בריאותמבזקים

יום האיידס העולמי 2019: "היום כבר לא מתים מאיידס"

יום האיידס הבינלאומי מצוין היום (ראשון, 1/12/2019) ברחבי העולם. במכון האיידס בקריה הרפואית רמב"ם, מעדכנים כי מנתוני השנה החולפת נרשמת ירידה במספר המטופלים החדשים אשר נקלטו במהלך 2019, זאת אחרי מספר שנים שבהם נרשמה בעיקר מגמת עלייה. נוכח הנתונים הללו, מיישר המכון ברמב"ם קו עם המגמה הקיימת בעולם בשנים האחרונות.

על פי נתוני מכון האיידס ברמב"ם, עד לחודש דצמבר 2019 נקלטו 96 מטופלים חדשים, עליהם נמנים חולי איידס ונשאי נגיף ה-HIV. ב-2008 נקלטו במרפאת האיידס בביה"ח 66 מטופלים חדשים. ב-2017 הנתון הזה עלה ל-136 וב-2018, המשיך הנתון לגדול כאשר רק עד סוף חודש ספטמבר כבר נקלטו במרפאת ביה"ח 134 מטופלים חדשים.

אם במהלך 2018 טופלו במכון האיידס 1,081 מטופלים, עד לחודש דצמבר 2019, טופלו באותה המסגרת 968 מטופלים (3,510 ביקורים שנרשמו במרפאת המכון). מגמת הירידה נרשמה גם בהתייחס לנתון הפטירות מבין מטופלי המכון בשנה החולפת, כאשר השנה עמד המספר על תשעה נפטרים, לעומת 14 בשנה שעברה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ממחלה קטלנית למחלה כרונית

"היום כבר לא מתים מאיידס", מסביר ד"ר אדוארדו שחר, מנהל מכון האיידס ברמב"ם. "הודות לתרופות חדשניות ומחקרים פורצי דרך שנעשו בשנים האחרונות, הפכה מחלת האיידס למחלה כרונית, אך כאשר המטופלים אינם מאובחנים ומטופלים בזמן התרופות אינן בהכרח אפקטיביות", הוא מחדד, "היום אנחנו רואים תופעות אחרות. מצד אחד נשאים חדשים בקרב קבוצות שבהן המחלה לא הייתה רווחת בעבר ואין בהן מודעות גדולה לנושא. מצד שני אנחנו רואים יותר שאננות בקרב קבוצות אחרות שנמצאות בסיכון ונוקטות בגישה לא זהירה עקב זמינות התרופות החדשות שהן די מוצלחות ומצד שלישי אנחנו רואים אנשים שחיים חיים ארוכים ואיכותיים עם המחלה. זה עידן חדש לחלוטין".

ד"ר אדוארדו שחר. צילום: פיוטר פליטר

ביום עיון שנערך בחמישי האחרון ברמב"ם, תחת הכותבת "טיפול אחרי חשיפה ל-HIV, חשף ד"ר שחר חלק מהחידושים הטיפוליים במחלת האיידס, ביניהם: תרופות לנטילה חד יומית, תרופות עם תופעות לוואי מופחתות ופיתוח שאמור להופיע בעתיד הקרוב – זריקה חודשית שתחליף את קוקטייל התרופות. בכנס, שבו לקחו חלק למעלה מ-300 משתתפים מכל הארץ, סקרו מומחי רמב"ם בתחום האיידס, את מורכבות הטיפול במחלה.

בתוך כך, כחלק מקמפיין העלאת המודעות למחלה, רמב"ם חבר השנה לארגון "החיים עם HIV", יחד עם איכילוב, שיבא והדסה, והאיר את המבנה המרכזי בבית החולים בצבע אדום.

צילום: נתנאל אייזיק

לדבריו של ד"ר שחר, העלאת המודעות למחלה האיידס היא כלי חשוב ומשמעותי, אך הכלי העיקרי הוא בידיים של כל פרט ופרט: "מגמת הירידה בחולי האיידס היא בהחלט בשורה משמחת", מסכם ד"ר שחר, "מדובר בשילוב של מודעות לנושא, מחקרים פורצי דרך וטיפול אפקטיבי ואני מקווה שהמגמה תמשך גם בשנים הבאות. כדי שהחזון הזה יתגשם, המסר הוא ברור וחשוב – למען בריאותכם ובריאות הסובבים אתכם, חייבים להיבדק. מדובר בבדיקה פשוטה, זולה ואמינה וגילוי מוקדם וטיפול מתאים בזמן יכול למנוע כשלים חמורים בבריאות ואף מוות".

Back to top button