דוד ביטון פרץ בבכי כשצפה בסרטון של מעצרו: "למה עשו לי את זה?"
הוועדה לענייני ביקורת המדינה התכנסה היום (רביעי) לדיון אשר עסק במעצרים פליליים, ובתום הקרנת הסרטון המתעד את מעצרו של דוד ביטון בחולון, פרץ ביטון בבכי ואמר: "למה השוטרים גרמו לי לטראומה הזאת? הרי הצגתי תעודת זהות. לא עשיתי כלום. אני אדם נורמטיבי, משכיל. אין לי עבר פלילי. רק אחרי 4 ימים שחררו אותי. הם פשוט רצו להכות אותי באכזריות. החליטו לענות אותי ואני לא יודע למה. הקאתי, התעלפתי בתחנת המשטרה. צעקו לשוטרים: "הוא עומד למות" והם לא התייחסו".
ראש מדור חקירות במשטרת ישראל, סנ"צ גלעד בהט, התייחס לאירוע ואמר: "אסור לי להגיב מכיוון שהתיק עדיין בחקירה, גם אם אני יודע שהאמת היא אחרת".
יושב ראש הוועדה חבר הכנסת עפר שלח וחברת הכנסת שרן השכל הודיעו כי יקדמו חקיקה, לפיה משטרת ישראל תחויב לדווח לבית המשפט על מילוי שורה של זכויות עצירים, כולל תיעוד הודעה על הזכות להיוועץ בעורך דין באופן מיידי, מתי נמסרה הודעה למשפחתו על העצור על מעצרו ועוד. במידה ולא יישמרו זכויות העציר במלואן, יחויבו בתי המשפט להתייחס לכך כשיקול בהחלטתם על הארכת מעצר החשוד.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
תא"ל (מיל.) אמיר השכל, אשר נעצר מול מעון ראש הממשלה, העיד: "אני מתרשם שב- 95% ממקרי המחאה המשטרה מאוד מכילה. לאחרונה יש יד מאוד קלה על ההדק בהרחקת מפגינים. במקרה שלי, הופתעתי מהקלות שבה עצרו אותי". סנ"צ בהט הגיב: "לעניין מר השכל, חשוד חייב להסכים לשחרורו. אם הוא מסרב, אני חייב לקחת אותו לבית משפט. האם החשוד עשה שימוש תקשורתי במעצר שלו? אני לא יודע".
העיתונאי ופעיל מחאת השמאל, חיים שדמי אמר: "האלימות המשטרתית בחודש וחצי האחרון גובלת בסדיזם. הם מסמנים אותנו. מעכבים ועוצרים על כלום ושום דבר. אני נסער, כי אני וחבריי סופגים על גופנו אלימות ועלבונות".
ממלאת מקום מנכ"ל האגודה הישראלית ליוצאי אתיופיה, מזל ביסהוור אמרה: "תגידו תודה שאתם לפחות לא אזרחים שחורים. המעצרים הופכים להיות כאמצעי ענישה, לא רק הרתעה. "אתה לא בא לי טוב, אז אני עוצר אותך". באופן מפתיע, למשטרת ישראל יש תמיד נתונים אחרים. רק שליש מהמעצרים בהפגנות יוצאי אתיופיה הבשילו לכדי כתבי אישום, וזה אומר משהו"
ראש חטיבת חקירות במשטרה, תנ"צ דודו באואנו, התייחס לטענות ואמר: "יש ירידה דרמטית של עצורים על ידי משטרת ישראל לאורך השנים. בשנת 2016 נעצרו מעל 60 אלף איש, בשנת 2017 ירדנו ל 51 אלף. משטרת ישראל משתמשת פחות ופחות במעצר".
אולם יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת עפר שלח, הדגיש כי על פי דו"ח מבקר המדינה, המשטרה לא מדווחת על כ- 40% מהמעצרים שהיא מבצעת. מנהל החטיבה לביקורת מוסדות שלטון במשרד מבקר המדינה, יובל חיו, חיזק את דבריו ואמר כי בין השנים 2016 ל-2018 לא תועדו למעלה מ- 123 אלף מעצרים. תנ"צ באואנו השיב כי המשטרה אינה מגדירה מקרים אלו כ"מעצרים". בתגובה אמר היו"ר ח"כ שלח כי גם עיכוב או הבאה לתחנת משטרה מחייבים דיווח ושקיפות וכי בחוויית האזרח זהו מעצר לכל דבר ועניין.