מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, התראיין הבוקר (חמישי) לאילנה דיין בתחנת הרדיו גל״צ ונתן מענה על מספר נושאים עיקריים בנוגע למשבר הקורונה והמצב אליו נקלעה מדינת ישראל.
בדיקות-
• שאלה: מפרסם ניר דבורי הבוקר שהמוסד הצליח להביא מעל ל- 100,000 בדיקות, אתה יודע אם הבדיקות האלה איתנו? הן בדרך?
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
• תשובה: הן כנראה איתנו אבל צריך לבדוק את התוקף שלהן ושהן מתאימות וזה מה שנעשה בשעות הקרובות. אני חושב שזה באמת יפה לראות איך מדינת ישראל יודעת להשתמש בכל האמצעים שלה ובכל הכוחות שלה, אנחנו משתמשים גם בכל המוחות שיש לנו כדי לשתף פעולה ולהתמודד עם האתגר העצום המונומנטאלי שאנחנו ניצבים בפניו.
•שאלה: תשמע, אני רואה אותך מתראיין ועושה לי רושם שנמאס לך לשמוע כבר על דרום קוראה, בכל אופן, תסכים איתי שתול סיאול זה כנראה היחיד שהוכיח את עצמו בינתיים ורבים יודעי דבר אומרים את זה כל הזמן, בדיקות בדיקות בדיקות. אתם מתקרבים ל-2,000 ביום, תתקרבו ל-3,000 ביום, למה חסמתם פחת או יותר בגופכם מעבדות ומכוני מחקר שרצו לעזור, להכשיר לבורנטים, לייעל את העניין הזה, למה הרגולציה שלכם הדיחה את ידה בהקשר הזה וקצת אנחנו באיחור בעניין הבדיקות.
•תשובה: התשובה היא שלא חסמנו ואנחנו עובדים היום עם 20 מעבדות ברחבי הארץ ואנחנו נדע להגיע להיקף בדיקות שאנחנו מאמינים שהוא נכון. אני לא אכנס לפרטים הסטטיסטים אבל אפשר לבצע המון בדיקות והיכולת שלנו לקבל מהם איזה שהוא אומדן על מה קורה באמת יהיה מוטעה לחלוטין. יש ברגע נתון 200,000 איש שרוצים לעבור בדיקה כי הם חוששים שאולי יש להם קורונה, אבל יש להם כאב גרון והם לא יודעים שכאב גרון הוא לא תסמין של קורונה, לחלקם למשל אם כואבת הבטן או תסמינים פחות רלוונטיים לתחלואה ואם נבדוק אותם באופן מלא , 99% יהיו שליליים. אנחנו מסתכלים בסוף על התחלואה של מה שאנחנו מחפשים. אם היינו מפספסים בגדול, וזה משהו ששוב, המציאות היא משתנה פה כל יום, היינו רואים איזה שהיא עלייה בדלקות ריאה, או ובקופות החולים או בבתי החולים. אנחנו בודקים את כל מי שיש לו דלקות ריאה בבתי החולים, את כל האנשים עם תסמינים נשימתיים קשים בבתי החולים ובאופן מדגמי את דלקות הריאה בקהילה ושפעת. לא יכול להיות שיש פה אלפי חולים בלי שנראה איזה שהוא ביטוי. לצד זה, אנחנו נערכים לשלב הבאה בו יהיו יותר חולים במדינה ישראל ואנחנו נצטרך יותר בדיקות כדי לאתר אותם. עלינו כבר אתמול למעל 2000 בדיקות, בתחילת שבוע הבא נהיה ב-3,000 בדיקות ליום ולאחר מכן ב-5,000. שוב, אנחנו מעריכים ולומדים מכולם, אנחנו ולומדים מקוראה, מטאיוואן והונג קונג וסינגפור ומכל מדינה שיש לנו משהו ללמוד ממנה, גם אם היא נכשלה, אנחנו לומדים מה לא לעשות. קוראה עשתה, אם נשווה את זה לאוכלוסייה של ישראל, 3,000 בדיקות ביום. אנחנו נגיע מהר מאוד ל-5,000. אנחנו צריכים שכל מעבדה שעובדת תיתן לנו תשובות תקפות.
