חדשות הארץמבזקים

ההמלצה של משרד הבריאות: לא לקיים סגר בחודש הרמדאן

בדיון מיוחד היום (רביעי) להיערכות לקראת חודש הרמדאן ציין נציג משרד הבריאות כי אחוז המחלימים בכלל הנדבקים בחברה הערבית עומד על 25% וכי הרבה נדבקים במגזר נדבקו בסופרים.

נציג המשרד לביטחון הפנים עדכן כי התקנות המיוחדות לתקופות הרמדאן צפויות להגיע לאישור היום או מחר וצפויות לכלול את סגירת הפעילות המסחרית בין השעות 18:00 בערב ל-3:00 לפנות בוקר, למעט בתי מרקחת ומשלוחים. כמו כן ישולבו פקחים עירוניים שיוסיפו ממד אזרחי. נציג משרד הפנים קרא להחריג את האימאמים והמואזינים ולהחזיר אותם לעבודה.

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אנטאנס שחאדה: "חודש הרמדאן מיוחד מאוד מבחינה דתית חברתית והתנהגותית זה חודש בו המשפחה מתלכדת, יש מצוות דתיות לדיני משפחה אחרים וסעודות משפחתיות והוא מחייב התייחסות אחרת".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת): "כל העולם נמצא במצב מיוחד של שינוי הרגלים ותחת זה אנחנו נכנסים לחודש הרמדאן שהוא מאוד מיוחד מבחינה דתית, חברתית והתנהגותית. זה משנה את סדר היום ודפוסי ההתנהגות בקרב משפחות ובעבודה. זה חודש בו המשפחה מתלכדת יש מצוות דתיות לדיני משפחה אחרים וסעודות משפחתיות והוא מחייב התייחסות אחרת. איזה תקציבים מהחלטת הממשלה 922 שהייתה שלא נוצלו מה-15 מיליארד אפשר לנצל במידי? איך משרדי הממשלה יכולים לעזור לרשויות המקומיות לקראת הרמדאן?"

ח"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת): "העלייה בכמות הנדבקים קשורה גם לכך שהתחילו לעשות יותר בדיקות, ידענו שברגע שיעשו יותר בדיקות המספרים יעלו"

ח"כ ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת): "הבלגן הכללי שראינו בניהול המשבר קיים גם בניהולו בחברה הערבית ואני חושב שהגופים המרכזים חייבים לשבת לפחות פעם ביום בשביל לרכז את המצב. ביחס להיערכות לחודש רמדאן, אני לא מבין מי מזין את הממשלה כדי שתקבל החלטות? איזה משרד ואיזה צוות מספק מידע וחוות דעת לממשלה כדי שתקבל החלטות? אנחנו לא צריכים עוד לוביסטים מול משרד האוצר. גם למשרד הפנים יש כספים ויכולת לפתור את הבעיות בזמן המידי".

ח"כ משה אבוטבול (ש"ס): "על מנת לסייע בנושאים שעלו יש להגביר תקציבים, לתגבר בכוח אדם. אני מבקש מהמשטרה להיות רגישים באכיפה ולהפעיל שיקול דעת, במיוחד לאור המקרים שהיו במגזר החרדי. כולנו נמצאים באותה סירת קורונה וצריך לדעת להפעיל שיקול דעת כלפי אנשים.צריך שמנהיגי הדת יאמרו לאנשים לשמור על ההנחיות ללא פשרות".

מודר יונס, הוועד הארצי לרשויות מקומיות ערביות: "כולם יודעים שהמצב הכספי של הרשויות הערביות הוא קשה ועכשיו עם הקורונה הוא קשה יותר. מגיע אלינו עוד מעט חודש רמדאן וכל פעולה שעשינו עכשיו נצטרך לעשות יותר ולא נצליח לעמוד בכך. הקמנו חמ"ל משותף שמרכז הטיפול בסוגיות, את מערך ההסברה ואת המידע מהרשויות המקומיות בשפרעם. ביקשנו סיוע ממשרד הפנים וגילו נכונות אך כשזה הגיע לאוצר זה נעצר. לא קיבלנו כסף תוספתי עד כה אלא רק הקדמות לתשלומים עתידיים. אנחנו מגלגלים את הבעיה קדימה. בעקבות ההנחיות החדשות של ראש הממשלה, אנחנו מרגישים קצת התרופפות בעמידה בהנחיות. בנוסף, המילה סגר לא מתאימה ועוצר הוא בלתי אפשרי, הרעיון הוא הגבלות בתנועה וסגירת חנויות בצורה שתאפשר למנוע התקהלויות".

