צרכנות

איך להתגרש יפה? לעשות זאת נכון ולהימנע מטעויות!

הליך גירושין הוא לא משהו נעים או פשוט מטבעו. פעמים רבות, אם בני זוג כבר הגיעו לשלב של החלטה על גירושין הדברים הגיעו לנקודת רתיחה, לאחר תקופה של כעסים שעולים ומבעבעים בתוכם. אולם, גירושין לא חייבים להראות ולהרגיש כמו מלחמה או מסע נקמה. אפשר גם להתגרש בדרך אחרת. בצורה יפה ומכבדת. זה חשוב במיוחד כאשר יש ילדים ברקע. אז איך אפשר לפרק את החבילה ועדיין להתגרש יפה? עמית ורד, עורך דין גירושין מומחה ומגשר משפחתי מסביר.

גם גרושים הם עדיין הורים

למרות סיומו של קשר הנישואין, בראש ובראשונה חשוב לזכור, כי בני זוג רבים הם גם הורים לילדים שמגיע להם המשך קשר חם ואוהב עם שני ההורים, גם לאחר פירוק התא המשפחתי.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

 

עצם הפרידה עצמה מאלצת את הילדים להסתגל למציאות חדשה ולא פשוטה כלל ועיקר, שבה הם חולקים מגורים ושהות בשני בתים ועוברים ביניהם. ולעיתים, הליך הגירושין מלווה גם בשינויים נוספים, כגון: מעבר דירה, שינוי לאזור מגורים חדש, מסגרת חינוכית אחרת וכהנה וכהנה.

 

שינויים כאלו אינם פשוטים לאף אדם, כל שכן לילדים קטנים. לכן, מומלץ שבני הזוג יעשו מאמצים כבירים לעשות את ההפרדה בין התחושות הקשות של הכעסים שהם (אולי) מרגישים אחד כלפי השני בתוך משבר הגירושין, לבין התפקיד ההורי ושמירת יחסיהם מול ילדיהם, כולל מול ההורה השני ומשפחות המוצא.

 

הימנעו ככל האפשר ממריבות מול הילדים. נכון, זה לא פשוט. רצוי גם שלא תערבו אותם בויכוחים הפנימיים ביניכם. זה יכול לגרום לילדים תחושה קשה שהם צריכים לקחת צד כל שהוא בסכסוך.

 

בני זוג שיודעים לעשות כמו שצריך ובאופן אחראי את ההפרדה הנחוצה הזו, שומרים למעשה לא רק על טובתם של הילדים עצמם, אלא גם על טובתם האישית. בדרך זו, אפשר לסייע בשיכוך הכעסים ולהוביל לדרך של הידברות חיובית, ואולי אף לגירושין בהסכמה.

 

ולמותר לציין, כי במצב של נזקים שייגרמו חלילה לילדים קטנים עקב גירושין, יתכן ואת הפצעים וההשלכות ייקח שנים לרפא…

 

מו"מ להסדר או הליך גישור גירושין

 

המטרה של זוג העומד לפני גירושין שרוצה להתגרש יפה היא להימנע ככל הניתן מלהגיע למצב של ניהול הליכי תביעות בבית המשפט.

 

הליכים כאלו כמעט תמיד מחריפים את הכעסים והמתחים, ושלא לדבר על זה שהם יכולים להיות ממושכים, כרוכים בזמן ואנרגיה שלילית רבה של שני הצדדים וכמובן בעלי השפעה ישירה גם על הילדים, ולרוב גם יקרים מאוד.

 

תמיד עדיף לבחור ולנסות להגיע למצב של גירושין בהסכמה. באמצעות הליך גישור גירושין שני הצדדים מובלים להידברות פתוחה וכנה, בסיועו של עורכי הדין או מגשר גירושין, על כל הסוגיות המשפטיות ומגבשים הסכם גירושין ששני בני הזוג מרוצים ממנו.

 

היתרון המרכזי של הליך הגישור הוא שהוא בלתי מחייב, כל אחד מבני הזוג רשאי להפסיק אותו בכל זמן ולעבור לנהל את ההליך בבית המשפט. זהו הליך סודי וחסוי, ולכן אין חשש שהדברים יוצגו בבית המשפט, אם המו"מ לא יצלח בסופו של יום, מה שמאפשר לצדדים להתנהל עם 'קלפים פתוחים'.

 

בפגישת גישור גירושין הצדדים יכולים לדון בכל נושאים הרלוונטיים להסדרה, ובכללם – חלוקת הרכוש, דמי המזונות, משמורת הילדים וזמני השהות וכו'. כל צד מתבטא בחופשיות ומביע את עמדתו כאשר המגשר מסייע להם במציאת העמק השווה ופתרונות מושכלים בין הצדדים.

