ח"כ פורר: פרשיית הקטינות והכדורגלנים הציפה סוגיה חשובה
הועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי קיימה הבוקר (שלישי) דיון מיוחד בדבר הצורך לקיים הדרכות בנושא מניעת הטרדה מינית בקרב ספורטאים מובילים בליגת העל בכדורגל ובכדורסל. יושב ראש הוועדה חבר הכנסת עודד פורר אמר כי המקרים האחרונים שנמצאים על סדר יומה של התקשורת הציפו סוגיה חשובה לאור העובדה שספורטאים הם דוגמא לבני הנוער.
"הספורטאים המובילים הם בגיל הצעיר לחייהם והם מגיעים למעמד ציבורי מאוד חשוף עם המון אהדה ציבורית", אמר חבר הכנסת פורר, " המקרה הספציפי היה הטריגר לקיומו של הדיון ואם השחקנים היו חווים הדרכות בשוטף ייתכן וגם הוא היה נמנע. אנו מנסים לשנות מציאות. הפן הפלילי מטופל בערוצים הפליליים ושם לעתים קשה מאוד להגיע לתוצאה לאור דיני הראיות אבל היעד שלנו צריך להיות המניעה. אני חושב שאיגודי הכדורסל והכדורגל צריכים להוביל את הנושא יחד עם הליגות. אתם צריכים להיות הקטר שסוחב אחריו את כל שאר הקרונות. שימו את הנושא לא כמשהו שצריך להתייחס אליו רק כשיש רעש".
ח"כ יוליה מלינובסקי שיזמה את הדיון אמרה: "בואו נשים את הדברים על השולחן. הבעיה קיימת, ברור שספורטאים מושכים את תשומת הלב עם אלפי עוקבים ולייקים ברשתות החברתיות. זאת לא הפרשייה הראשונה וכבר זכורות לנו פרשיית נבחרת ישראל ופרשיית נערות הליווי. אז הליגות יגידו זה ספורטאים בודדים – שלא יגידו. כדאי שהמועדונים והליגות ייקחו אחריות על השחקנים שלהם. האירועים הללו הן 'תאונות שרשרת' שבה מעורבים השחקנים הבנות, המשפחות ואהדת הציבור. יש לי ילדה בת שמונה ואני לא רוצה שזה יקרה לה".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ח"כ יוראי להב אמר: "הנושא הזה נוגע בבסיס הזכות לחיות חיים מלאים בסביבה נקייה מהטרדות ואלימות. אני אפקוד את הוועדה ואנסה להיות חבר קבוע. הצורך בהדרכות למניעת הטרדה הוא מוצדק. השאלה מדוע הדבר הזה הוא לא חובה. החוק למניעת הטרדות מיניות מחייב מעסיקים להשתתף בהרצאות חינוכיות כאלו. קבוצות כדורגל הן מקום עבודה כמו כל מקום אחר ולכן זה צריך להתקיים גם שם באופן באופן אקטיבי – אסור שדברים כאלו ישנו".
עורך הדין מוטי בורנשטיין ממנהלת ליגות העל בכדורגל הוסיף: "אנו מברכים על קיום הישיבה. אנחנו לא מתייחסים לגופו של מקרה אבל מנהלת הליגות הביעה את הסתייגותה הגורפת מאופן הדברים כפי שתוארו. בהתאם לממצאים העובדתיים שיעלו אנו גם נשקול הליכים פנימיים שמותנים לנו באותו עניין. יש פה הזדמנות לתיקון לקחת את המשבר הזה ולמנף אותו הלאה. אנו לא רוצים להכתים את כלל הכדורגלנים ולצבוע את כולם כמי שמתנהגים בצורה לא נאותה ושהם יהיו מקור השראה למסרים חיוביים. בעונת המשחקים הקרובה שכבר בפתח תערך הדרכה חובה לכל קבוצה מקבוצות הליגה בסדר גודל של 900 שחקנים מקצוענים ובחלק מהקבוצות ההדרכות יערכו בשנתונים היותר נמוכים בגילאי 17 ו-18. יש פה פגיעה תדמיתית בחסויות ואיך שהענף נתפס".
