חשד: מדביר מורשה השתמש בזרחן אורגני והרעיל למוות חתולים וכלב
בעקבות מקרה מזעזע של מדביר מורשה החשוד כי הרעיל למוות חתולים וכלב בתכשיר הדברה המכיל זרחן אורגני: המשרד להגנת הסביבה ביטל את רישיונו; המקרה גם נחקר על-ידי משטרת ישראל
הוועדה המייעצת לענייני מדבירים של המשרד להגנת הסביבה – גוף שבסמכותו לייעץ לרשם לענייני מדבירים לעניין נקיטת צעדים מנהליים כלפי מדבירים שביצעו הפרות במהלך עיסוקם בהדברה – המליצה לבטל רישיון לשני מדבירים, ובמקרה אחד להתנות את חידוש הרישיון במעבר בחינת הסמכה חדשה. במקרים נוספים בשנה החולפת אף הופעלו במקביל כלי אכיפה, לרבות חקירה ואישום פלילי או הטלת עיצום כספי.
העבירה החמורה ביותר שנדונה בוועדה מתייחסת למדביר יהודה ביטון (מס' רישיון 2470) מאזור בית שמש, שהשתמש לכאורה בחומרי הדברה חקלאיים מסוג זרחן אורגני כדי להרעיל במזיד חתולים וכלבים בסביבת ביתו. ממידע שהתקבל במשרד להגנת הסביבה עלה, כי 11 חתולים וכלב הורעלו למוות כתוצאה משימוש ברעל.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הרעלה מכוונת של חתולים וכלב בתכשיר זרחן אורגני גורמת לסבל רב ולמוות בייסורים של בעלי החיים, ומהווה התעללות אסורה בבעל חיים. בשל חומרת המעשים, הסיכון שיצרו והנזק הגדול שנגרם מהתנהלותו הלא מקצועית והאסורה של המדביר, ובשל חשש ממשי לסיכון הציבור מהמשך עיסוקו בהדברה, המליצה הוועדה לבטל את רישיונו של המדביר, ורישיונו בוטל בפועל. משטרת ישראל חוקרת את האירוע.
מקרה חמור נוסף שבו הוועדה המליצה לבטל רישיון הוא של המדביר אלכסנדר רודומישלסקי (מס' רישיון 2087), שהורשע בבית המשפט בשורה של עבירות הקשורות בעיסוקו בהדברה, ובהן שימוש בתכשיר הדברה בניגוד לתנאיו, הטעיה בקשר לעיסוק בהדברה, ניסיון להשתמש בתכשיר הדברה שאינו רשום, אחסון והובלה של תכשירי הדברה בניגוד לדין והעסקת עובדי הדברה בניגוד לדין.
עמדת הוועדה הייתה כי העבירות שבהן הורשע המדביר לפי הודאתו הן עבירות חמורות, רבות ועל-פני תקופה ממושכת ועל כן המליצה לבטל את רישיונו של המדביר, שבוטל בפועל.
בעניינו של מדביר שלישי, שביצע שורה של הפרות של החובות המוטלות עליו לפי חוק, המליצה הוועדה לבטל את רישיונו ולהתנות את חידושו במעבר בחינת הסמכה חדשה. ההפרה החמורה ביותר המיוחסת למדביר זה, היא פיזור של חומר הדברה מרוכז על-גבי כלים ומשטחים להכנת מזון. כתוצאה מפעולה רשלנית זו, עובדי החברה שבה בוצעה ההדברה נחשפו ככל הנראה לתכשיר. רישיונו של מדביר זה אינו בתוקף, ולכן אינו יכול לעבוד.
בנוסף, סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה, יצחק בן דוד, הטיל על המדביר עיצום כספי בסך של כ-10,000 שקל.
המשרד להגנת הסביבה מדגיש, כי אין לעסוק בהדברה ללא רישיון מתאים ומזכיר שהעיסוק בהדברה כמדביר בעל רישיון מחייב עמידה בכללים לפי חוק, ועבודה באופן מקצועי. הפרת חובות אלו יכולה להוביל להטלת עיצום כספי, לקיום הליך פלילי ואף לביטול רישיון המדביר או התלייתו – לפי חומרת הנושא.