 

היתרון בהליך הגישור הוא נוכחותו של עורך דין מקצועי שהוא גם מגשר מנוסה המתמחה בענייני משפחה, מפני שיש לו את מכלול היכולות המקצועיות והגישה הבינאישית הנכונה לפתור מחלוקות מסוג זה. גם במקרה שהבעיות הן מורכבות הוא מסוגל להציע פתרונות שלא היו עולים במסגרת ערכאה משפטית שהיא נוקשה מטבעה וכבולה לסדרי דין וראיות. וגם לוקחת המון זמן.

 

שיח בינאישי דיסקרטי על הגירושין

 

לאחר שהתקבלה ההחלטה המכרעת והמשנה גורלות של גירושין, התחושה של בני הזוג היא רצון לשתף מפני שקשה להסתיר החלטה כה משמעותית מהסובבים אותם. הרצון לחלוק עם בני המשפחה והחברים הוא לגיטימי ומובן. עם זאת, בשלב ההתחלתי לפחות, חשוב לא לשתף עם יותר מדי אנשים, וכאשר כבר משתפים ומדברים על הנושא של הגירושין – לברור מלים בקפידה.

 

למה לא לשתף הרבה אנשים? מפני שיכולות להיות לכך השלכות שליליות על היחסים ועל היכולות לנהל הליך גירושין יעיל, מכובד ומהיר. חשוב לזכור כי המצב רגיש ומאוד לא פשוט, כך שכל דבר קטן עשוי להיות "נפיץ" מבחינת הצד השני.

 

כאשר בני הזוג פותחים בשיח ומתקשרים ביניהם על הנושא הם לרוב אינם פותחים בשבחים ונותנים דרור לפריקת המטענים השליליים שצברו במהלך השנים על הצד השני. רוב הפעמים, הזוג נמצא באותם החוגים ובסוף המידע מגיע לאוזני בן או בת הזוג ומוביל לסכסוכים חדשים. בדרך זו, לא רק שהמתחים לא מתמתנים אלא הם רק הולכים ומתעצמים.

 

משכך, השתדלו להמשיך להתנהג בכבוד אחד כלפי השני. המישהו הזה שאיתו מתנצחים בתהליך, היה עד לא מזמן האדם הקרוב לנו ביותר. אדם שפעם אהבנו וגם הוא מתמודד עם קושי ובעיה. הוא תמיד יישאר ההורה של ילדיכם.

 

לכן נמשיך לשמור על יחס מכבד. נשתדל לייצר אמפתיה והערכה כלפיו כי גם הוא עובר תקופה לא פשוטה.

 

האשמות לא יקדמו אתכם לפתרונות. פעמים רבות, פתרון פחות טוב, אבל מוסכם ומהיר יהיה עדיף בעשרות מונים על פתרון שייקבע בערכאות משפטיות, שיתקבל בעוד מי יודע כמה זמן ואין לכם שום שליטה או ידיעה מראש מהו הוא יהיה, לכאן או לכאן.

 

הסכם גירושין חכם

 

תפקידו של עורך דין שלכם הוא קריטי. דיני המשפחה בישראל הם סבוכים ומורכבים מדין אזרחי ומהדין הדתי. החוקים והפסיקות משתנים כל הזמן. לכן, מומלץ לבחור עורך דין המתמחה ובעל ניסיון רב בתחום זה.

 

עם זאת, מעבר לנתונים היבשים, חשוב לבחור גם עורך דין שיודע לנווט אתכם באופן מוצלח במו"מ ולא רק בדרך של מלחמות בערכאות. חשוב לשבת עמו ביחד לשרטט ולקבוע עבורכם אסטרטגיה ומטרות מראש. מה אתם רוצים להשיג בהליך הגירושין? מהם הקווים האדומים שלכם? איפה אתם כן מוכנים להתפשר?

 

לאחר גיבוש הסכמות מול הצד השני, השלב הבא הוא עריכת הסכם הגירושין. מומלץ לנסח הסכם גירושין במסמך מפורט ומדויק ככל הניתן, עם התייחסות לכל הסוגיות והתרחישים הרלוונטיים שיכולים לקרות בעתיד. הסכם גירושין מפורט ומקיף רצוי על מנת למנוע אי בהירויות, בעיות ומחלוקות בהמשך. ובמלים אחרות: שהצד השני לא יוכל בעתיד 'לתקוף' את ההסכם בבית המשפט ולבטלו.

 

לפי החוק בישראל, כדי שלהסכם גירושין יהיה תוקף לא די בכך שהצדדים יחתמו עליו, אלא יש להגישו לבית המשפט, להתייצב לדיון בנוכחות שופט שיאשרו וייתן לו תוקף של פסק דין.   

Back to top button