גידי פרץ, מנהל תחום צמצום פערי בריאות במשרד הבריאות: "המשרד ממשיך בהמלצות לשמור על הריחוק החברתי ולהימנע מהתקהלויות ומתפילות יחדיו. ההמלצה של משרד הבריאות כרגע היא לא לקיים סגר אלא אם כן נראה התפרצות משמעותית. אנחנו מודעים לכך שההנחיות של 19 מתפללים יצרו בלבול, אך לא תהיה איפה ואיפה, זאת החלטה של הממשלה. ברמה ההסברתית נערכנו לייצר תכנים והסברה סביב הרמדאן".

מועוויה כבהה, מרכז בכיר (בקרה על תכניות התערבות) במשרד הבריאות: "נכון שיש כמות נדבקים לא גדולה בחברה הערבית אך אנחנו לא במצב טוב, עלינו בקצב מאוד גדול בכמות הנדבקים. צריך שיהיה תיאום וקישור בין הוועדות/מרכזי השליטה שהוקמו בנושא נתונים רפואיים. המצב לא טוב במגזר הערבי ואנחנו רואים עליה של מאות אחוזים בכמות הנדבקים בעשרה ימים האחרונים. חייבים להיערך לחודש הרמדאן, צריך תכנית הסברה בערבית למגזר, אולי עם אנשים מרכזיים שיעבירו את המסרים. נתון חשוב: הרבה נדבקים במגזר נדבקו בסופרים. יש להקפיד בתקנות על הסופרים כי יש עליהם עומס כי אנשים רוצים לקנות לקראת הארוחה בערב. יש להגביר בדיקות של חולים בבתי מלון על מנת לאתר מחלימים ולהחזירם למשפחות לקראת הרמדאן. נתון מעודד – אנחנו עומדים על 25% מחלימים בכלל הנדבקים בחברה הערבית".

ישראל אבישר, ראש אגף בכיר לחירום במשרד לביטחון פנים: "בשבועות האחרונים השר קיים דיוני היערכות מוגברת בראשותו עם נציגי המשטרה ונוספים במיוחד לקראת הרמדאן. הרעיון המרכזי מבחינת השר וראש הממשלה הוא להגיע להסכמות עם ראשי המגזר בנוגע להגבלות. בנוגע למאמץ ההסברה- המדינה השקיעה משאבים רבים על מנת להעביר את המסרים לקהל הרחב בדבר חשיבות התקנות שיוצאו. התקנות המיוחדות לתקופות הרמדאן בשלבי סיום וסיכום – בין 18:00 בערב ל-3:00 לפנות בוקר, תהיה סגירה של הפעילות המסחרית למעט בתי מרקחת ומשלוחים, מתוך רצון להימנע מהדבקה משמעותית. מניח שיאושרו היום או מחר. כל זה בתיאום עם ראשי המגזר.
האכיפה שונה במהות ממה שכולם מכירים. מדובר באכיפה יותר מתחשבת ומכבדת ולכן ישולבו גם פקחים עירוניים כדי להוסיף ממד יותר אזרחי לפעילות האכיפה. השר מלווה את הנושא מקרוב וימשיך לנטר מתוך ראיה שיש פה אתגר משמעותי עם מגמות הפוכות מיתר החברה הישראלית".