הדבקה-
• שאלה: יממה בסין בלי הידבקויות נוספות, נראה ששם הרע ביותר כבר מאחוריהם. אני תוהה אם כתוצאה מהמודלים האלו ומכל מה שאתה רואה לומד, אתה מצליח להביט קימה ולהגיד נגיד עד הקיץ זה מאחורינו? אתה מצליח לייצר איזה שהיא עקומה של זמן?
• תשובה: אני אומר לך את האסטרטגיה שלנו בצורה מאוד פשוטה, היא מבוססת על מילה אחת וזה זמן. אנחנו רוצים להרוויח זמן, אנחנו פועלים בתנאי אי וודאות אדירים אנחנו מאוד מקווים שבסין המחלה דועכת ושלא תהיה התפרצות שנייה, הלוואי וזה אכן יהיה כך, אולי הקיץ יביא איתו בשורה של דעיכת ההדבקה, התרחישים שאנחנו נערכים אליהם הם תרחישים אחרים. לפיהם הדבר הזה ילווה אותנו לעוד חודשים ארוכים ולכן אנחנו צריכים לנצל את הזמן הזה שהמחלה לא מתפשטת פה בצורה שהיא מחוץ לשליטה, ומצד אחד לשנות את אורחות חיינו שיהיה מספיק משמעותי בפוטנציאל להדבקה, ומצד שני, שהמערכת שלנו תהיה ערוכה להתמודד עם שיא התחלואה. אני לא רוצה לתת תרחישים אופטימיים סתם, אני מאוד מקווה שהמציאות תהיה טובה ושאנחנו נהיה באיזה שהוא אירוע קצר, אבל אנחנו נערכים. אני אגיד לך למה אני נערך, החשש הגדול שלי הוא שבחורף הבאה תהיה לנו גם את השפעת העונתית בתחלואת קורונה.
סייבר-
• שאלה: זה נכון שגם אנשי הסייבר של המוסד עוזרים בפענוח נתונים ובהפעלת מודלים שונים?
• תשובה: אני אומר שיש לנו באמת צוותים שמורכבים מהאנשים הטובים ביותר במדינה. יש לנו מתמטיקאים והסטטיסטיקאים הטובים ביותר שבונים לנו את המודלים של התפשטות המחלה. יש לנו צוותים שבאמת מטובי המוחות בתעשייה שמנסים לחשוב מצד אחד גם על מודלים של ניתוח נתונים וגם על שיטות התערבות שיביאו להפחתת התחלואה, יש לנו חוקרים שבודקים מה קורה בכל אחת מהמדינות.
• שאלה: אני מבינה שהיום כבר, דובר משרד הבריאות מדווח שייווצר איחור בדיווח מעצם העובדה שזה לוקח יותר זמן.
• תשובה: אנחנו עובדים עם 20 מעבדות ואנחנו צריכים לראות שכל מעבדה עובדת בתהליכים הנכונים שלא יווצר שם זיהום או פגיעה כתוצאה מכך שזה דבר מאוד חשוב שחייבים להקפיד עליו, ושהנתון שנמסור לציבור יהיה נתון נכון. היה טעות לפני כמה ימים באחת המעבדות שהקפיצה את כמות החולים ברגע אחד ואחר כך היה תיקון ואנחנו לא רוצים טעויות כאלה. אנחנו עובדים מאוד מהר, התחלואה החלה לפני פחות משלושה שבועות ובסופו של דבר המערכת מכוילת ויכול הלתת את הטיפול הטוב ביותר ואת הבדיקות הטובות ביותר.
הדילמה שאולי תאפשר לנו להבין את הנזק שגורם נגיף הקורונה ; תיתאפשר כאשר עושים השוואה בין מספר הנפגעים בשפעת , בשנים שלפני פרוץ הקורונה , למספר הנפגעים בעת הזו , ובתיקווה שלאחר האביב , הקורונה תודבר בעזרת השם ובמדע .