צפו: "נחש העל" של ישראל בפעולה
הצפע הישראלי הוא "נחש העל" המקומי, כיוון שהוא חי בבתי גידול מגוונים ברחבי הארץ – מצפון הנגב ועד מורדות החרמון, במים, ביבשה ובאוויר (הוא מטפס על עצים). הוא נחש שפעיל בלילה, אולם ניתן לראותו גם בשעות האור, מעט לפני החשיכה, כשהוא יוצא להתחמם לקראת פעילות הציד, ולכן צריך להיזהר ולא להכניס ידיים למקומות שלא רואים מה יש בהם.
עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, מציין כי "הצפע הוא אחד הנחשים הארסיים ביותר שיש בישראל, אבל גם מוגן על פי חוק ולכן אסור לפגוע בו, לכן צריך לתת לו כבוד ומקום ראוי. במידה ונתקלתם בצפע במקום מגוריכם יש לקרוא ללוכד נחשים מוסמך והוא ישחרר אותו במקום בטוח. הצפעים לרוב מזהירים בנשיפות כשמתקרבים אליהם ונכנסים לתנוחת איום, אבל לפעמים, כשהם ואנחנו מופתעים ייתכן ויהיה מפגש לא נעים. כדי להוריד את הסיכוי לאירוע כזה, צריך להבין שהם מתחבאים פעמים רבות מתחת למערומי גזם ואשפה, בטח בסביבה העירונית, אז מומלץ לשמור על סביבה גלויה ומסודרת. כשיוצאים לטייל – רצוי להתלבש באופן מתאים: נעליים סגורות, מכנסיים ארוכים וכו'."
אחד האויבים הטבעיים של הצפע הוא הזעמן השחור, שהרבה אנשים עשויים להיבהל ממנו, אולם כשהוא נמצא בסביבה – לרוב לא יהיו צפעים. "הצפע משתמש במחילות נטושות שמתחת לקרקע וכפי שאנחנו רואים בתיעוד המיוחד הזה, הוא שחיין מעולה. פעמים רבות הצפע אורב בין הסלעים בבריכות הדגים לעופות מים וחולדות ואפילו לגורים של נוטריות. כיוון שאנחנו רואים אותו במים, ללא אבק, אפשר להתרשם מצבעי האזהרה והדגם המיוחד על הראש והגב, בולט במיוחד", מוסיף בלבן.