השופט מלצר קבע: ועדת הבחירות תכשיר פתקים שהושחתו
בוועדת הבחירות המרכזית הצטברו תלונות רבות על השחתת פתקי הצבעה או על הצבת פתקי הצבעה השונים מהדוגמא שאושרה על ידי ועדת הבחירות המרכזית. יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר החליט כי פתקים שהושחתו במכוון אם על ידי חור מזערי או קשקוש בעט, יהיו פתקים כשרים ואין לפסול אותם.
בהחלטתו כתב השופט מלצר "לאחר עיון במספר דוגמאות, בדומה להחלטתנו מיום הבחירות לכנסת ה-21 , תאריך: 09.04.2019 ,ולצורך שמירה על טוהר הבחירות ומימוש רצון הבוחר באופן המיטבי, קיבלתי, ביחד עם סגניי, החלטה כי הפתקים שיש בהם את הליקויים שיפורטו בפיסקאות 1 ו-2 שלהלן, יהיו פתקים כשרים ואין לפסול אותם, והכל בכפוף לתנאים המפורטים בפיסקה 3 שלהלן:
1. פתק הצבעה שיש בו חור מזערי או שמאן דהוא צייר בעט או קשקש על גבו (ואף על צדו הקדמי), כך שניכר שבפתק הושם פגם לצורך פסילתו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
2. פתק הצבעה שדוגמתו אינו זהה לדוגמה שאישרה הוועדה המרכזית, למשל: סדר המילים בכינוי הרשימה שונה, הושמטו מילים או אותיות מהכינוי, ההדפסה אינה במרכז הדף או שכינוי הרשימה הודפס מעל האותיות.
3. יחד עם זאת, מובן שאין בכך להכשיר פתקי הצבעה שיש בהם כדי לזהות את הבוחר (עיינו סעיף 87(א()3 ) לחוק הבחירות לכנסת ]נוסח משולב[, התשכ"ט-1969. לצורך מניעת אפשרות הזיהוי, אני מנחה אתכם לפעול כדלקמן:
(א) נתקלה ועדת הקלפי, בעת הספירה, בפתק הצבעה שהושם בו פגם כאמור בפיסקאות 1 או 2 לעיל, ישמור עליו מזכיר ועדת הקלפי, בעצמו.
(ב) לאחר שנמצא פתק נוסף, שיש בו את אותו הפגם, יספרו שני הפתקים במניין הקולות הכשרים, וכל פתק נוסף שיש בו את אותו הפגם יהיה פתק כשר.
(ג) אם בתום הספירה נמצא שיש בקלפי רק פתק אחד עם אותו הפגם – יהיה פתק זה פסול, מחמת האפשרות הסבירה שהפגם יזהה את הבוחר.
(ד) החלטות בעניין זה יתועדו בפרוטוקול ועדת הקלפי.
4. זכרו – הכלל הוא לאפשר לקולו של הבוחר להכלל בתוצאות, ורק אם לא ניתן להכשירו יש לפסול אותו."