אושרה ארכה של 3 שבועות: יימשך מעקב השב"כ אחר חולי קורונה
ועדת המשנה למודיעין אישרה לממשלה ארכה של 3 שבועות בלבד לשימוש בכלי של השב"כ למאבק בקורונה – על מנת לאפשר קידום הליך חקיקה לשימוש באמצעים.
הממשלה ביקשה מהוועדה ארכה של 6 שבועות, לצורך קידום חקיקה ראשית שתאפשר את השימוש בכלי של השב"כ למאבק בקורונה, אולם לאחר דיון מפורט אישרה הוועדה את הצעתו של היו"ר, ח"כ רא"ל (במיל') גבי אשכנזי, הארכה של שלושה שבועות בלבד.
בתחילת הדיון הסביר ראש המל"ל לחברי הכנסת כי "למרות שהנתונים טובים ומעלים שאלה, דווקא בעת כזו משום שפוטנציאל ההדבקה גדל אנחנו צריכים כלי שיאפשר פעילות כירורגית, מהירה שתקטע את שרשרת ההדבקה ולאפשר לאוכלוסייה להמשיך בחייה. אין לנו חלופות זמינות מתאימות בשלב זה לצורך הזה. אנחנו ממשיכים לחפש חלופות והאפשרות להפעיל את שב"כ איננה עדיפות ראשונה, אם יהיה כלי שייתן מענה בהחלט נאמץ אותו".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
היו"ר אשכנזי אמר כי "נכון להגן על הציבור מפני הדבקות, דווקא עכשיו כשפתחנו את המשק. עניין החלופות הוצג בפנינו ועולה מכך שבעת הזאת אין חלופה אחרת שנותנת מענה. אני ממליץ לאפשר לממשלה להתקדם בתהליך החקיקה ויחד עם זאת להגביל את ההארכה של השימוש בכלי לשלושה שבועות (עד ה-26 במאי 2020), תוך המגבלות והריסונים שאישרה הוועדה בעבר, במקום 6 השבועות שביקשה הממשלה – זה האיזון הנכון שיאפשר להותיר שימוש בכלי לניטור בסוגיית שרשראות ההדבקה. מדובר בצעד מידתי, שיאפשר ניטור חולים או שוהים בסביבתם וגם לבחון את המשמעות וההשפעות של פתיחת המשק".
ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה כי "ברור לנו לחלוטין שללא שימוש בשירות של השירות נפסיד הרבה מאוד בידודים והרבה מאוד חולים וברור לנו שצריך את זה לטובת פתיחת המשק."
היו"ר אשכנזי שאל על כמות ההדבקות היומית היורדת, ופרופ' סדצקי השיבה: "נענו בין 170-184 הדבקות ביום. אבל אנחנו צריכים לראות כל הזמן את התמונה הגדולה. ככל שבעצם המקרים יורדים ואין מקרי הגעה מחו"ל אנחנו יותר ויותר מבינים שכשהולכים בשיטת הפינצטה רוב אסטרטגיית היציאה בנויה על כך. אחרי שכל כך פתחנו נתחיל לראות שוב הדבקות בקהילה. זה בדיוק הזמן שנצטרך לאתר כל מקרה ואת המגעים שלו."
המשנה ליועמ"ש לממשלה, עו"ד רז נזרי אמר בוועדה כי "אכן ביקשנו שבוע. פסק הדין של בג"ץ קבע שככל שהממשלה מבקשת להמשיך באיכונים צריך לעשות את זה בחקיקה ראשית ואם רוצים בינתיים להאריך צריך להתניע הליך חקיקה. אנחנו מבקשים שבוע. אין שום סיכוי להעביר חקיקה בשבוע. ביקשנו שבוע מאחר שבעצם בשבוע הזה אמורה להתקיים ישיבה בראשות ראש הממשלה, השרים הרלוונטיים והשב"כ כדי לבחון האם לקדם חקיקה או לא. מאחר שאנחנו נכון לרגע זה לא התקבלה החלטה אם לקדם חקיקה או לא, אז לא חשבנו שנכון לבקש יותר זמן אלא רק את השבוע הזה כתקופת גישור וביום ראשון הקרוב נראה לאן פנינו מועדות כשתתקבל החלטת הדרג המדיני. אם לא נלך לחקיקה בוודאי שזה ייעצר מידית. "
היו"ר אשכנזי שאל: אני רוצה להבין, החלטת הבג"ץ ניתנה ביום ראשון, האם אתם עשיתם דיון. מה נעשה?
ע"ד נזרי השיב: "בהחלט נעשה דיון. למדנו את פסק הדין. שקלנו לבוא עם הצעות נוספות אבל מאחר שעלה בהחלט אם ללכת לחקיקה, זה הליך אחר. בסופו של דבר הוחלט לקיים דיון בראשות ראש הממשלה, שיתקיים ביום ראשון. בהינתן שזה המצב הוחלט לבקש להאריך את הדברים כפי שהם בשבוע."
בעד הצעתו של היו"ר אשכנזי הצביעו גם ח"כ גדעון סער, ח"כ יואב קיש, ח"כ איילת שקד, ח"כ יואב בן צור וח"כ עמיר פרץ. לעומתם, חברי הכנסת יאיר לפיד, רא"ל (מיל') משה יעלון ואלי אבידר התנגדו – והצעתו של היו"ר אשכנזי אושרה.