גיא הראל מנכ"ל הפועל ירושלים אמר: "השחקנים נמצאים ומבלים ובאים במגע עם נשים שלאו דווקא אפילו יודעות מיהו אותו שחקן. ולכן הפעילות ההסברתית צריכה להיות מול השחקנים עצמם. אנחנו מדברים על חבר'ה מגיל 18 עד 35 עם מעמד כלכלי, המון ביטחון עצמי ונראים טוב מבחינה גופנית ושם צריך לעשות את מרבית ההסברה בלי להתייחס בכלל לאוהדות. אצלנו במועדון ולא רק אצלנו יש המון עובדות, כל הסביבה היא מוזרה, בסוף זה מקום עבודה שאנשים באים עם מכנס קצר ועם כדור ובמשך שעה וחצי כאילו משחקים. אחרי האימון הם חצי עירומים ונכנסת פיזיותרפיסטית, אבל זאת אשת מקצוע אבל באותה מידה יכולה להיכנס עיתונאית או צלמת לתוך חדר הלבשה של אנשים חצי עירומים."
עוד אמר מנכ"ל הפועל ירושלים: "כל סביבת העבודה הזאת היא מאוד מוזרה ואחרי זה הם יוצאים בלילה והכל יכול מאוד להתבלבל בין מה מותר ומה אסור. אני מאוד שמח על הדיון ואתמוך בכל פעילות הסברתית שצריכה להיעשות והמקום הראשון זה במסגרת נבחרות ישראל בכל הענפים כבר בגילאי 14, אחר כך זה צריך ללכת לאגודות בקבוצות הנוער ואחר כך בבוגרים עולם אחר – באים שחקנים מחו"ל ואולי הם בכלל לא שמעו המהות של הטרדה מינית כי זה אנשים שגדלו בסלאמס של הסלאמס והם אפילו לא יודעים מה זה ME 2".
שלומי פרי מ"מ מנכ"ל מנהלת ליגת העל בכדורסל אמר: "אני נמצא במנהלת הליגה 12 שנים. התופעה לא קיימת בעולם הכדורסל ואולי היא פחות רלוונטית לנו". היו"ר פורר השיב לו: "זה שלא היה אירוע לא אומר שלא היו דברים מעולם. לפני תשדירי שירות צריך דוגמא אישית. החבר'ה האלה מהווים מודל אבל הם גם צריכים את הכלים". פרע טען: "שחקני הכדורסל בישראל הם לא כל כך סלב".
ח"כ מלינובסקי הזהירה את האיגודים וההתאחדויות ואמרה: "אתם משחקים באש, אם לא נעצור את זה עכשיו אתם תגיעו למצב משפטי בעייתי. השחקן האלפא הגבר, בא למועדון יפה וחזק עם לייקים באינסטגרם והבנות האלה הן טרף קל. הם לא רעים, זה קל ומותר ואף אחד לא הסביר להם אחרת. בסופו של דבר יהיו עורכי דין חכמים ואתם תקבלו תביעות ענק שלא עשיתם את ההדרכות. הטוסטרון שלהם בשמיים, הבנות שם בכמויות. תעבירו הדרכות כי זה לא רק בזמן שהשחקנים במקום העבודה עם המסז'יסטית והתרפיסטית. האחריות היא של המועדונים גם אחרי שעות האימונים".
עו"ד לינא סאלם רפרנטית ספורט והטרדה מינית במשרד המשפטים אמרה כי הכלה של תקנה 9 תכיל חובות שלא קיימות היום בליגות הספורט כגון: הדרכה פעם בשנה, דיווח לוועדה לקידום מעמד האישה "אנחנו שומעים את הדברים ומפיקים לקחים לאור דו"ח מבקר המדינה שיצא ויתכנס צוות בעניין הזה. אני לא רואה קושי להכיל את זה מבחינה משפטית. צריך לחשוב על מנגנון שנותן מענה לסוגיות שעלו עכשיו אבל צריך לחשוב על הספורטאים עצמם והיחסים בינם לבין המאמנים".
היו"ר פורר לא קיבל את הדברים וסיכם: "להכיל את תקנה 9 זה חשוב דווקא עכשיו. היא תכריח את המנהלת ואת האיגודים לפעול בנושא כעת. אני אדבר עם שר המשפטים היום ונפנה גם ליועץ המשפטי לממשלה להכיל את סעיף 9. יש לי תחושה שאם מחלקת יעוץ וחקיקה תגיד לו שאפשר לעשות זאת זה יהיה כבר מוכן בשבוע הבא. אם לא תפעלו בנושא נגיש הצעת חוק. זה נתיב פחות נכון מבחינתנו אבל הנושא חשוב מדי".