כלכלהמבזקים

חברת הדירוג S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל על AA-

חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P פרסמה אמש (שישי) כי אשררה את דירוג האשראי של מדינת ישראל על החוב במטבע חוץ ברמה של AA- והותירה את תחזית הדירוג על "יציבה".

נציגי חברת הדירוג מדגישים בהודעתם את חוזקות הליבה של דירוג האשראי של ישראל דוגמת כלכלה מגוונת, חשבונות חיצוניים חזקים, נתוני מאקרו כלכליים איתנים ומסגרת מוניטרית גמישה. שתי המגבלות העיקריות של הדירוג נותרו נטל החוב הגבוה יחסית וכן סיכונים גיאו-פוליטיים.

כמו כן, ציינו נציגי החברה כי למרות האתגרים הפיסקליים שנוצרו לאור משבר הקורונה והעובדה שבישראל לא מכהנת ממשלה קבועה קרוב לשנה וחצי, הם צופים כי המחויבות למשמעת פיסקלית תגבר מיד עם הקמת הממשלה ושצעדים אלו יהיו בראש סדר העדיפויות של קובעי המדיניות. הנציגים צופים כי יעילות המערכת המוסדית והשלטונית בישראל תאזן את השלכות מערכות הבחירות האחרונות ותתרום להמשך מדיניות מאקרו כלכלית אחראית.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בחברת S&P מעריכים כי לאור המשבר, כלכלת ישראל עשויה להיפגע בשיעור ממוצע של 5.5% בשנת 2020 לראשונה מזה שני עשורים (מצוין כי המשק לא התמודד עם מיתון ב-18 השנים האחרונות), אך עם זאת, הכלכלה תתאושש ותצמח ביותר מ- 6% בשנת 2021. כמו כן מציינת החברה כי הכלכלה הישראלית מסוגלת להתגבר על המשבר ולחזור למסלול הצמיחה שהיה לפני משבר הקורונה וכן מגזר ההיי טק יסייע להתאוששות הכלכלית. בנוסף, היסודות המאקרו כלכליים של ישראל נותרו איתנים – כלכלה דינאמית, הון אנושי, מינוף נמוך במגזר הפרטי, מעמדה החיצוני של ישראל ומגזר פיננסי מפוקח היטב.

בהודעה נכתב כי לאור המשבר ממשלת ישראל ביצעה מהלכים פיסקאליים ומוניטריים בהיקף של 7.5% מהתמ"ג שיתרמו להתאוששות המשק במהרה ולחזרתו למסלול הצמיחה הטבעי. כמו כן בעקבות ההסכם להקמת ממשלת אחדות, תמה תקופת אי הוודאות וחזרה היכולת לבצע מהלכים משמעותיים ארוכי טווח.

האנליסטים של החברה מציינים כי הגירעון הממשלתי יגדל למעל 10% מהתמ"ג ושיעור החוב הממשלתי נטו יעמוד על כ- 71% בשנת 2020. יחד עם זאת, נציגי החברה מדגישים כי אין סיבה לדאגה יתר על המידה מיציבות פיסקאלית. כמו כן, מדינת ישראל נהנית ממדיניות מוניטרית גמישה ביותר וכן גישה מצוינת לשוקי ההון. האנליסטים מציינים לטובה את ההנפקות הגלובליות שביצעה ישראל ובמיוחד את הנפקת האיגרת ל- 100 שנה, המעידה על אמון המשקיעים בכלכלה הישראלית לטווח הארוך. צפי החברה הוא שעם ביצוע צעדים פיסקליים על ידי הממשלה הגירעון ירד ל-5% בשנת 2021 ויחזור ליעד של מתחת ל-3% בשנים 2022-2023.

נציגי החברה מציינים כי ישראל מנהלת עודף בחשבון השוטף מזה 17 שנים הנתמך על ידי יצוא שירותים, למרות הירידה הצפויה השנה התאוששות הביקוש לשירותים ישראלים יחזיר את העודף לרמתו של 3% מהתמ"ג כפי שהיה לפני המשבר.

האנליסטים מוסיפים כי בנק ישראל הוא מוסד אמין ובעל ניסיון רב ומציינים את הצעדים המוניטריים שביצע כתגובה למשבר – הורדת שיעור הריבית, הפחתת דרישות רגולטוריות הנדרשות מהבנקים, רכישות אג"ח ועסקאות החלף. למערכת הבנקאית הון גבוה, מדדי רווחיות ונזילות גבוהים ואיכות הנכסים בה גבוהה מאוד. החשיפה למשכנתאות למגורים מהווה סיכון לטווח הבינוני במערכת הבנקאית.

חברת S&P מציינת כי מספר גורמים שעשויים להביא להעלאת דירוג האשראי של ישראל: מאמצים לשיפור הביצועים הפיסקליים שיביאו להפחתה מהותית בחוב הציבורי נטו, הפחתה בתשלומי הריבית ושיפור מהותי במצב הביטחוני במזרח התיכון. לחליפין, היחלשות של הכלכלה, שינוי ניכר במאזן התשלומים או הביצועים הפיסקליים של המדינה מעבר לתחזיות החברה, או להבדיל עליה בסיכונים הביטחוניים של המדינה, כל אלה עלולים לפגוע בדירוג האשראי של ישראל.

שר האוצר, משה כחלון: "עד פרוץ משבר הקורונה הכלכלה הישראלית נסקה והגיעה למצב הטוב ביותר בתולדותיה. המצב הכלכלי הטוב אפשר לנו לנהל מדיניות כלכלית שהובילה לצמצום הפערים החברתיים תוך חיזוק מעמד הביניים. אני שמח לראות כי חברות דירוג האשראי, על אף משבר הקורונה העולמי, ממשיכות להאמין בכלכלת ישראל וביכולתה לשוב לאיתנות פיננסית".

החשב הכללי, רוני חזקיהו: "אישרור הדירוג של מדינת ישראל על-ידי חברה נוספת תוך כדי המשבר משקף את אמון חברות הדירוג והגופים הבינלאומיים בכלכלת ישראל ומדגיש את התמודדותה הטובה של המדינה הן במישור הבריאותי והן במישור הכלכלי. כמו כן, מצוינת הגישה המיטבית של מדינת ישראל לשווקי ההון כפי שהשתקפה בהנפקות האחרונות".

Back to top button