזר סוף סוף המתחם לידי המדינה ניתן יהיה להתקדם עם תכנון המתחם שימור המבנים ויצירת אזור מיוחד נוסף בעיר."