שיתוף פעולה של התעשייה האווירית והמרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית מציג את ה"קוקפיט" – מערכת בקרה לריכוז מידע על חולי קורונה המאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ ייעודית, על גבי פלטפורמת Azure של מיקרוסופט.
כחלק מהתגייסות החברות הממשלתיות בשיתוף מפא"ת ורשות החברות למאמץ הלאומי לטיפול בחולי קורונה, פותחה על ידי התעשייה האווירית בשיתוף פעולה עם המרכז הרפואי סורוקה מערכת בקרה המאפשרת ריכוז מידע על חולי קורונה מונשמים במקום אחד, ומקלת על קבלת תמונת מצב מלאה של החולה, תוך צמצום החשיפה של הצוות הרפואי להידבקות.
המערכת מתכללת מידע מכלל המערכות והחיישנים, ומבצעת חיתוך ומיצוי מידע כגון ניטור מדדים, זיהוי מגמות, ומתן התרעות מוקדמות תוך שימוש באמצעים של בינה מלאכותית. המערכת מאפשרת ייעול תהליכים, לימוד והפקת ידע.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הידע הנאסף מונגש לצוות הרפואי בחדר הבקרה לצרכים השונים, כמעין תא טייס ("קוקפיט") – לביקור רופא מרחוק, ניהול מצב המטופל באופן שוטף, ניהול המשימות במחלקה וניהול מכשירים ואמצעים.
שיתוף המידע מאפשר גישה למכלול הנתונים מקרוב ומרחוק תוך ניצול כלל המשאבים השונים ברחבי בית החולים ומחוצה לו. הטיפול במידע ייעשה בצורה מאובטחת ועל פי כל הכללים המחמירים של הגנת מידע רפואי.
המערכת אופיינה במפגשים מוקדמים בין צוות המפתחים לבין צוות היחידה לטיפול נמרץ פנימי בסורוקה.
המערכת הודגמה בפני ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי סורוקה, ירדן נבו, המשנה למנהל המרכז הרפואי, ערן ברבי, מנהל היחידה למחשוב ומערכות מידע ופרופ' יניב אלמוג, מנהל היחידה לטיפול נמרץ פנימי הייעודית לחולי קורונה.
המערכת פותחה על גבי פלטפורת Azure של חברת מייקרוסופט תוך שימוש בשירותי Real Time Data Ingestion ו- Data analytics Services לניתוח ולהצגת נתוני החולים ושירותי Video Streaming להצגה חזותית של החולה.
הפיתוח מאפשר בקרה על כמות רבה של חולים במקביל כאשר ניתן להזרים ולהציג במערכת מיליוני אירועים בשנייה.
ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי סורוקה אומר כי "כחלק מהטיפול בחולי קורונה נדרשת הגנה מירבית על הצוות הרפואי. אחד האתגרים המשמעותיים שניצבים בפנינו בטיפול בחולי קורונה הוא הוא הצורך בצמצום מירבי של מגע פיזי בין מטפל למטופל ומעבר לשימוש מירבי באמצעים של טיפול מרחוק. האמצעים הדיגיטליים, ההסתכלות מרחוק על מוניטורים, מכונות הנשמה, משאבות עירוי ומכשירים נוספים המחוברים למטופל, מאפשרים לנו לשמור על ריחוק מקסימלי ולהבטיח הגנה מירבית לצוות בטיפול הרפואי."
עוד אמר ד"ר קודש, "אנו מודים לתעשייה האווירית על שילוב הידיים והתמיכה שלהם בצוותים הרפואיים שנמצאים בחזית המאבק בנגיף ומסייעים בכך למתן טיפול רפואי איכותי תוך הבטחת בטחונם של אנשי הצוות".
פרופ' יניב אלמוג, מנהל היחידה לטיפול נמרץ פנימי הייעודית לחולי קורונה ציין כי "היתרון הגדול של המערכת שפותחה הוא היכולת שלה לדמות את הסיטואציה הרגילה שבה אני נכנס לחדר, רואה את החולה, עוקב ואוסף נתונים ממכלול המכשירים שיש מסביבו. זהו יתרון חשוב שיאפשר לנו להתמודד באופן בטוח ושלם עם ניהול הטיפול בחולה גם בעידן הקורונה."
עוד הוסיף פרופ' אלמוג, "אני רואה יתרונות ופוטנציאל שימוש נרחב במערכת גם בעתיד. באמצעות יכולת ההתרעה המוקדמת שלה והיכולת של איסוף נתונים רבים על החולה בשלבים מוקדמים של המחלה, נוכל לייצר מערכת שמתריעה על החמרה שעלולה להתרחש, ולהגיב מוקדם יותר ואולי אף למנוע אותה".
יואב תורג'מן, סמנכ"ל התעשייה האווירית ומנכ"ל אלתא אמר כי "התעשייה האווירית התגייסה למאבק נגד הקורונה, ולצד הפעילות העסקית השוטפת, פיתחה בשבועות האחרונים טכנולוגיות רבות, המסייעות לצוותים הרפואיים ולמטופלים, בבתי החולים."
לדבריו, "אלתא מביאה למרכז הרפואי סורוקה את הידע והניסיון מעולמות המודיעין, הסייבר, המכ"ם והבינה המלאכותית, חטיבת תעופה של התעשייה האווירית מביאה את הידע במערכות שליטה ובקרה ואיסוף ידע מעולם התעופה ויחד עם מיקרוסופט, אנו משלבים טכנולוגיות לניטור מדדים של מטופל, לניהול המחלקה ולשליטה על מכשירים, ללא צורך בהתערבות אנושית. אנו נמשיך לתמוך במאמץ הלאומי במציאת פתרונות יעילים וחדשניים, וביחד ננצח".