אלי רגב, מנהל מינהל חירום במשרד הפנים: "ביצענו פגישות רבות עם משרד הפנים והרשויות המקומיות בשביל לעמוד על הבעיות והדרישות של הרשויות. הכנו מסמך שנתן תוקף למיפוי שביצענו. ביקשנו 50 מיליון ₪ במסמך מפורט. אין יכולת למשרד הפנים לתת את הסכום הזה ככסף תוספתי. מה שניתן בינתיים כדי לתת מענה תזרימי הוא להקדים את מענקי האיזון. אנחנו מטפלים בסלי מזון, סיוע באכיפה, סל סיוע בתחום ההסברה וציוד מיגון עבור המתנדבים והעובדים ברשויות המקומיות.
סה"כ הדרישות היו 50 מיליון ₪".

ניצב משנה הדס מדמוני, ראש מחלקת קהילה באגף המבצעים במשטרה: "הציבור במגזר ממושמע לצד הקושי הקיים במגבלות הקיימות. יש אצלנו עליה בכמות הפניות למוקד ואנחנו זוכים לשיתוף פעולה טוב עם הרשויות. לפני שבוע היה מפגש של השר עם ראשי הרשויות לקראת הרמדאן. עלתה המלצה לסגור עסקים ואנחנו מקווים שהיא תתקבל בהחלטת ממשלה. נושא ההסברה – צריך לתת השקעה גדולה בתחום זה. ביחס לאכיפה – אנחנו מתגברים את התחנות בחברה הערבית במהלך כל חודש הרמדאן".

דור בלוך, משרד האוצר: "אנחנו מכירים את הקשיים שעלו באוכלוסייה הערבית, התקציבים הנוספים נמצאים כעת בבחינה. מבינים את הדחיפות במיוחד בנושא הרווחה בחברה הערבית לקראת הרמדאן, ומנסים לטפל בכך בימים הקרובים. קיבלנו את הבקשה לגבי החבילות מזון ומקווים שהנושא ייפתר בזמן הקרוב".

רועי אסף, ראש אגף פיתוח כלכלי חברתי בחברה הערבית, המשרד לשוויון חברתי השיב לשאלת מ"מ היו"ר ח"כ שחאדה בנוגע להחלטת הממשלה 922: "לא בטוח שתקציבים מהחלטת הממשלה 922 הם הדרך הנכונה לסייע כיוון שמיועדים לנושאים ספציפיים ברשויות המקומיות".

צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן

דני שחר, הרשות לביטחון קהילתי: "אני בודק את האפשרות לזרז העברת תקציבים לרשויות המקומיות. במידה ויש כספים הם יועברו במהרה לרשויות. תקציב שיהיה מיועד לפיקוח ונושאים נוספים שקשורים לנושא הביטחון הקהילתי. אנחנו נכנסים עכשיו לפעילות הסברתית לקראת הרמדאן בשיתוף עם הרשויות המקומיות. יש מקומות בהם המוקד המקומי לא מחובר למוקד האזורי ואנחנו עובדים על לחבר אותם בהקדם. יש לנו עובדים מטעמנו בנמצאים ברשויות המקומיות והם יכולים לסייע בתקופה זו גם במשימות אחרות מחוץ להגדרת התפקיד שלהם".

בועז יוסף, ממונה מחוז צפון, משרד הפנים: "אנחנו עושים מה שאפשר בשביל להעביר תקציבים ולסייע לרשויות ואנחנו עומדים בזה כרגע. משרד הפנים מעסיק אימאמים ומואזינים, הוחלט שצריך להחזיר את אנשי הדת מהחופשה כי הם גורם משמעותי בהסברה. זאת לא בעיה כספית שהאוצר צריך להתערב בה, לא מבין את ההתעקשות של משרד האוצר. יש להחריג את האימאמים והמואזינים ולהחזיר אותם לעבודה".

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת) סיכם את הדיון ואמר כי "יש התגייסות והיו הרבה משתתפים בדיון אך רוב הקואליציה לא השתתפה וזה חבל כי מדובר בנושא מאוד חשוב. נעקוב אחר נושא התקציבים בזמן הקרוב. לחלק מהרשויות אין אפשרות לשלם שכר, לפקח על ההנחיות ולדאוג לצרכי סלי המזון. נפקח על הנושאים האלה וננסה לעזור למצוא פתרונות".

צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן

Back to top button